Se og følg Norway Chess i Stavanger direkte i vårt livesenter!

Lørdag tapte Magnus Carlsen det Jon Ludvig Hammer overfor VG omtalte som «et kunstverk og ett av de flotteste partiene i dette årtusenet» i fjerde runde i Altibox Norway Chess.

Mens Levon Aronian hylles av en samlet sjakkverden etter den spektakulære seieren, gikk Carlsen selv slukøret på hotellrommet sitt på Clarion Energy Hotell etter en svært kort visitt i TV 2s sjakkstudio.

– Jeg orker ikke å tenke på det som skjer fremover nå. Jeg er veldig skuffet, sa Carlsen til TV 2 etter først å ha berømmet motstanderen for et velspilt parti.

Skuffende start
Verdensmesteren har nå fått en skuffende start i Stavanger med tre remiser og ett tap. Han er allerede halvannet poeng bak ledende Hikaru Nakamura, som slo Maxime Vachier-Lagrave og tok sin andre seier.

Simen Agdestein, som er dypt imponert over storspillet til Aronian, mener Carlsen nå først og fremst trenger selvtillit.

– Dette er klart en vekker, men han er full av vekkere for tiden. Så han trenger ikke en vekker nå. Han trenger mer selvtillit og troen på at han kan vinne som han gjorde før et slikt nederlag, sier norgestreeren.

Sjakk-kommentator og spaltist i Aftenposten Atle Grønn kaller Aronians parti «noe av det mest imponerende han har sett», og synes ikke Carlsen har skuffet spillemessig så langt. Sjakkprofilen peker på at Carlsen spilte gode partier mot Wesley So, Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura, og at det er først og fremst resultatene som har vært elendige.

– Jeg tror egentlig han er i ganske bra form. Lynsjakken var fantastisk og han spilte ganske bra de tre første rundene. Aronian var helt fantastisk, så når han spiller sånn så kan det skje. Han spiller bedre enn han gjorde enn han for eksempel gjorde i 2015. Det er litt tidlig å si at det er katastrofe, selv om resultatet har vært elendig, sier Grønn.

– Magnus har gjort de andre gode
Carlsen må nå tåle et fall på den flytende verdensrankingen. Et ratingtap på nær sju poeng betyr 2825,2, ifølge 2700chess.com. Det er det laveste ratingtallet Magnus Carlsen har hatt siden november 2011. Vladimir Kramnik, som har inntatt andreplassen, puster ham i nakken bare 12,8 poeng bak. Wesley So på tredjeplass med 2811,6 poeng.

Tall Matt & Patt har fremskaffet viser at verdensmesteren på de 24 partiene så langt i år har fem seire, 17 remiser og to tap. Det tilsvarer en ratingprestasjon på 2789. Om det hadde vært den tellende ratingen, så hadde 26-åringen gått inn på niende plass på verdensrankingen.

En score på bare 56 prosent er heller ikke hverdagskost for verdens suverent beste sjakkspiller de siste åtte årene. Scoren har stort sett ligget på mellom 60 og 66 prosent.

Carlsen kan i løpet av Norway Chess miste førsteplassen på verdensrankingen for første gang siden januar 2010.

– Jeg tror ikke Kramnik er den som tar det. Men det siste halvåret kan man ikke si at Magnus har vært bedre enn de andre i toppen. Tar man med lynsjakk og hurtigsjakk, er han verdens klart beste, men i klassisk er han ikke det lengre. Han har gjort de andre gode og det har jevnet seg ut i toppen, mener Grønn.

Simen Agdestein er bekymret over sin tidligere elev.

– Jeg er kronisk bekymret. Det ligger i sakens natur. Det er utrolig vanskelig å holde seg på dette nivået. Så er det imponerende at Kramnik er oppe der med tanke på alderen. Det spiller ingen rolle, at han er nede Det er ikke så farlig. Han må bare passe seg når VM kommer at han er skjerpet der. Sånn sett er det ingen big deal, sier Agdestein.

Det er også Atle Grønn:

– Det er at det andre kjemper bedre og Magnus får ingenting gratis. Selv om Magnus presser, så kjemper de andre og vet at normalresultatene er blitt remis. De blir ikke satt ut av at Magnus presser. De har blitt flinkere til å presse selv, sier Grønn.

Tror neste partier blir avgjørende
Grønn tror det passer godt for Carlsen at han nå har hvit i de to neste partiene. Først mot Anish Giri søndag, før Vachier-Lagrave venter i sjette runde mandag.

– Det passer jo bra. Det blir veldig interessant. Det avgjør om turneingen blir en fiasko. Han er nødt til å presse. Hvis det ikke går veien, så kan han bli frustrert av presset. Det er veldig åpent hva som skjer. Det er veldig spennende, sier Grønn.

– I gamle dager var Magnus god til å komme tilbake. Det som gjorde at Norway Chess 2015 gikk så veldig dårlig, var at han fortsatte å presse så ble det mange ulykker. Han har vært veldig flink til å komme tilbake før, så jeg er spent.

Simen Agdestein mener det vil være enormt imponerende om 26-åringen klarer å komme tilbake etter nedturen.

– Oppskriften på en katastrofe er å tape og bli sur og sove enda dårligere. Magnus har motbevist det gang på gang, at han klarer å snu slike ting. Hvis han snur dette og klarer å komme tilbake, er det enormt imponerende. For et slikt tap er noe man ofte drar med seg inn i det neste partiet, sier veteranen.

5. runde i Norway Chess søndag:

Carlsen – Giri
Anand – So
Karjakin – Caruana
Vachier-Lagrave – Aronian
Kramnik – Nakamura