Sensasjonell dansk dobbeltseier da stjernene sviktet

Richie Porte skulle bare kontrollere inn til seier på den avsluttende etappen av Criterium du Dauphiné. Slik gikk det ikke.

Søndag ventet en beinhard og avsluttende etappe i Criterium du Dauphiné.

Fire alpetopper presset inn i den 115 kilometer lange løypen stod foran rytterne.

Richie Porte (BMC) sikret seg en komfortabel ledelse på over et minutt før finaledagen, etter å ha utklasset tidligere lagkamerat Chris Froome (Sky) på lørdagens etappe.

Den australske syklisten skulle likevel få en ordentlig kamp om sammenlagtseieren.

Da det gjenstod elleve kilometer lå Froome, Romain Bardet og en gruppe over minuttet foran Porte, og dermed lå det til rette for en høydramatisk avslutning.

Ensom over streken
Froome fikk det tøft i de avsluttende motbakkene, og Porte jobbet hardt for å komme opp til konkurrenten. Da kanonene sviktet, stod en annen mann frem.

Danske Jakob Fuglsang hadde en god dag på sykkelsetet, og noe overraskende var Astana-rytteren plutselig med i kampen om sammenlagtseieren.

Det avgjørende angrepet kom sju kilometer før mål, da han skaffet seg en luke til de andre favorittene. Fuglsang lå an til å ta en sensasjonell dobbeltseier.

Dansken knuste konkurrentene og sikret etappeseieren, men Porte var fortsatt ute i løypen, og jobbet mot sekundene.

Porte, som er en av sommerens Tour de France-favoritter, havnet til slutt ti sekunder bak dansken i sammendraget. De ti bonussekundene Fuglsang fikk for å vinne etappen.

Vant for kona
Det var en tårevåt danske som møtte pressen etter triumfen.

– Det er helt fantastisk. Jeg har ikke ord. Det ble en tøff, tøff kamp. Det var et par ting som gikk i vårt favør. Da Daniel Martin angrep, prøvde jeg bare å holde følge, sa 32-åringen.

Han dedikerte seieren til sin høygravide kone. Astana-rytteren håper fødselen er unnagjort før årets høydepunkt går av stabelen.

På spørsmål om han nå kan regnes som en av favorittene til Tour de France, svarer Fuglsang:

– Kanskje. Det er lenge til ennå. Jeg er i alle fall i god form. Nå må jeg ta det litt roligere frem til den tid. Vi kommer til å stille et sterkt lag.

Hør seiersintervjuet i videovinduet øverst!

– Han er utrolig bra rytter, men han vinner så sjelden. Nå har han jammen vunnet tre ganger på få dager. To etappeseire og sammenlagt, oppsummerte TV 2s sykkelekspert, Johan Kaggestad.

– Det er et eventyr! rett og slett, sa kommentator Christian Paasche etter den dramatiske sekundstriden.

Porte måtte ta til takke med en skuffende andreplass etter å ha hatt alt i egne hender. Daniel Martin (Quick-Step) ble nummer tre, ett fattig sekund foran Chris Froome, som dermed ble vippet av pallen.

Edvald Boasson Hagen og Vegard Stake Laengen var begge i brudd tidlig på etappen, men var ikke med da avgjørelsen falt i de franske fjellene.