Porte utklasset Froome opp Alpe d'Huez

Richie Porte nærmer seg sammenlagtseier i Critérium du Dauphiné.

Team Sky-rytteren Peter Kennaugh vant den sjuende etappen i Critérium du Dauphiné foran sin tidligere lagkamerat Ben Swift lørdag ettermiddag.

I favorittgruppen ble det som ventet en duell mellom de to sammenlagtfavorittene Chris Froome og Richie Porte.

Porte hadde et en luke på 39 sekunder ned til Froome før etappen. Duoen fulgte hverandre som skygger opp Alpe d'Huez, men med rundt en kilometer igjen ble Froome distansert av Porte.

Porte kom i mål 23 sekunder foran Froome, og et nå over minuttet foran i sammendraget. Danske Jakob Fuglsang er nummer tre, ett minutt og 15 sekunder bak Porte.

«Den tasmanske djevelen» Porte takket lagkameratene etter etappen, men advarer mot å innkassere sammenlagtseieren på forhånd.

– Angrep er det beste forsvar. Ben Hermans var utrolig. Han tettet lukene, men alle lagkameratene mine var fantastiske. Jeg forventer fyrverkeri i morgen. Det er ikke over før det er over. Vi er i en god posisjon. Jeg ville elske å avslutte dette i morgen, sier Porte.

Etappeseieren til Kennaugh gjør at 27-åringen styrket sine sjanser for å komme med på Tour de France-laget til Team Sky.

SAMMENDRAGET: Richie Porte er i pole position før siste etappe.
SAMMENDRAGET: Richie Porte er i pole position før siste etappe.

– Jeg er sikker på at de plukker ut det beste laget. Det er flott hvis jeg får sykle Touren. Hvis ikke venter jeg og fruen en baby i begynnelsen av august. Da vil jeg fokusere på Vueltaen, sier Kennaugh.

TV 2-ekspert Mads Kaggestad lot seg imponere av Porte, men stiller spørsmål ved formen til Froome.

– Det er spennende hva som skjer med Chris Froome. Har han gjort det samme jobben som han vanligvis gjør med tanke på treningsarbeid, eller er han blitt litt mett? Det er en kø av ryttere som står klare til å ta over tronen etter Froome om han ikke er så god som han pleier å være, sier Kaggestad.

Stort brudd
17 ryttere kom seg tidlig avgårde i brudd. Peter Kennaugh (Sky), Alexis Vuillermoz (Ag2r La Mondiale), Jesus Herrada (Movistar), Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Jelle Vanendert (Lotto-Soudal), Ignatas Konovalovas (FDJ), Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin), Lennard Hofstede (Sunweb), Antonio Nibali (Bahrain-Merida), Simon Clarke (Cannondale-Drapac), Romain Sicard (Direct Energie), Scott Thwaites (Dimension Data), Ben Swift (UAE-Emirates), Diego Ulissi (UAE-Emirates), Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert), Delio Fernandez Cruz (Delko Marseille Provence) og Mauro Finetto (Delko Marseille Provence) hadde på det meste en luke på rundt seks minutter til hovedfeltet.

Inn mot stigningen opp Côte de Garçin og Col de Sarenne begynte forspranget å krympe. I hovedfeltet valgte Cannondale-Drapac-rytteren Andrew Talansky å ta sjansen på å stikke sammen med lagkompis Nathan Brown.

I bruddet rykket Kennaugh, Fernandez Cruz og Vanendert fra de andre rytterne. Swift og Herrada fikk kontakt med tettrioen i Col de Sarenne. Seinere kom også Ulissi seg opp til kvintetten. Da valgte de tidligere lagkompisene Kennaugh og Swift å prøve på egenhånd.

Bardet åpnet ballet
Med 16 kilometer igjen rykket Romain Bardet fra det som gjenstod av hovedfeltet. Franskmannen, som lå 2 minutter og 49 sekunder bak Porte sammenlagt før etappen, fikk raskt en luke. Astanas Fabio Aru akselererte også, men falt fort ned i hovedfeltet.

Neste kanon som lettet på rumpen var Alejandro Valverde. Movistar-stjernen rykket 12,5 kilometer før mål, men luken ble raskt tettet av Porte.

Bardet fikk kontakt med Talansky like før stigningen opp til Alpe d'Huez. Da hadde Swift og Kennaugh en luke på nesten to minutter til duoen. 3,4 kilometer før mål satte Kennaugh inn nådestøtet. Da var Swift sjanseløs. Bardet sa takk og farvel til Talansky like etterpå.

Dessverre for franskmanne ble det for langt frem til Kennaugh og Swift. Bardet trillet i mål til en 5. plass.