Carlsen-remis i prestisjemøtet med verdenstoeren: – Bare jeg som ville noe

Magnus Carlsen åpnet hovedrunden i Norway Chess med remis mot Wesley So.

Stavanger  20170605.
Magnus Carlsen under pressekonferansen før Norway Chess mandag ettermiddag
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Stavanger 20170605. Magnus Carlsen under pressekonferansen før Norway Chess mandag ettermiddag Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: Bøe, Torstein

Se Norway Chess og følg turneringen i vårt livesenter her!

Magnus Carlsen (26) presset i over en time i et bedre sluttspill, men det holdt bare til poengdeling i prestisjeoppgjøret mot verdenstoer Wesley So (23) i åpningsrunden av Norway Chess i Stavanger i dag.

Det ble klart etter fire timers spill og 63 trekk der So i store deler av partiet måtte forsvare seg. Det var som ventet.

– Det er ikke noen krise med remis i dag. Jeg er aldri helt fornøyd med det. Det var bare jeg som ville noe i partiet, men det er ikke alltid nok, sier verdensmesteren etter partiet.

Han fortsetter:

– Jeg er fornøyd med at jeg fikk noe ut av det i det hele tatt. Men jeg er misfornøyd med at jeg følte at jeg gjorde noen halvdårlige vurderinger tidlig. Det blir gjerne sånn at når man spiller en rolig åpning så er man nødt til å spille enormt presist for å sette motstanderen på prøve. Jeg følte ikke at jeg gjorde det i stor grad, og da blir det litt for lett for ham, konkluderer Carlsen.

I går åpnet den regjerende verdensmesteren mesterlig med å utklasse resten av veredenseliten i lynsjakk. Blant motstanderne som ble slått, var Wesley So, i siste runde.

Carlsens 18 siste turner: Bare én seier
Det er ikke første gangen 26-åringen ikke klarer å dra i land helpoenget i en åpningsrunde. På de 18 siste turneringene har Carlsen faktisk bare vunnet én gang. En «forbannelse» ble brutt etter 730 dager med seier over indiske Pentaela Harikrishna i fjorårets Norway Chess.

– Jeg vet ikke, det er litt rart. Det blir ofte sånn at hvis jeg har hvit i første runde så vil jeg ikke gi bånn gass kanskje. Så har jeg hatt mye svart i første runde i det siste, uttalte verdensmesteren på spørsmål om den spesielle statistikken.

I løpet av de de fire neste turneringene, inkludert denne, har ikke Carlsen vunnet en eneste gang. Er forbannelsen tilbake?

I dag var imidlertid motstanden på øverste nivå. Den filipinsk-fødte amerikaneren er regnet som sjakkverdens kanskje heteste spiller for tiden. Med sin svært solide spillestil har So klatret til andre plass på verdensrankingen etter tre strake seire i superturneringer i St. Louis, London, Wijk aan Zee i tillegg til triumf i det amerikanske mesterskapet i april.

Rekken på 67 partier uten tap fikk en hel sjakkverden til å måpe. Plutselig var 23-åringen en alvorlig utfordrer til vår egen verdensmester. På siste ratingliste skiller det bare 20 poeng mellom de to rivalene.

– Grunnen til at han puster Magnus i nakken er at han har gjort det veldig godt de siste ti månedene, men også at Magnus gså har mistet en del rating. Jeg tror Magnus føler at han hører hjemme på et høyere nivå enn han er i dag, så sånn sett må de andre fortsatt skjerpe seg om de skal gå forbi, sier pappa Henrik Carlsen.

Selv uttalte Carlsen at han var ute etter å presse konkurrenten han en gang hadde som sparringspartner.

– Dette er en sjanse til å presse ham og vise hvem som er best, men jeg kan ikke love noe, sa Magnus Carlsen foran møtet med sin tre år yngre konkurrent.

– Et typisk Carlsen-parti
Akkurat det lyktes nordmannen også med. Dessverre for norske fans, var det ikke nok.

– Det ble litt tynt. Jeg prøvde noe litt uvanlig i åpningen, selvfølgelig med minimal risiko og kanskje var det ikke så mye å håpe på. Jeg trodde jeg skulle bli stående bedre, men det var ikke så lett, sier Carlsen om partiet.

Oppgjøret mellom verdens for tiden to beste spillere åpnet forholdsvis rolig. Det ble en manøvreringskamp og spillerne var i kjent farvann de første ti trekkene.

– Det er veldig klassisk sjakk de spiller nå. De får brikkene raskt ut og går ikke i strupen på hverandre, men bare setter dem på naturlige felter, sier kommentator Geir Sune Tallaksen-Østmoe.

Da 15 trekk var spilt mente Carlsens trener Peter Heine Nielsen at stillingen var helt lik.

– Det er et typisk Magnus Carlsen-parti. Det er ingen tvil om at hvit står marginalt bedre, selv om alle andre i verden vil si at hvits fordel er nesten ingenting. Men vi har sett mange ganger at han får noe ut av veldig lite. Det blir spennende å se hva han klarer å få ut av det.

Dansken mente sjefen hadde en minimal fordel, men at det likevel kunne være små muligheter til mer enn et halvpoeng.

– Remis er det sannsynlige, men Magnus står helt klart marginalt bedre, mente Nielsen.

Da det ene tårnet ble byttet av i a-linjen, begynte ting å skje. Carlsen klarte å skape en viss ubalanse i stillingen, og So måtte forsvare seg med nebb og klør.

– Skjønte det ble remis
Men stillingen var fortsatt innenfor remisgrensen. Selv da verdensmesteren fikk en bonde ekstra, var stillingen omtrent i balanse.

På tampen fikk Carlsen et sluttspill med springer og to bønder mot Sos springer og ene bonde. Selv om So måtte spille presist, hadde han ingen problemer med å forsvare inn halvpoenget.

– Jeg skjønte at det sannsynligvis var remis da jeg fikk den ekstra bonden. Men jeg mangler bare ett tempo på å konsolidere og få vinstsjanser. Men jeg så ikke noen måte å komme meg rundt på, sier Carlsen.

I andre runde onsdag får vi en skikkelig godbit da Carlsen spiller med svarte brikker mot Fabiano Caruana (24), rangert som nummer fire i verden. De fire siste møtene har også endt med remis, men partiene er sjelden kjedelige.

– Det er alltid interessant å spille mot ham. Svart mot Caruana er kanskje den tøffeste oppgaven som er i gamet. Det blir ofte spennende kamppartier, så jeg ser veldig fram til det. Det blir en utfordring også, sier Carlsen.

På 25 oppgjør har Carlsen vunnet åtte av dem. 12 partier har endt med remis, mens amerikaneren har vunnet fem partier.

Altibox Norway Chess kan du følge på TV 2 Sportskanalen og på Sumo fra kl 15.30 onsdag.

Resultater 1. runde:

Carlsen – So 1/2-1/2
Vachier-Lagrave – Anand 1/2-1/2
Kramnik – Karjakin 1/2-1/2
Aronian – Caruana 1/2-1/2
Nakamura – Giri *