Magnus Carlsen vant i Stavanger

Magnus Carlsen cruiset inn til suveren seier i lynsjakkåpningen av Norway Chess.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Norway Chess og følg hvert parti i vårt livesenter hele uken!

Magnus Carlsen sprudlet i lynsjakkturneringenpå Clarion Air Hotell i Stavanger. Da kruttrøyken hadde lagt seg, sto verdensmesteren suverent igjen på toppen med 7,5 poeng på de ni rundene.

Se hva som fikk Carlsens konkurrenter til å bryte ut i latter øverst!

Hikaru Nakamura og Levon Aronian måtte se seg slått med hele to poeng på de to neste plassene.

– Dette er det mest imponerende jeg har sett av Magnus i lynsjakk, utbryter en imponert TV 2-kommentator og internasjonal mester Geir Sune Tallaksen-Østmoe.

Medkommentator Hans Olav Lahlum ble også matt av nordmannens prestasjon.

– Det er ekstremt å ta 7,5 av 9 i et så sterkt felt som det vi ser her. En formidabel prestasjon, sier Lahlum.

Selv var Carlsen godt fornøyd med egen innsats.

– Jeg kom bra inn i rytmen etter hvert. Det gikk over all forventing. Noen partier var litt rotete, men jeg spilte fortere og bedre enn motstanderne mine, sier sjakkstjernen til TV 2.

– Deilig at jeg fortsatt kan spille
Det er tredje gang Magnus Carlsen vinner lynsjakkturneringen i Norway Chess med 7,5 poeng. Da verdensmesteren for første gang gikk til topps på hjemmebane i fjor, ble det også klar seier i lynsjakkturneringen.

– Det var ikke forventet i det hele tatt. Jeg følte et berettiget håp om å komme på øvre halvdel, men jeg hadde ikke trodd at jeg skulle vinne så klart. Og jeg er veldig fornøyd med å være ubeseiret, legger han til.

– Dette betyr at jeg er i god lynsjakkform. Det er deilig at jeg ser at jeg fortsatt kan spille, sier Carlsen.

Verdensmesteren åpnet lynsjakkturneringen med remiser mot Hikaru Nakamura og Viswanathan Anand, partier der han rotet bort bedre stillinger. I tredje runde kom den første seieren over Anish Giri. Og da Levon Aronian ble beseiret i fjerde runde, gikk Carlsen for første gang opp i ledelsen.

Carlsen fortsatte å vinne partier på rekke og rad. Høydepunktet var en pen seier over Sergey Karjakin i femte runde, et parti hovedpersonen utpekte som sitt beste.

– Partiet mot Karjakin var kult, konkluderte Carlsen.

Stoppet seiersrekken
Seiersrekken ble stoppet av Vladimir Kramnik i 7. runde, men med seire over sterke rivaler som Fabiano Caruana og Wesley So i de avsluttende rundene, var det ingen tvil.

Prestasjonen gir ikke bare ekstra selvtillit før det hele braker løs tirsdag, men nordmannen øker også forspranget på lynsjakkrankingen. På den løpende oppdaterte lista står Carlsen nå med 2944, hele 73 poeng foran toer Hikaru Nakamura.

Norway Chess er Carlsens første turnering siden 2. plassen i Grenke Chess Classic i april. Lynsjakkturneringen er selve generalprøven og avgjør fargefordelingen i hovedturneringen. Med startnummer tre, får nordmannen fordelen av å spille med fem hvite partier.

Drømmestart på Norway Chess
Trekningen ble foretatt kort tid etter at partiene ble ferdig. Der ble det klart for prestisjemøte mellom nummer én Magnus Carlsen mot nummer to Wesley So.

Den filipinsk-fødte amerikaneren er verdens kanskje hotteste sjakkspiller for tiden, og puster nordmannen i nakken bare 20 ratingpoeng bak.

23-åringen gikk på en vanvittig rekke på 67 partier uten tap, men Carlsen har et ganske godt tak på sjakk-raketten og står uten tap på åtte partier.

Her er hele oppsettet i 1. runde tirsdag (kl 16:00).

Carlsen – So
Nakamura – Giri
Aronian – Caruana
Vachier-Lagrave – Anand
Kramnik – Karjakin