Kvinnelandslaget tapte siste test på norsk jord før EM

Regjerende verdensmester USA ble for sterke i Sandefjord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se scoringen som senket Norge i vinduet øverst. Video med tillatelse fra NRK.

EM starter 16. juli. Se oversikt over alle kampene her!

Norge-USA 0-1

De norske fotballjentene spilte søndag sin siste oppkjøringskamp på norsk jord før sommerens EM-sluttspill i Nederland.

Motstander for Martin Sjögrens mannskap var USA, og selv om den regjerende verdensmesteren stilte noe svekket, var det godt matching en drøy måned før EM-start.

Til tross for en oppløftende norsk 1. omgang, kom aldri scoringen, og i stedet endte oppgjøret med 0-1-tap etter en amerikansk fulltreffer fra Christen Press etter hvilen.

– Det var tøft, som forventet. De har et bra lag. Surt at vi ikke vinner og fikk et par mål. Det hadde vi fortjent i dag. Det var en kamp som bølget begge veier. Men det betyr at vi bare må jobbe enda hardere inn mot EM, sa Norges Caroline Graham Hansen til TV 2 Sporten etterpå.

– Dette var nest siste kamp for EM?

– Jeg føler at vi er blitt bedre fra første trening. Nå skal vi møte Frankrike i siste test, og da må være bedre enn mot USA.

Kaptein Maren Mjelde var misfornøyd med å tape kampen mot fotballstormakten.

– Først og fremst er det kjipt å tape. De scoret på den eneste kampen jeg føler at de hadde mot oss. Men det var mye positivt å ta med seg. Om alt hadde gått på skinner i dag, så hadde vi nok følt at alt var i ruten. Vi er på vei. Vi må ta med oss ting vi gjorde bra i dag og ta vekk det målet USA fikk, så hadde dette sett bedre ut. Dette var en god test for oss og jeg ser egentlig positivt på det, sa hun.

Landslagssjef Martin Sjögren var også todelt i sin uttalelse.

– Det er aldri positivt å tape, og jeg mener ikke at vi skal tape denne kampen. Vi slipper inn et altfor enkelt mål, men det finnes ganske mye i prestasjonen som jeg tror jeg kommer til å være fornøyd med, sa svensken.

Slik var kampen: Høyt norsk tempo i åpningsminuttene
Klassikeren «Verdens beste damer», fra 1995, den gang Norge var verdens beste på kvinnesiden, runget før kampstart på Komplett Arena i Sandefjord, og i startfasen var det også de norske jentene og ikke de regjerende verdensmesterne som var best.

Et noe B-preget amerikansk lag, med verdensstjernene Carli Lloyd og Megan Rapinoe på benken fra start, fikk nemlig erfare et norsk lag som gikk ut i høyt tempo på eget gress foran 3886 tilskuere.

Særlig på venstresiden, der både Emilie Haavi og Elise Thorsnes fikk boltre seg, var det ved flere anledninger tilløp til godt spill, men dessverre ble innleggene enten litt for upresise eller løpene i boksen litt for dårlig timet.

De norske stjernene nære på å sørge for ledermålet
Den første store muligheten kom halvveis i omgangen. Caroline Graham Hansen viste fram teknikken og overblikket i en kontringssituasjon og spilte til Ingvild Isaksen som hadde beveget seg perfekt i mellomrommet. Pasningen hennes gjennom til Ada Hegerberg var presis, men dessverre for hjemmefansen ble Hegerbergs blanding av skudd og innlegg til nettopp Graham Hansen såvidt avverget av en lang amerikansk tå fra (ironisk nok) Casey Short.

Det var første gang i oppgjøret de to norske verdensstjernene Hegerberg og Graham Hansen hadde vist seg fram samtidig, og det var mer på gang. For selv om USA prøvde seg fra distanse ved et Samantha Mewis-skudd som gikk langt utenfor like etter, var gjestene ikke i nærheten før hvilen.

Graham Hansen nære ved på corner - herlig tunnel fra Thorsnes
Graham Hansen var gjennom på ny etter halvtimen, denne gang servert av Haavi, men nok en gang forsvarte de amerikanske jentene seg godt og fikk avverget Wolfsburg-stjernens forsøk. Drøyt fem minutter før pause var det nære ved at en corner fra samme kvinne gikk rett i mål, men USAs keeper Alyssa Naeher fikk såvidt avverget med foten.

To minutter senere oppstod en litt artig situasjon, da USAs Kelley O'Hara avanserte fint langs høyresiden. Backen tok tunnel på Emilie Haavi, men ballen havnet rett i beina på Elise Thorsnes. Thorsnes svarte med en umiddelbar tunnel i retur, til latter og stor glede fra tribuneplass og dagens største tribunerespons i en omgang som ebbet ut på 0-0.

Ny Graham Hansen-farlighet - ble liggende nede
Seks minutter etter hvilen var Graham Hansen på ferde på ny. Et nytt flott raid ble avsluttet med et godt innlegg, men ingen inne foran feltet klarte å ekspedere legget i mål. I stedet fikk alle de snaut 4000 på tribunen seg en støkk da Graham Hansen, som har slitt med store skadeproblemer, ble liggende nede etter situasjonen.

TV-reprisene viste at hun hadde fått et spark bakpå foten av USA-back Short, og heldigvis slapp 22-åringen med skrekken. Et par minutter senere var hun tilbake på banen.

USA scoret ut av ingenting
Sekunder før kampen rundet timen scoret USA med sin første store sjanse i kampen. En langpasning fra stopperplass gikk rett i bakrommet, og alene med keeper var Christen Press iskald alene med Ingrid Hjelmseth.

Norge klarte ikke å tilrive seg det store initiativet etter gjestenes ledermål før man kvarteret før slutt gjorde mannskapsmessige rokkeringer. Kaptein Maren Mjelde ble flyttet opp i midtbaneleddet, noe som skapte mer offensiv slagkraft fra den lagdelen. Rundt ti minutter før slutt måtte det også øvrige endringer til da Ingvild Isaksen fikk en albue i ansiktet og blødende måtte forlate banen.

De siste fem minuttene fikk for øvrig også publikum se Carli Lloyd, stjernespilleren som ble kåret til verdens beste av FIFA både i 2015 ogi 2016. Speakeren på Komplett Arena uttalte Manchester City-spissens navn som Charlie, men det gikk nok upåaktet hen hos 34-åringen.

Siste test mot Frankrike om en måned
Lloyd klarte ikke å gjøre noen forandringer på kamputfallet, men det gjorde heller ikke noen andre til tross for massivt norsk press mot slutten. Dermed endte det med 0-1-tap mot laget som er nummer to på FIFA-rankingen for Martin Sjögrens 11. rangerte norske jenter.

Det norske lagets siste treningskamp før EM-starten 16. juli går kun fem dager i forkant av åpningen mot Nederland i Utrecht. 11. juli venter Frankrike på fransk jord. Frem til den tid er det seriespill for dem som spiller i Norge og Sverige, før laget samles til pre-camp i Oslo i begynnesen av juli.

Norges lag: Ingrid Hjelmseth - Ingrid Moe Wold, Maren Mjelde, Nora Holstad Berge, Elise Thorsnes - Ingvild Isaksen (Guro Reitan, 82.), Andrine Stolsmo Hegerberg (Maria Thorisdottir, 75.), Ingrid Marie Spord (Lisa-Marie Karlseng Utland, 75.) - Emilie Bosshard Haavi (Kristine Minde, 59.), Caroline Graham Hansen, Ada Stolsmo Hegerberg