Hekke-Isabelle ut mot norsk mentalitet: – Alle blir fornærmet hele tiden

Mener Vukicevic' norske rekord ikke er noe målestokk for kapasiteten.

Torsdag klinket hun inn til ny personlig rekord i Frankrike. Men målsettingen til Isabelle Pedersen stanser ikke på 12,83 på 100 meter hekk.

– Målet er å bli første norske kvinnelige sprinter som når en VM-finale. Det har ingen greid, og jeg har veldig lyst å bli den første, sier Pedersen.

Vil slå Vukicevic

Da er Christina Vukicevic' norske rekord på 12,74 bare et delmål på veien. For på veggen hjemme har Pedersen skrevet et tall som hun mener er innen rekkevidde i år. Men hun vil ikke røpe hvilke tall, annet enn at det er svært ambisiøst.

– Det er 12, et eller annet, som ingen får vite akkurat nå. I dag sier jeg det er 12,xx, ler hun.

– Men det er lavere enn 12,83?

– Ja, det er det, og det er heller ikke 12,73. Det er et tall som jeg mener føler er mulig å nå hvis jeg har hundre prosent full klaff.

For Pedersen er ikke redd for å ta store ord i munnen, og ikke redd for å si at hun vil bli best. Det er ikke vanlig i Norge, selv ikke for ambisiøse idrettsutøvere. Etter å ha trent mye i USA de siste årene, har bergensjenta fått et nytt perspektiv på norsk politisk korrekthet.

– Ikke typisk nordmann

– Tingen er ikke det at jeg er gær'n. Tingen er det at jeg ikke er typisk nordmann, sier hun, og langer ut mot det hun mener er typisk norsk mentalitet.

– Når du fyller 25, må du liksom våkne opp og bli voksen. Så skal du ha en bachelorgrad, eller helst en mastergrad. Så skal du ikke gjøre noe, og får ikke lov å ha egne meninger. Du får ikke si noe høyt, og du skal ikke være ærlig. Man må være 100 prosent politisk korrekt, ellers så blir bare folk fornærmet. Å bli fornærmet er blitt populært. Alle blir fornærmet hele tiden, sier hun engasjert.

– Hvis du har lyst til å skape gode idrettsutøvere, så er det ikke slik du får dem. Janteloven må begraves i bakgården til alle som vil drive toppidrett.

Takker ny treningsmakker

De to siste sesongene har Pedersen slitt voldsomt i starten av sesongen. I Beijing i 2015 reddet hun æren med et godt VM. I Rio i fjor stod hun opp fra de døde etter å ha blitt tatt ut på nåde, og leverte sine beste løp i OL.

Derfor er årets sesongstart, med fire løp under 12,90, som sensasjonelt godt å regne for Pedersen. Hun mener det utelukkende skyldes valget hun tok i vinter, da hun vraket sin andre trener på to år, og begynte å trene i Alabama med Christina Manning. Den amerikanske jenta har løftet nivået til Pedersen.

– Det er konkurranse på hver eneste trening, forteller hun.

– Å ha ei jente som har samme innstilling som deg selv hele tiden. Vi er tett på hverandre hele tiden, og jobber sammen for å få det til. Hun vil jo ikke at jeg skal bli bedre enn henne, så da er det en konstant kamp, sier Pedersen.

På dagens restitusjonsøkt på Bislett var det mange gamle kjente som kom bort for å gratulere med ny personlig rekord.

– Det er dette som er hjemme. Jeg har bodd i Oslo siden jeg var 16 år. Og jeg er en sommerfugl som prater med alle hele tiden. Det er alltid veldig hyggelig, sier hun, og gir en tenåringsjente noen gode råd i forbifarten.

Torsdag 15. juni har hun merket av med rødt i kalenderen. Etter planen skal hun da slå Christina Vukicevic' norske rekord.

– Det er planen. Og jeg tror det er mulig, smiler hun.