NY CHELSEA-TITTEL: Maren Mjelde (til venstre) og de andre Chelsea-jentene feirer scoring i 2-0-seieren over Birmingham lørdag. Den sikret ligatittel for Vest-London-klubben.
NY CHELSEA-TITTEL: Maren Mjelde (til venstre) og de andre Chelsea-jentene feirer scoring i 2-0-seieren over Birmingham lørdag. Den sikret ligatittel for Vest-London-klubben. Foto: Twitter/ChelseaLFC

Ny norsk landslagsstjerne vant stor tittel på britisk jord

Landslagskaptein Maren Mjeldes Chelsea vant FA Women's Super League.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den engelske toppdivisjonen for kvinner ble avgjort lørdag, med Norges landslagskaptein i en sentral rolle.

Maren Mjeldes Chelsea sikret seg nemlig ligatittelen etter 2-0-seier i bortekampen mot Birmingham i siste serierunde av FA Women's Super League lørdag.

Dermed har enda en av de mest sentrale spillerne i den norske troppen fått kjenne på vinnerfølelsen forut for sommerens EM-sluttspill.

– Det er første gang jeg vinner noe som helst, så det smaker veldig godt! Håper det bare er en av mange titler framover, skriver Mjelde i en SMS til TV 2 Sporten.

For andre gang på få dager har det dermed vært norsk suksess på britisk jord.

Torsdag vant landslagsvenninne Ada Hegerberg Mesterligaen da hennes Lyon beseiret PSG på straffekonkurranse på Millennium Stadium i Cardiff.

Fire lag kunne vinne ligaen
Denne spesielle sesongen av FA Women's Super League er en overgangssesong, kalt «spring series», fordi kalenderen for sesongen skal endres.

Frem til nå har det vært spilt kalendersesonger á la den norske, fra mars til september, men nå er det omlegging ettersom sesong fra september til mai står på trappene.

Derfor er den inneværende sesongen av det svært korte slaget. Klubbene møter hverandre kun en gang, og dermed spiller alle de ni lagene i ligaen (Notts County trakk seg like før sesongstart) kun åtte kamper. Første runde ble spilt så sent som 30. april.

Den korte sesongen betød også at hele fire lag hadde sjansen til å ta ligatittelen da ettermiddagens kamper startet. Chelsea på topp hadde 16 poeng og kun målforskjell å gå på til toer Manchester City, mens Arsenal med 15 og Liverpool med 14 også hadde teoretiske sjanser til å ta tittelen.

Tidlig straffescoring for Chelsea - så scoret de nærmeste rivalene
Chelsea tok ledelsen etter drøyt 20 minutter, da Karen Carney satte et straffespark i nettet mot sin tidligere klubb, etter at Fran Kirby hadde blitt lagt i bakken av Birminghams keeper.

Rundt ti minutter senere var Mjelde selv nære ved å doble ledelsen, da hun forsøkte en delikat chip fra over 30 meter. Dessverre rakk keeper tilbake og reddet forsøket, og tittelstriden levde virkelig.

Omtrent samtidig tok nemlig de to nærmeste rivalene også ledelsen. Louise Quinn satte inn 1-0 for Arsenal mot Bristol City, mens Jill Scott headet inn 1-0 for Manchester City mot Liverpool.

På overtid i 1. omgang doblet også City ledelsen, da Melissa Lawley la på til 2-0 i oppgjøret mot Liverpool med det Twitter-kontoen til FA Women's Super League omtalte som «a beauty into the top corner».

Dermed gjorde de lyseblå sin del av jobben, og seks minutter ut i andre omgang doblet også Arsenal ledelsen via Jordan Nobbs i sin kamp. De to lagene som var nærmest Chelsea pustet dem dermed i nakken, og 2. omgang så ut til å bli svært spennende.

Mjelde nære 2-0 - så scoret lagvenninnen
Men Chelsea lot seg ikke påvirke av rivalenes positive resultater. Snaut ti minutter ut i 2. omgang var Mjelde igjen nære da en heading etter et hjørnespark gikk via en hjemmeforsvarer og like utenfor.

SEIERSTALE: Her holder Maren Mjelde den siste pep-talken før treningskampen mellom Norge og Sveits i Skien forrige måned. Lørdag vant hun den engelske ligaen, kun to dager etter sidekvinnen Ada Hegerberg vant Mesterligaen. 
SEIERSTALE: Her holder Maren Mjelde den siste pep-talken før treningskampen mellom Norge og Sveits i Skien forrige måned. Lørdag vant hun den engelske ligaen, kun to dager etter sidekvinnen Ada Hegerberg vant Mesterligaen. 

Det skulle dog ikke gå mange minuttene før nummer to satt i nettet. Fran Kirby reagerte raskest på en retur da Birmingham-keeper Ann-Katrin Berger var uheldig, og dermed var de blå oppe i tomålsledelsen nervene definitivt trengte.

Mjelde var farlig frempå ved flere anledninger fra sin midtbanerolle, og skjøt også over fra god posisjon rundt 20 minutter før slutt. Birmingham slo dog aldri tilbake.

Dermed gjorde det ikke noe for verken Mjelde eller de andre Chelsea-jentene at Megan Campbell la på til 3-0 for Manchester City mot Liverpool i en kamp som til slutt endte 3-1 eller at Chloe Kelly, Danielle Donk og Beth Mead sørget for 5-0 til Arsenal mot Bristol City.

Chelseas andre tittel på tre år - Mjeldes første ligatittel
Tittelen var Chelsea-kvinnenes andre i historien. Også i 2015 vant de blå fra London den øverste divisjonen for kvinner i England.

Landslagskaptein Mjelde, som tidligere har vært proff i både Turbine Potsdam i Tyskland og Kopparbergs/Göteborg i Sverige, signerte for Chelsea i november i fjor. 27-åringen ble dermed seriemester på første forsøk i England.

Mjelde var del av det norske landslaget som tok EM-sølv i 2013 og EM-bronse i 2009. Tittelen i England er dog hennes første i serien som seniorspiller, men hun vant den tyske innendørscupen to ganger i sin tid i Tyskland med Turbine Potsdam.

PS! Andrine Hegerberg var på benken for Birmingham.