CAS-sjefens råd til Johaug: – Dette er ikke som å gå på kino eller restaurant

Generalsekretæren i CAS forteller hvordan Johaug kan unngå å bli overkjørt på samme måte som Martin Johnsrud Sundby ble.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LAUSANNE (TV 2 Sporten): 6.juni står mye, nesten alt, på spill for Therese Johaug.

Da skal Idrettens voldgiftsrett (CAS) høre saken hennes.

Noe av det viktigste for Johaugs team blir å unngå å bli like overrumplet som Martin Johnsrud Sundby ble.

– Det kommer an på personligheten til utøveren

Røa-skiløperen fortalte etter sin egen dom at han «ikke var forberedt» på det som skjedde under høringen, at «klimaet i Lausanne var lite vennlig», og at han følte at han «hadde begått et drap der jeg satt».

Dette kan imidlertid Johaug unngå om hun oppfører seg på «riktig vis», mener generalsekretæren i CAS.

Matthieu Reeb er nemlig overraskende åpen når han møter TV 2 og får spørsmålet om hvordan Johaug bør angripe saken.

– Det er vanligvis ganske avslappet stemning. Og det er ganske uformelt. Det er mer som et møte enn en klassisk høring i en offentlig domstol. Men jeg mener at det er utøveren som avgjør om høringen blir vanskelig eller enkel. Det kommer an på presset utøveren legger på seg selv. Når det er snakk om resten av karrieren til en utøver, kan man selvsagt kjenne at det er mer spenning i luften i rommet. Men det kommer også an på personligheten til utøveren, sier Reeb.

– Er det vanligvis mye krangling mellom de ulike partene, eller er det stort sett en høflig tone?

– Vanligvis er det relativt høflig. Men så fort man er i gang med utspørringen av utøverne eller vitnene merker man at stemningen endrer seg litt. Det er dommernes ansvar å holde stemningen og atmosfæren rolig.

– Man burde ikke ta det altfor seriøst

Høringen i Lausanne vil starte cirka 09:30 og fortsette ut dagen.

Vanligvis vil en høring være ferdig en gang mellom 15:00 og 17:00, men det er umulig å forutsi eksakt hvor lenge hver enkelt høring vil vare, forteller Reeb.

Men uansett: Johaugs høring vil ikke fortsette dagen etter. Partene vil gjøre seg ferdige samme dag.

– Burde utøvere være bekymret før en CAS-høring?

– Nei. Men det er heller ikke som å gå på restaurant eller på kino. Dette er seriøst. Og det er selvsagt press på utøverne og litt spenning i rommet. Det er en viktig dag for utøveren, for han eller hun får muligheten til å uttrykke sitt syn på saken. Og utøveren bør være godt forberedt. Så det er en viktig dag, men man burde likevel ikke ta det altfor seriøst. Man bør prøve å unngå å ta det emosjonelt og legge for mye press på seg selv. Det kan påvirke «prestasjonen» til utøveren, så vedkommende bør være avslappet for å presentere sitt syn og fakta på en best mulig måte, sier Reeb.

– Hva er ditt råd til Johaug?

– Å være seg selv, som hun alltid er. Å være konsentrert, å høre nøye etter på spørsmålene, og å prøve å svare så troverdig som mulig.