KAN JEG BRUKE DENNE KREMEN? Johaug-saken har fått Marit Bjørgen til å sjekke kremene hun bruker på sin lille baby.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KAN JEG BRUKE DENNE KREMEN? Johaug-saken har fått Marit Bjørgen til å sjekke kremene hun bruker på sin lille baby. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Bjørgen mener regelverket må endres i lys av Johaug-saken

Selv blir hun usikker bare hun skal smøre rumpen til lille Marius.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høringen mot Therese Johaug finner sted hos CAS i Lausanne i Sveits tirsdag 6. juni. FIS har bedt om en «rimelig forlengelse» av utestengelsen på 13 måneder. Dersom også CAS finner Johaug skyldig, er minstestraffen 12 måneder, mens hun i verste fall kan risikere 24 måneders utelukkelse.

Johaugs lagvenninner er spente før skjebnedagen i Sveits.

Nylig uttalte Johaug selv til NTB at hun tåler maksimalt 15 måneder dersom hun skal rekke OL i Pyeongchang neste vinter. 15 måneder vil bety at hun kan konkurrere igjen 18. januar 2017, mens OL starter tre uker senere. Med nåværende dom er hun utestengt til 18. november i år.

Marit Bjørgen tror det blir godt for alle at det settes punktum i Johaug-saken.

– Jeg ser veldig frem til at saken skal bli ferdig og at Therese kan gå videre, sier hun til TV 2.

Johaug sier selv at hun ikke stoler på noen andre enn seg selv lenger. Det skjønner Bjørgen godt.

– Jeg har ikke vært i situasjonen til Therese. Jeg skjønner hva hun sier. Jeg har følt litt på det. Jeg stoler på helseteamet, men dobbelsjekker selv også. Thereses situasjon gjør noe med deg, sier Bjørgen.

– Hva gjør det med deg?

– Man blir litt paranoid. Selv når jeg skal smøre rumpen til Marius med en krem, blir jeg i tvil. Kan jeg bruke kremen? Jeg bruker den ikke selv, men smører han. Man blir litt usikker og i tvil, sier hun.

Bjørgen mener regelverket må endres i lys av Johaug-saken.

– Jeg hadde aldri drømt om at vi skulle få oppleve det vi har gjort det siste året. Det jeg sitter igjen med er at jeg mener alle saker bør dømmes fra 0 til 4 år. For Therese sin del er minstestraffen 12 måneder. Det synes jeg er altfor strengt. Det er nesten slik at en uskyldig blir dømt, sier Bjørgen, som røper at hun hadde stilt opp som vitne i CAS dersom Johaug hadde ønsket det.

– Alle er enige om at det er et strengt regelverk, men så finnes det også grunner til at det er blitt så strengt. Så må ekspertene ta debatten om man skal utvikle det videre og nyansere det bedre. Det kan være det er behov for det, men jeg sitter ikke med fasiten, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Maiken Caspersen Falla ser frem til å få en endelig avklaring.

– Det skal bli godt for Therese og alle oss andre å få en avklaring. Få en dom, en dato, og slippe å leve i usikkerheten, sier Falla.

– Man føler første og fremst veldig med Therese, men hun er tøff og ser ut til å klare seg veldig bra. Men det er klart vi savner henne. Hun er en viktig del av laget, sier Falla.