Tradisjonen startet i 2003.

Natt til tirsdag norsk tid kulminerte det med at en fan ble siktet av politiet for å ha kastet en malle (catfish på engelsk) på isen i den andre perioden av den første finalekampen i NHL-sluttspillet mellom Pittsburgh Penguins og Nashville Predators, som Penguins vant 5-3.

The Tennessean skriver at 26 år gamle Jacob Waddell er mannen som nå er i trøbbel med politiet etter fiske-stuntet.

Waddell skal ha kjøpt den røslige fisken i Tennessee, vakumpakket den og gjemt den i et par tights han hadde på seg før han tok den frem på toalettet i PPG Paints Arena. Deretter lempet han mallen over vantet og ut på isen.

36-åringen ble umiddelbart eskortert ut av arenaen av politiet og siktet for ugjerningen etter det de kaller «disorderly conduct, disrupting a meeting, and possessing instruments of a crime». I dette tilfellet er mallen det såkalte «instrument of crime».

Vil benåde

Selv om politiet ikke setter pris på kastingen av fisken, hylles Waddell naturlig nok som en helt av Pedators-fansen. Ikke angrer han selv heller.

– De kan sikte meg så mye de vil, men den mallen traff likevel isen i går kveld!!! Go Preds!!, tvitret han.

Flere folkevalgte i Allegheny County, som er countyet der Waddell er siktet, har nå tatt til orde for å benåde ham. Countrystjernen Carrie Underwood ytret også sin støtte via Twitter.

Malle-tradisjonen har nå ført til at fiskeutsalgene i Pittsburgh krever legitimasjon av folk som kjøper maller for å hindre at noen Nashville-fans kjøper dem for å smugle inn i arenaen.

Kjøpte lokalt

Waddell har snakket ut om hendelsen på en radiostasjon i Nashville. Der kaller han seg selv en enkel bondetamp med en dum idé.

– Jeg tenkte: Ville det ikke være kult å se den kampen? Og så, som en dum bondetamp, tenkte jeg: Ville det ikke være kult om jeg kastet en malle på isen?

Før mallen ble vakumpakket og plassert i buksene, ble den kjøpt lokalt i Nashville, sprayet med parfyme på grunn av lukt og kjørt over for å få ned i størrelse.

Waddell lover å kjempe mot anklagene fra politet. En eventuell bot vil bli dekket av radiostasjonen, mens flere advokater i Nashville står klar til å hjelpe gratis

Inspirert av blekksprut

Tradisjonen startet ifølge The Tennessean i 2003 da den første mallen ble kastet på isen under en sluttspillkamp. Siden har fisketypen hyppig dukket opp på isen under sluttspillkampene til Predators.

Spillerne Quinton Spain (t.v.) og Taylor Lewan (til høyre med en malle i hånden) på NFL-laget Tennessee Titans under en kamp tidligere i sluttspillet.
Spillerne Quinton Spain (t.v.) og Taylor Lewan (til høyre med en malle i hånden) på NFL-laget Tennessee Titans under en kamp tidligere i sluttspillet. Foto: Aaron Doster

Waddell kastet fisken ut på stillingen 0-3, selv om tradisjonen tilsier at mallen kun skal kastes ut når Predators scorer.

Inspirasjonen skal ha kommet fra Detroit Red Wings, som hadde en tradisjon tilbake til 1950-tallet med å kaste blekksprut på isen.

Malle-kastingen støttes ikke offisielt av klubben, men de fleste synes likevel det er ganske fornøyelig.

Her blir Waddells malle fjernet fra isen mandag.
Her blir Waddells malle fjernet fra isen mandag. Foto: Gene J. Puskar