SOLEN SKINNER: Bjørn Maars Johnsen og kjæresten Veronica nyter livet på Jamaica.
SOLEN SKINNER: Bjørn Maars Johnsen og kjæresten Veronica nyter livet på Jamaica. Foto: Privat

Spissoverraskelsen fikk gladmeldingen på Jamaica-ferie

Bjørn Maars Johnsen skjønte noe var i gjære da landslagssjefen ringte forrige uke.

– Jeg er overlykkelig. Det er helt sinnssykt. Jeg ringer rundt til mine familiemedlemmer, og alle er veldig lykkelige, sier Bjørn Maars Johnsen til TV 2.

Den nyuttatte landslagsspissen er på ferie på Jamaica sammen med kjæresten Veronica.

Nå bruker han tiden på å organisere reisen til Norge.

– Faren min var ekstatisk. Lars Lagerbäck tok kontakt forrige uke, og da ringte jeg faren min fort. Da skjønte vi at det nærmet seg, sier Johnsen.

Gikk til Hearts for å bli sett

Han fikk ikke beskjed om at han var tatt ut da, men kunne ane at noe var på vei.

– Han ringte for høre om min situasjon, hva jeg liker å gjøre som spiller, og hvordan laget er satt opp rundt meg. Og så spurte ham om jeg var tilgjengelig. Det var jeg selvfølgelig.

– Dette har vært en drøm for deg?

– Ja, det har det vært lenge. Da jeg var i Bulgaria skjønte jeg at jeg måtte nærmere for å bli sett. Å reise til Hearts var det beste jeg kunne gjøre. Alt har gått veldig bra siden det, sier Johnsen.

Den 195 centimeter høye spissen byttet ut Litex Lovetsj med Heart of Midlothian før denne sesongen.

Der har det blitt seks mål på 34 ligakamper.

Landslagssjef Lars Lagerbäck uttalte at han bare har sett videoopptak av spissen, og at det var først etter at Joshua King ble skadet at spissens navn dukket opp.

– Jeg må innrømme at jeg hadde ikke hørt om ham før, sa Lagerbäck om 25-åringen da han presterte uttaket.

– Bra at han snur alle steiner

Hovedpersonen er ikke bekymret over at Lagerbäck ikke har sett ham spille live.

– Han har tydeligvis en svært god internettlinje. Han har sett meg spille mye, selv om han ikke har sett meg på stadion. Jeg tror det er bra at han snur alle steiner, og at han vil prøve ut det meste, sier Maars Johnsen.

– Jeg tror ikke han vil bli overrasket når han får se meg på trening. Etter samtalen vår, og det han har sett, vet han nok hva han får. Jeg kommer til å være meg selv, spille på min måte og jeg tror at det er godt nok. Jeg kan ikke forandre på det bare fordi jeg er er kommet på landslaget.

Bjørn Maars Johnsen vokste opp i North Carolina, USA, og har levd en omflakkende tilværelse med ungdomsårene i Norge og proffspill i Portugal, Bulgaria og nå Skottland.

Han foretrekker engelsk, og gjennomfører intervjuet med TV 2 på morsmålet. Han slår imidlertid om til faren Hasses språk når vi spør om han kan norsk, selv om det er noe gebrokkent.

– Det er lenge siden jeg har snakket norsk. Jeg skjønner alt. Men jeg foretrekker å snakke engelsk, sier han på norsk.

– Jeg reiser til Norge i løpet av uken og får noen dager med familien på Nesodden før landslagssamlingen. Da får jeg øvd meg før jeg møter gutta, flirer han videre – tilbake på engelsk.

– Et stolt øyeblikk

Faren Hasse har vært en sentral figur i spissens fotballkarriere.

At 25-åringen nå har fått en plass i en norsk landslagsstropp mener han ikke er mindre enn hva faren fortjener.

– Han har betydd mye. Han har fulgt meg overalt, og har gitt meg støtte, veiledning og dytt i riktig retning. Det har vært små steg, men han har vært med hele veien, sier Bjørn.

– Nå får han det han fortjener som far. Å se sitt etternavn på en norsk landslagstrøye. For min bestefar som er død, og for min bestemor på Nesodden. Å se mitt navn på den store scenen. Det er et stolt øyeblikk for familien.

Spilt med landslagsspillere

Fotballoppveksten I USA var nok litt annerledes enn for de fleste i Norge, men han er klar på at kvaliteten på opplæringen var like god som hans landsmenn her på berget.

Det underbygger han ved at han var hjemme om sommerne og med i Norway Cup med Lyn.

Da han var 16 trente han med Lyn og NTG, og som 18-åring gikk han til Vålerenga.

– Jeg har spilt med Moa, Mos og Håvard Nielsen, blant andre. Jeg har spilt med flere spillere som har vært på eller rundt landslaget, så jeg kjenner nivået. Det har ligget i kortene en stund. Dette er nok det rette øyeblikket, sier han.