Klopps bestevenn takket nei til Liverpool – neste sesong møtes de i Premier League

– Han er en briljant manager, sier Jürgen Klopp om David Wagner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se hvordan Huddersfield fikset finaleplass i Sportsnyhetene øverst.

Høsten 2015 var David Wagner sterkt ønsket i Jürgen Klopps trenerteam i Liverpool.

Istedet valgte tyskeren å gå til Huddersfield for å bli hovedtrener der.

Det har vært en ubetinget suksess. På tidspunktet da han tok over Championship-klubben slet de på Englands nest øverste nivå, og sesongen ble en kamp for å overleve.

Ett og et halvt år senere er klubben klar for engelsk fotballs øverste nivå for første gang på 45 år etter at de vant opprykksfinalen på straffespark mot Reading.

Nære venner

Wagner var andrelagstrener under Klopp i Borussia Dortmund og nærer fremdeles et nært vennskap med sin tidligere sjef. Klopp er Gudfar til Huddersfield-managerens ene barn, og de to diskuterer jevnlig fotball hjemme hos Liverpool-sjefen, skriver Daily Mail.

– Jeg har kjent Jürgen lenger enn jeg har kjent min kone, har Wagner uttalt.

– Vi møttes i Mainz, og jeg tok hans plass på laget. Da skiftet han posisjon fra spiss til forsvarer, fordi det var mye lettere for ham. Jeg vet at han lever og ånder for jobben. Han tenker alltid på fotball og laget sitt. Alltid. Jeg tenker at om du gjør det, så er du en god trener. Du kan aldri stenge hjernen din fra fotball.

Før playoff-finalen poengterte imidlertid Wagner at han ikke kom til å ringe Klopp for råd. Liverpool-sjefen har tross alt tapt begge de offisielle kampene der han har ledet lag på Wembley.

For Klopp kommer ikke suksessen til sin gamle venn som noe overraskelse. Han var glad da kompisen flyttet til Huddersfield, ikke langt fra Liverpool.

– Vi er veldig nære hverandre. Han er en god venn, men viktigere for Huddersfield er det at han er en briljant manager. Så det er en vinn-vinn-situasjon, sa Klopp før hans Liverpool møtte Wagners Huddersfield i en treningskamp forrige sommer.

TOMMEL OPP: David Wagner etter å ha sikret opprykket. 
TOMMEL OPP: David Wagner etter å ha sikret opprykket.  Foto: Glyn Kirk

«Ukjent og gal tysker»

Med fasit i hånd er det vanskelig å argumentere mot det.

Wagner hevder selv at Huddersfields styreformann Dean Hoyle ansatte en «ukjent og gal tysker» i november 2015.

Han er kanskje gal, men ukjent er han ikke lenger etter å ha gjennomført mesterstykket å rykke opp med Yorkshire-klubben.

Bare tre lag i Championship har lavere lønnsbudsjett enn Huddersfield. Spilleren som tjener mest får 10.000 pund, 110.000 kroner, i uken. En god lønn, bevares, men i Championship-rival Newcastle tjente de som håvet inn mest seks ganger så mye.

Opprykket sikrer klubben 170 millioner pund (1,9 milliarder kroner), men overgangsrekorden deres til nå er Christopher Schindler, mannen som satte den avgjørende straffen, på bare 1,8 millioner pund (20 millioner kroner).

Det er trygt å si at Wagner har ledet dem inn i en ny æra etter 19. plassen forrige sesong.

– Jeg sa til spillerne før semifinalene: «Dere er er helter. Dere ble nummer fem i serien, men i fotball kan veien fra helt til taper være kort. Nå har dere muligheten til å bli legender.» Nå er de utvilsomt legender. Alle vil huske denne gruppen spillere, og hva man har klart med et lite budsjett. Og de fortjener det. Fotballklubben har skrevet en utrolig historie, sier Wagner til The Guardian.

Han hevder han ikke har tenkt noe på verken hans egen posisjon, eller spillernes fremtid. Alt har dreid seg om finalen, og nå også feiringen.

– Jeg vil trenge noen uker for å forstå hva som har skjedd. Jeg vil ha mange telefonsamtaler å ta.

Sang til ekspert

Hans arbeid vil garantert ha blitt lagt merke til. Kanskje vil det bli noen innkommende telefonsamtaler også.

For ingen hadde egentlig tro på Huddersfield denne sesongen.

At nåværende QPR-sjef, daværende ekspert, Ian Holloway tidlig i sesongen hevdet at Wagner og Huddersfield kom til å slite når de møtte motgang har ikke gått upåaktet hen.

Etter opprykket sang spillerne «there's only one Ian Holloway».

– Forresten, Ian Holloway, lykke til med neste sesong, sa Wagner på pressekonferansen etter kampen.

Glimt i øyet fra manageren. Hos mannen som ansatte ham var øynene varme av glede og våte av tårer.

– Jeg har akkurat vært i garderoben, og de synger alle om Ian Holloway. Jeg tror det er Ian som har drevet oss gjennom denne sesongen, sier Dean Hoyle.

– Det er et emosjonelt øyeblikk. Jeg har vært fan siden 1969. Å være et Premier League-lag nå er en drøm som går i oppfyllelse. Det betyr enormt mye for Huddersfield, vi er på den store scenen. Det beviser at man ikke må satse over evne for å rykke opp. Vi har gjort det på den rette måten.