Ingebrigtsen-familien forstår dopingmistankene – slik utnytter de testene

Jakob Ingebrigtsen (16) er et sjeldent unntak hos antidoping Norge. Familien Ingebrigtsen bruker de hyppige dopingtestene i treningsarbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I helgen sjokkerte han friidrettsverdenen med å ta den legendariske rekorden til Jim Ryan, og ble historiens yngste løper under fire blank på en engelsk mil.

Hos dopingjegerne kommer ikke resultatene som et sjokk. De har vært obs på lillebror Ingebrigtsen lenge.

– Første gang jeg ble testet var vel for cirka to år siden, så har det vært flere ganger etter det, sier Jakob Ingebrigtsen.

– Ingen aldersgrense

Etter det TV 2 vet, er det både Antidoping Norge og det internasjonale friidrettsforbundet som har bestilt testene av vidunderbarnet.

– Løper du fort nok, så må de jo passe på at ting er som de skal. Og at folk får de bekreftelsene som de trenger, sier Ingebrigtsen.

Antidoping Norge bekrefter at testene av utøvere på Ingebrigtsens alder hører til sjeldenhetene. Men at de oppsiktsvekkende resultatene har skapt en forventning om at han skal testes jevnlig. Og det kommer også fra det internasjonale miljøet.

– Ja, det er klart han er så god i en idrett vi er opptatt av å følge tett, så da forventes det at Antidoping Norge følger med, sier kommunikasjonssjef, Halvor Byfuglien, til TV 2.

– Finnes det en aldersgrense for dopingtesting?

– Nei, det er ingen definitiv aldersgrense. For det finnes idretter, for eksempel i turn, der utøvere kan slå gjennom veldig tidlig. Men vi har en uskreven regel om at vi ikke tester utøvere under 15 år, dersom det ikke er særskilte grunner til det.

Thorkildsen opplevde det samme

Sist en friidrettsutøver ble testet så ung som Jakob Ingebrigtsen i Norge, var da vår spyd-legende, Andreas Thorkildsen, begynte å vise muskler på 90-tallet.

– Jeg var 15 da jeg ble testet første gang. Og selv om det var tidlig, så er det jo helt greit at man blir testet. For meg var det uproblematisk, sier Thorkildsen til TV 2.

Også storebror Henrik Ingebrigtsen synes det er på sin plass å teste lillebror.

– Ja, det er sånn det skal være. Det bør ikke være noe annet enn resultater som avgjør om du skal testes. I 2011 konkurrerte jo Filip (Ingebrigtsen) mot en 17 åring som like etterpå ble tatt i doping. Så det å være ung, er ingen begrensning i det å være juksemaker, sier storebror Ingebrigtsen til TV 2.

Mistenkeliggjort på løpeforum

Han forteller også at han aldri opplevde å bli mistenkt for doping da han først slo gjennom internasjonalt med EM-gull i 2012. Men at skepsisen har kommet snikende, etter at både Filip og Jakob har begynt å prestere like bra, og bedre.

– At vi er tre, synes nok noen er mistenkelig. Jeg så f.eks på et amerikansk løpeforum, der en fyr stilte spørsmål om hvordan det var mulig at det kom tre brødre som var så gode på mellomdistanse. Og da var det en som hadde svart at faren vår sannsynligvis var lege, smiler Henrik.

– Men da kan jeg forsikre om at Gjert ikke har utdanning en gang. Han skryter av å ha noen kurs fra BI, men han er i alle fall ikke lege. Han er dessuten livredd nåler, og blod, og går lange veier rundt legekontorene i Sandnes. Så det hadde vært en umulighet, humrer han.

Selv har Henrik Ingebrigtsen snøhvit dopingsamvittighet.

– I fjor ble jeg kanskje testet 20-25 ganger, forteller han.

Men fortsatt testes ikke lillebror like ofte som Henrik og Filip.

– Så vidt jeg vet er han heller ikke meldepliktutøver, men han testes jevnlig, sier Byfuglien.

Bruker blodtestene til analyse

Pappa og trener, Gjert Ingebrigtsen, forteller til TV 2 at han de siste årene har begynt å systematisere resultatene av blodtestene gjort av antidoping Norge. De viser nemlig hvor høye blodverdier guttene har, og på den måten kan de se hvor god effekt de har av treningen i høyden, og i lavlandet.

– Det er jo bra, for det er jo ikke bare-bare å få tatt en blodtest, så vi kan lese mye ut av resultatene i blodpasset vårt, sier Henrik Ingebrigtsen.

Også Jakob har dratt nytte av dette.

– Jeg har lært at jeg responderer veldig bra på treningen jeg gjør i høyden, så det kommer til å bli viktig i det vi skal gjøre i årene framover, sier han.