Huddersfield vant milliardkampen – rykket opp etter straffedrama

– Det er galskap, sier Huddersfield-gigant.

Huddersfield-Reading 0-0 - 4-3 etter straffespark

Se dramatikken i videovinduet øverst.

Huddersfield er klar for Premier League etter å ha vunnet playoff-finalen fra Championship etter straffesparkkonkurranse mot Reading.

Det stod 0-0 etter 120 minutter, og da måtte lagene gjøre seg klar til en konkurranse fra ellevemeteren.

Der satte Christopher Schindler den siste og avgjørende straffen for Huddersfield, etter at Liam Moore og Jordan Obita bommet for Reading.

Dermed ble ikke Chelsea-utlånte Izzy Brown syndebukk etter sin utrolige bom etter ti minutters spill.

Men i straffesparkkonkurransen var det Reading som startet best. Etter tre straffer hver ledet de 3-2, men så kom de to skjebnesvangre bommene.

Overlykkelige Huddersfield-spillere

Tidligere Lyn-keeper Ali Al-Habsi var på vei til å bli helten etter å ha reddet Michael Hefeles straffespark, men ble til slutt sittende slukkøret tilbake på banen.

Samtidig kunne Hefele og co juble.

– Dette har ingenting å gjøre med en drøm, det er virkelighet, sier midtstopperkjempen Hefele etter kampen, naturlig nok fornøyd med at hans bom ikke ble avgjørende.

– Disse gutta har oppnådd en enorm ting. For en så liten klubb å være i den beste ligaen i verden. Det er galskap, fortsetter han til Sky Sports.

Målet sendte Huddersfield til den øverste engelske divisjonen for første gang på 25 år, men kanskje viktigere: det gir mye klingende mynt i kassen.

Milliardkampen

En straffesparkkonkurranse er vanligvis nervepirrende greier, men det står ekstra mye på spill i akkurat denne kampen på Wembley.

Playoff-finalen er døpt til den mest verdifulle fotballkampen i verden. 170 millioner pund, rundt 1,9 milliarder kroner er forskjellen på seier og tap.

95 millioner pund er klubben garantert dersom de rykker opp til Premier League, gjennom TV-avtale og lignende, i tillegg er fallskjermen etter et eventuelt nedrykk fra Premier League på 75.

Det er andre gangen i sesongavslutningen at Huddersfield vinner på straffer.

Reading ble nummer tre i serien, mens Huddersfield ble nummer fem. Førstnevnte slo ut Stefan Johansens Fulham i semifinalen med 2-1 sammenlagt, mens Huddersfield knertet Sheffield Wednesday etter straffesparkkonkurranse.

Enormt tempo - enorm bom

Det var et enormt tempo på kampen fra start av - begge lag stormet i angrep ved første anledning, men det var Huddersfield som fikk kampens første store sjanser.

I løpet av kampens første ti minutter hadde de to gode muligheter, og særlig Isaiah Brown burde scoret.

Et godt innlegg fra Elias Kachunga bak forsvarslinjen til Reading fant Brown umarkert på bakerste stolpe, men Huddersfield-spilleren klarte ikke å stokke beina og bommet på det gapende målet.

Den utlånte Chelsea-spillerens bom ble tidlig anslått til å være potensielt skjebnesvanger for Reading.

– Jeg har ikke peiling på hvordan han klarte å bomme. Han skulle bare guide ballen inn i det tomme buret, og så treffer den leggbeskytteren, sier BBC-ekspert Steve Claridge, matchvinner i playoff-finalen 1996.

Sjansefattig

Etter kjempebommen roet kampen seg noe, med et visst overtak til Huddersfield.

Reading var bedre med i den andre omgangen, og hadde også sine sjanser, men utover i andreomgang ble kampens betydning ganske tydelig. Ingen av lagene ville risikere for mye. Å unngå baklengs ble like viktig som å score.

Begge lag hadde hver sine rop på straffespark, uten at Neil Swarbrick tok fløyten til munnen.

Huddersfield nærmest

I ekstraomgangene hadde Huddersfield statistikken på sin side.

De har vunnet begge deres tidligere playoff-finaler som gikk til ekstraomganger, mens Reading hadde tapt begge deres.

De to ganger 15 minuttene ekstra var ikke de mest fartsfylte med slitne spillere fra begge lag på banen.

Med fem minutter igjen fikk Huddersfields Nakhi Wells muligheten de hadde ventet på til å avgjøre. Wells mottok ballen på 13 meters hold, men fikk krampe i skuddøyeblikket.

Dermed straffesparkkonkurranse og tidenes mest verdifulle straffer. Nok en gang viste Huddersfield seg som best under press.