Totti tok farvel med gråtende Roma-tilhengere: – Klarer ikke å sammenligne ham med noen

– Takk for alt du ga, siste keiser av Roma, skriver Javier Zanetti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sportsnyhetene: Se den gripende Totti-avskjeden over!

Francesco Totti debuterte for Roma som 16-åring 28. mars 1993. Søndag tok 40-åringen avskjed med Roma-fansen etter 786 kamper for klubben. Totti kom inn som innbytter etter 54 minutter på 1-1 da Roma jaktet mål mot Genoa i siste runde for å være direkte kvalifisert til Mesterligaen.

Roma fikk en kalddusj allerede etter tre minutters spill da 16 år gamle Pietro Pellegri satte inn 1-0, men Edin Dzeko utlignet få minutter senere. Med Napolis 4-1-seier over Sampdoria, var Roma avhengig av seier for å ta andreplassen som gir direkte plass i Mesterligaen.

Daniele De Rossi banket inn 2-1, men gleden ble kortvarig, for med drøye ti minutter igjen headet Darko Lazovic inn 2-2 for Genoa. Det var Totti og Roma som kunne juble til slutt, for i siste minutt dukket Diego Perotti opp og satte inn det viktige 3-2-målet, som ble kampens siste og sikret Roma en plass i høstens gruppespill i Mesterligaen.

INN PÅ 1-1: Roma måtte vinne, og med Francesco Totti på banen sikret hovedstadslaget andreplass og Mesterliga-plass. Totti kom inn for Mohamed Salah etter 54 minutters spill.
INN PÅ 1-1: Roma måtte vinne, og med Francesco Totti på banen sikret hovedstadslaget andreplass og Mesterliga-plass. Totti kom inn for Mohamed Salah etter 54 minutters spill. Foto: Alessandra Tarantino

– En av de største
Tottis avskjed satte imidlertid Mesterliga-avgjørelsen i skyggen. Et fullsatt Olympiastadion i Roma som hyllet klubbens største legende, og TV-bildene viste gråtende hjemmefans og en tydelig rørt hovedperson.

– Dette er en dag jeg har gruet meg til. Jeg er veldig stor fan og han har vært et stort idol for meg. Han har vært med i hele mitt fotballiv, og han har spilt utrolig bra nesten hver gang han har spilt. Hele historien og symbolikken er velkjent, men det mest spesielle er at han nesten alltid har stått frem på banen med et eller annet de andre ikke har. Det er en blanding av fotballklokskap og finesse du ikke finner andre steder. Det er en av de største spillerne i min levetid, sier TV 2s fotballkommentator Simen Stamsø Møller.

– Jeg synes det er fort å glemme hvor god sportslig han har vært, for det har ofte vært et stort show rundt ham. Han har båret klubben på sine skuldre og har alltid vært og en av de beste i sin rolle. Han er min nummer én i Serie A og en som har gitt meg veldig mye, fortsetter Stamsø Møller.

Håper Totti er ferdigspilt
Totti har så langt bare bekreftet at Genoa-kampen var hans siste i Roma-drakten. Det har ført til spekulasjoner om at han kan fortsette et annet sted.

– Jeg håper ikke han fortsetter i en annen klubb. Vi har sett denne våren at nok er nok. Han har spilt så bra i høy alder, men han gjør seg selv en tjeneste ved å gi seg nå mens leken er veldig god. Når beina ikke fungerer lenger, er det bra han gir seg. Det har gått litt tregere de siste årene, men føttene har fungert. Denne våren har vi sett at gnisten har manglet, mener Simen Stamsø Møller, og legger til:

DEN STØRSTE: Francesco Totti er tidenes Roma-spiller. Søndag tok fansen avskjed med kapteinen.
DEN STØRSTE: Francesco Totti er tidenes Roma-spiller. Søndag tok fansen avskjed med kapteinen. Foto: Stefano Rellandini

– Nå overlater han Roma i en god tid. De ser bra ut og er i gode hender.

– Er det mulig å sammenligne Francesco Totti med noen?

– Jeg klarer ikke å sammenligne ham med noen. Han har vært enestående i så mange år. Du har selvfølgelig Javier Zanetti, Ryan Giggs og slike typer, men de er ikke bysbarn med hele ansvaret på sine skuldre. De spillerne jeg nevner kan bare sammenlignes sportslig, mener han.

– Er det likevel litt bittert at man aldri fikk se Totti hos en av de mest konkurransedyktige klubbene?

– Det hadde vært kult å se ham på sitt beste med de beste spillerne i verden rundt seg. Det strider likevel mot alt jeg vil at fotball skal være, for jeg setter tilhørighet og lojalitet høyt. Det man ikke fikk se rundt Totti i klubblaget, fikk man til tider se med landslaget. Han var en viktig del av laget som vant VM.

Mancini: – Du vil alltid være nummer 10
I tillegg til VM-triumfen med Italia i 2006, vant han Serie A med Roma i 2001. Han tok også med seg to seire i Coppa Italia. Totti scoret 307 mål for Roma.

På sosiale medier hylles Totti av kolleger fra hele fotballmiljøet.

– Med dagens kamp ender en av de vakreste historiene i italiensk fotball. Francesco, alle sportselskere kommer til å savne deg. Takk for alt du ga, siste keiser av Roma, skriver Inter-legenden Javier Zanetti på Instagram.

– Selv om du har bestemt seg for å slutte, vil du for alltid være nummer 10, skriver en annen legendarisk 10-er, Roberto Mancini.

– Takk for det du har gjort for millioner av fotballfans, skriver Milan-legende Paolo Maldini.

– Kongen av Roma spiller sin siste kamp i dag. En spesiell spiller som fortjener all anerkjennelse han kan få. Stor respekt for lojaliteten han har til klubben sin, skriver Liverpool-helten Steven Gerrard på Instagram.

– Du har realisert drømmen til ethvert barn, skriver lagkamerat Juan Iturbe.