NYE MULIGHETER: Alexander Kristoffs seier på den 15. etappen til Nimes i 2014 er Norges foreløpig siste Tour-triumf. I år kan Kristoff og Boasson Hagen kjempe i toppen på nesten ti etapper.
NYE MULIGHETER: Alexander Kristoffs seier på den 15. etappen til Nimes i 2014 er Norges foreløpig siste Tour-triumf. I år kan Kristoff og Boasson Hagen kjempe i toppen på nesten ti etapper. Foto: Junge, Heiko

Dette er Tour de France-etappene nordmennene kan vinne

Johan Kaggestad mener årets Tour-løype er skreddersydd for Alexander Kristoff.

Tour de France-arrangør ASO har tidligere lagt ut etappeprofiler på utvalgte Tour-etapper, men i dag offentliggjorde arrangøren samtlige etapper.

Og det er flere etapper som bør passe bra for Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen.

Spesielt den første uken er det flere etapper som trolig ender med massespurt. Det gjelder 2. etappe til Liege, 4. etappe til Vittel, 6. etappe til Troyes og 7. etappe til Nuits-Saint-Georges.

Deretter venter to relativt tøffe dager for rytterne før det åpner seg muligheter for de norske rytterne igjen.

10. etappe til Bergerac og 11. etappe til Pau er relativt flate og kan passe Kristoff bra.

Boasson Hagen har også gode muligheter i den første delen av Touren. Rudsbygdingen har gjort sine saker bra på tempoetapper denne sesongen, og han ønsker nok å kjempe i toppen på åpningsetappen i Düsseldorf. Den 3. etappen til Longwy avsluttes med en 1,6 km lang klatring med en stigningsprosent på 5,6. Ryttere som Peter Sagan og Greg Van Avermaet har nok allerede satt en tjukk rød ring rundt akkurat den etappen.

TØFF AVSLUTNING: Det kommer til å bli en eksplosiv avslutning på den 3. etappen til Longwy. ©A.S.O.
TØFF AVSLUTNING: Det kommer til å bli en eksplosiv avslutning på den 3. etappen til Longwy. ©A.S.O.

Det kommer også enkelte etapper midt i Touren som passer Kristoff bra. I tidligere utgaver har han vært på sitt beste når de andre spurterne begynner å merke kjøret. 16. etappe til Romans-sur-Isère åpner med en 3. kategoristigning og en 4. kategoristigning, men avsluttes med 100 relativt lette kilometer inn mot mål.

19. etappe til Salon-de-Provence inneholder tre 3. kategoristigninger, men den siste kommer 45 kilometer før mål. Begge nordmennene bør ha muligheter på denne etappen.

I forkant av fjorårets Tour uttalte TV 2-ekspert Johan Kaggestad at Kristoff hadde mulighet til å kjempe i toppen på sju etapper. I år mener han Kristoff har muligheter til å kjempe om seier på hele ni etapper.

– Det er jo bare norske etapper, sier Kaggestad entusiastisk.

– Man kan snakke om at Tour of Norway og Tour des Fjords er skreddersydd for Edvald Boasson Hagen. Det ser ut som årets Tour de France er skreddersydd for Alexander Kristoff. Det er bare å møte opp med gode bein. Jeg tror vi får en seier i år. Det kan godt være vi må vente litt ut i rittet. Den 16. etappen er spennende, fortsetter han.

– Jeg har sett gjennom løypen, og de fleste av de flate etappene er mulig for Alexander, sier trener og stefar Stein Ørn.

Han humrer når han får høre at Kaggestad mener Touren er skreddersydd for Kristoff.

– Det forutsetter at Alex klarer å spurte godt nok. California var ikke noe godt løp, men han vant ganske overbevisende i Frankfurt. Litt av problemet i California var å akklimatisere seg til klima og en helt annen tidssone, sier han.

Det blir neppe et problem i Tour de France. Kristoff skal sykle Dauphiné før det braker løs i Düsseldorf. I Dauphiné har Kristoff muligheter på to av etappene. I Touren blir det langt flere muligheter.

– Det er ganske mange muligheter for spurterne i år. Det er det ingen tvil om, sier Ørn.

Kaggestad mener Boasson Hagen bør has gode muligheter på den 16. etappen. Også den 3. - og 14. etappen passer Boasson Hagen bra.

– Boasson Hagen er ikke like god å spurte som Kristoff, så han har større muligheter på de mellomharde etappene, sier Kaggestad.

For sammenlagtfavorittene kommer den første virkelige testen på 5. etappe til La Planche des Belles Filles. Etappen avsluttes med 5,9 kilometer med en stigningsprosent på 8,5. Neste utfordring blir 8. etappe til Station des Rousses. Dagen derpå venter tre uklassifiserte stigninger på vei mot Chambery, stigninger som er så harde at de sprenger kategoriseringsskalaen. Etappe 13 til Foix, etappe 18 til Izoard og tempoetappen i Marseille på den 20. etappen innbyr også til en voldsom kamp mellom sammenlagtkanonene.

Som vanlig avsluttes Touren opp paradegaten Champs-Élysées.