JUBEL: Ajax-spillerne jubler for finaleplassen i Europaligaen.
JUBEL: Ajax-spillerne jubler for finaleplassen i Europaligaen. Foto: Robert Pratta

Dette er Ajax-laget alle snakker om: – En seier for fotballen

Ajax flommer over av talenter og kan komme til å skape alvorlig trøbbel for Manchester United i onsdagens Europaligafinale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi gjorde jobben vår på en vidunderlig måte. Kall det gjerne en seier for fotballen, sa Ajax-trener Peter Bosz etter at Ajax slo ut Lyon sammenlagt og sikret seg plass i finalen i Europaligaen.

For Peter Bosz leder et mannskap som har tatt Fotball-Europa med storm denne sesongen.

Det svært unge mannskapet har imponert langt utenfor Nederlands grenser, og selv om Manchester United må finne seg i å være favoritt i onsdagens Europaliga-finale i Stockholm, så har Ajax mer enn nok av talentfulle spillere som kan skape trøbbel for José Mourinhos menn.

Kaptein Klaassen leder troppene
Kaptein Davy Klaassen er kanskje den mest kjente av Ajax’ unge og fremadstormende mannskap.

LEDER TROPPENE: Davy Klaassen.
LEDER TROPPENE: Davy Klaassen. Foto: Oli Scarff Patrik Stollarz

24-åringen har etablert seg som en av de beste spillerne i nederlandsk fotball og er kjent for å kontrollere kampene med sin presise pasningsfot fra sin sentrale posisjon på midten.

Klaassen har i en årrekke blitt koblet til Europas største klubber, og ifølge nederlandske medier er det nok kun et tidsspørsmål før han blir solgt til en av gigantene i europeisk fotball.

Bertrand Traore er nok en spiller José Mourinho og Manchester United har grunn til å frykte i Europaligafinalen.

Blir beskrevet som «den nye Ronaldo»
Angriperen fra Burkina Faso er på lån fra Premier League-mesterne Chelsea og har spilt på det øverste nivået i flere år allerede.

CHELSEAS EIENDOM: Talentfulle Bertrand Traore. 
CHELSEAS EIENDOM: Talentfulle Bertrand Traore.  Foto: Michael Kooren

Han debuterte på A-landslaget i en alder av 15 år og skrev under for Chelsea i 2014. Da hadde han stått på Chelseas ønskeliste i lang, lang tid.

Traore er ekstremt hurtig og teknisk, og har utviklet spillet sitt betydelig i løpet av sitt låneopphold i Ajax.

Nederlandske medier sammenligner allerede 21-åringen med Cristiano Ronaldo i spillestil på grunn av sin evne til å dukke opp på rett sted til rett tid i boksen, og sine avslutningsferdigheter utenfor 16-meteren.

I likhet med Ronaldo kan Traore også spille kant, men akkurat som portugiseren liker han å veksle mellom å vandre fra venstrekant til høytekanten og deretter inn sentralt.

Dolberg (19) med herlig hat trick for Ajax

Dansken alle snakker om
Dansken Kasper Dolberg er bare 19 år, men har allerede denne sesongen scoret 23 mål i alle turneringer for Ajax. Liverpool, Arsenal, Manchester United og nær sagt alle storklubber i Europa skal visstnok jakte på Dolbergs underskrift.

Med unntak av midtbanespilleren Lasse Schone, som er 30 år, består Ajax av unge og sultne spillere.

Backrekken i den første semifinalekampen mot Lyon bestod blant annet av Kenny Tete (21 år), Jairo Riedewald (20), Davinson Sanchez (20) og Matthijs de Ligt (17).

Bak dem vokter Kameruns 21 år gamle keeper Andre Onana målet.

Legendene lurer i kulissene
Flere av spillerne som bidro til at Ajax vant Mesterligaen i 1995 har nå sentrale roller i klubben og får mye av æren for at ungguttene blomstrer.

Klubblegendene Dennis Bergkamp og Winston Bogarde er begge en del av klubbens trenerteam. På direktørsiden finnes også to tidligere spillere, Edwin van der Sar og Marc Overmars.

Keeperlegenden Van der Sar er markedsdirektør i klubben og Overmars er teknisk direktør.

Van der Sar sier til nyhetsbyrået AP at han ser likheter med dagens Ajax-mannskap og den legendariske Ajax-utgaven som gikk til topps i Mesterligaen i 1995.

– Å være i finalen betyr alt for Ajax. Klubben hadde suksess på 1970-tallet og litt på 1980-tallet. På 1990-tallet vant vi UEFA-cupen og i 1995 vant vi Mesterligaen med et ungt lag og en strålende manager i Louis van Gaal, sier han, og legger til:

– Vi hadde flere egenproduserte spillere anført av stjerner som Frank og Ronald de Boer, Edgar Davids, Clarence Seedorf, og Frank Rijkaard som ga oss rutinen, oppsummerer han.

Slik kan Ajax starte mot Manchester United i sin 4-3-3-formasjon:

PS: Nederlandske medier melder onsdag morgen at keeper André Onana og kantspiller Bertrand Traore begge er usikre til kampen grunnet skader og sykdom.

Keeper:
André Onana (21 år)
Kameruneren har blitt hyllet av den tidligere Ajax og Manchester United-keeperen Edwin van der Sar ved flere anledninger. Han kom til Ajax fra Barcelona for to år siden og har allerede markert seg som et keepertalent i verdensklasse.

Høyreback:
Joel Veltman (25 år)
Veltman blir sett på som en veteran i Ajax’ startsoppstilling, men er kun 25 år. Regnes som en av de mest pålitelige og solide høyrebackene i nederlandsk fotball som sjelden gjør de grove feilene.

Stopper:
Davinson Sánchez (20 år)
Kaptein Davy Klaassen har beskrevet colombianeren som et «beist». Ruud Gullit har sammenlignet ham med Jaap Stam. Med sin høyde og ikke minst fysiske styrke er det kanskje ikke rart at flere av Europas største klubber jakter på Sánchez for øyeblikket.

Stopper:
Matthijs De Ligt (17 år)
Han er bare 17 år, men har allerede debutert for Nederlands A-landslag. De Ligt er høy og kraftfull, og sin unge alder til tross har han allerede etablert seg som en fast brikke på Ajax fremadstormende mannskap.

Venstreback:
Daley Sinkgraven (21 år)
Sinkgraven var egentlig midtbanespiller, men fikk sjansen på venstrebacken og grep muligheten. Regnes som en svært kreativ og offensiv venstreback, som tør å utfordre motstanderne fremover på banen.

Sentral midtbane:
Davy Klaassen (24 år)
Som nevnt tidligere i denne artikkelen er Klaassen Ajax' kaptein og kanskje klubbens beste spiller. Boks-boks-spiller som i tillegg til å være målfarlig skaper flere sjanser for sine lagkamerater med sine dype løp. Leder Ajax' unge mannskap på en utmerket måte.

Sentral midtbane:
Lasse Schöne (30 år)
Den rutinerte og eldste spilleren i Boszs tropp. Den danske midtbanespilleren er 30 år og ligger som regel dypt på Ajax' midtbane, slik at spillerne rundt ham kan gå på offensive løp.

Sentral midtbane:
Hakim Ziyech (24 år)
Den offensive midtbanespilleren på Ajax' offensive lag. Kan være i stand til å styre kampene fra sin «playmaker»-posisjon og skal ifølge nederlandske medier virkelig ha blomstret denne sesongen. Spilleren fra Marokko er svært viktig i Ajax' oppbyggende angrepsspill, og en spiller José Mourinho og Manchester United virkelig må være obs på i Europaligafinalen.

Høyre kant:
Bertrand Traore (21 år)
En spiller som virkelig kan skape trøbbel for Manchester United. Hurtig, teknisk og målfarlig. Han er Chelseas eiendom, og mye tyder på at 21-åringen snart blir å finne i Premier League igjen.

Sportsnyhetene: To røde da United tok seg til historisk finale

Midtspiss:
Kasper Dolberg (19 år)
Har rett og slett gjennomført en briljant sesong for Ajax og regnes nok som en av Europas mest ettertraktede spillere for øyeblikket. Med sine 23 mål i alle turneringer denne sesongen er 19-åringen en spiller Manchester United virkelig må se opp for i Stockholm.

Venstre kant:
Amin Younes (23 år)
Tyskeren har i likhet med Dolberg fått oppmerksomhet fra flere av Europas gigantklubber denne sesongen. Det er ikke uten grunn. Regnes som ekstremt talentfull og kan skape kaos med sin svært farlige høyrefot.

SUKSESSJEF: Ajax-trener Peter Bosz
SUKSESSJEF: Ajax-trener Peter Bosz Foto: Philippe Desmazes

Trener:
Peter Bosz (53 år)
Han ble ansatt som Ajax' nye hovedtrener i mai 2016 på en treårskontrakt. I sin første sesong har Peter Bosz virkelig fått sitt unge mannskap til å blomstre. Ajax havnet til slutt på en 2. plass på tabellen, men med seier over Manchester United i Europaligafinalen er det ingen tvil om at Peter Bosz kan se tilbake på en svært suksessrik sesong med Amsterdam-klubben.

Kilder: Wikipedia, altomfotball.no, The Daily Mail, De Telegraaf, The Guardian, FourFourTwo, BBC