Finland til VM-semifinale etter sjokkseier – møter Sverige

Finland tok seg med et nødskrik til kvartfinale i ishockey-VM, men prikket storformen perfekt og slo torsdag ut USA med 2-0-seier.

Finnene jublet etter seieren over USA. Nå er de i semifinalen Foto: Ina Fassbender

Amerikanerne kom til kampen som gruppevinner i grunnspillet, men fant ingen vei forbi den finske keeperen Harri Säteri. Han reddet alle de 26 skuddene som kom mot målet hans.

– Jeg tror ikke jeg har spilt en kamp som dette noen gang. Jeg og laget hadde kontroll hele tiden, sa Säteri etter kampen.

– Jeg måtte jobbe med meg selv for å holde konsentrasjonen og ikke å titte på resultattavla. Klart vi kan drømme om finale, men vi tar en ting av gangen. Medalje ville være fint.

Sverige slo Sveits 3-1 i sin kvartfinale. Det betyr semifinale mellom de to nabolandene.

Finnenes ofte utskjelte landslagssjef Lauri Marjamäki la opp planen som ga finnene en taktisk triumf, og plutselig er han helt i hjemlandet.

Finland møtte de unge, raske amerikanerne med høyt press og dro ned tempoet i kampen. Med solid defensivt spill tok finnene brodden av det tidligere så forrykende amerikanske spillet.

Avgjorde

Colorado Avalanche-spiller Mikko Rantanen satte inn 1-0 i overtallsspill tidlig i annen periode, da han fikk to sjanser alene foran keeper Jimmy Howard.

Joonas Kemppainen doblet ledelsen etter 6.49 i siste periode da han sammen med Juhamatti Aaltonen kom i en to-mot-en-kontring. Pent lurte han bort både backen og keeper Howard.

Marjamäki måtte tåle massiv kritikk i hjemlandet da Finland vaklet gjennom grunnspillet. Overtidsseirer mot Norge og Sveits banet vei til cupspillet, og Finland knep 4.-plassen i sin gruppe ett poeng foran vertslaget Frankrike.

Nå er laget klar for semifinale.

Russisk seier

I den andre tidligkampen torsdag tok Russland en langt mer oppskriftsmessig 3-0-seier over Tsjekkia.

Dmitrij Orlov og Nikita Kutsjerov satte russerne i førersetet med mål i 1. periode, og Artemi Panarin fastsatte resultatet i den siste.

Russland vant sin gruppe i grunnspillet, mens Tsjekkia ble firer i sin.