Se video med dommertalentene i vinduet øverst!

20-åringene Neda Rahimizadeh og Rubicca Nagalingam spås en lovende karrière som dommerpar i norsk håndball.

I tillegg til å være kvinner, er de det eneste dommerparet med minoritetsbakgrunn i norsk håndball.

Men det er ikke der fordommene ligger.

– Vi har jo alltid hørt at fordi vi er jenter, så starter vi i minus. Så vi må jobbe mye hardere enn guttene for å få respekt hos laglederne. Vi føler det henger litt igjen hos gutta, at jenter ikke kan dømme herrehåndball, forteller Rahimizadeh til TV 2.

TALENTER: Neda Rahimizadeh og Rubicca Nagalingam er to av Norges største dommertalenter i norsk håndball. Foto: Norges Håndballforbund. 
TALENTER: Neda Rahimizadeh og Rubicca Nagalingam er to av Norges største dommertalenter i norsk håndball. Foto: Norges Håndballforbund. 

Duoen er akkurat ferdig med å dømme NM i kretslag på Lillehammer, men har tidligere dømt flere kamper i 2. divisjon, både på kvinne- og herresiden.

– Dette er herrehåndball da, jenter

Det er ofte i lavere divisjoner blant godt voksne menn, at de tøffeste situasjonene oppstår.

– Den største utfordringen er når vi dømmer herrekamper. Da får vi ofte kommentaren "dette er herrehåndball da, jenter", og føler at bedømmelsene våre ikke blir like godkjent som hvis det hadde vært en herredommer. De kan komme tett opp i ansiktet ditt, og det er klart at det blir litt voldsomt når jeg er 1,60 m meter høy. Men vi står der, og trekker oss ikke tilbake, sier Nagalingam.

Hun vet om flere som ikke har taklet den tøffe kulturen.

– Det er mange unge kvinnelige dommerpar som går gråtende av banen. Men vi har lovet oss selv at den dagen vi gråter, da skal vi fike til hverandre. For det er ikke lov. Vi skal være tøffe. Det viktigste er å ikke vise usikkerhet, sier hun og kikker bort på makkeren med et smil.

Den tøffe mentaliteten har gjort inntrykk på flere i håndballforbundet.

– Neda og Rubicca kan gjøre det meget godt fremover, uttalte dommeransvarlig i Norges Håndballforbund, Ove Olsen, til klubbens egen hjemmeside i april.

Satser mot Eliteserien

De er det eneste dommerparet med flerkulturell bakgrunn i norsk håndball, og jentene med opphav fra Sri Lanka og Iran skulle naturligvis ønske det var flere.

– Det er litt trist at det er så få med flerkulturell bakgrunn som dømmer. Det er mulig for absolutt alle, uansett hvilken bakgrunn du har. Samtidig har vi fått veldig mye støtte med håndballen av foreldrene våre tidlig, så den integreringen hjemmefra er en veldig viktig faktor, understreker Nagalingam, før Rahimizadeh legger til:

– Vi har ikke møtt på noen fordommer fordi vi har en minoritetsbakgrunn. Det har heller gått på at vi er unge, og jenter. Så den rasismen har ikke vi møtt på, og det er vi veldig glad for.

Det langsiktige og hårete målet, er å en dag dømme en OL-finalen.

På kort sikt satser de på noen kamper i 1. divisjon kommende sesong, og så videre til Eliteserien.

– Målet er å dømme i Eliteserien innen tre år, avslutter den offensive og talentfulle duoen.