West Ham - Liverpool 0-4

Anført av en strålende opplagt Philippe Coutinho banket Liverpool Håvard Nordtveits West Ham i det som var antatt å være det tøffeste hinderet i kampen om en topp 4-plassering.

Dermed tok de et langt steg mot å kvalifisere seg for neste års Mesterliga.

Dagens seier gjør at Liverpool har skjebnen i egne hender før siste seriekamp hjemme mot allerede nedrykksklare Middlesbrough.

Kampens beste spiller, Philippe Coutinho, ble hyllet av den tidligere Liverpool-manageren Graeme Souness i Sky Sports studio.

– Coutinho satte fyr på Liverpool fra første spark på ballen. Han danser rundt sine motspillere. Når du skal forsvare seg mot en spiller som ham, med så raske føtter og så god teknikk, så blir motspillerne nesten redde for å gå i nærheten av ham. Han er Liverpools viktigste spiller, slo skotten fast.

Håvard Nordtveit var med fra start for vertene, uten å klare å gjør en forskjell.

Steffen Iversen i TV 2s Premier League-studio var ikke imponert over nordmannen.

– Han hadde en meget svak kamp i dag. Han var rundt omkring ved alle målene. West Ham var tilsynelatende i feriemodus.

Daniel Sturridge sendte gjestene til pause med ledelse, og i andre omgang feide Coutinho all tvil til side med to flotte scoringer. Divock Origi fikk æren av å avslutte målfesten like før slutt.

Seieren er dårlig nytt for Arsenal som hadde fått fornyet tro på en topp 4-plassering etter deres flotte borteseier mot Stoke lørdag. Nå må de håpe på at et allerede fortapt Middlesbrough-lag skal mobilisere i siste serierunde.

Nordtveit med fra start

Liverpool måtte klare seg uten Roberto Firmino i dagens kamp. Firmino fikk en kjenning med en muskelskade etter oppgjøret mot Southampton, og hadde ikke trent med laget denne uken.

Dermed fikk Daniel Sturridge en sjelden sjanse på topp fra start for Klopps menn. Dette var bare hans sjette ligastart for sesongen, og hans første siden andre januar mot Sunderland.

West Ham har selv voldsomme skadeproblemer. Hele åtte spillere var ute i dag: Noble, Kouyate, Carroll, Antonio, Obiang, Sakho, Masuaku og Ogbonna.

Håvard Nordtveit var gledelig nok tilbake på laget, og det i den sentrale midtbaneposisjonen han trives best i.

Livlig åpning

Det var en frisk start på kampen, og begge lag gikk offensivt til verks. Etter syv minutter kom den første sjansen til vertene. Jonathan Calleri spilte fri høyreback Sam Byram etter et fint forarbeid. Byram fikk allverdens tid og rom på kanten av Liverpools sekstenmeter, men skuddet snek seg en meter til side for Simon Mignolets mål.

Bare minutter senere var det Liverpool sin tur til å bomme på en stor sjanse. Joel Matip ble stående helt alene på bakerste stolpe etter en corner, men headingen gikk via bakken og i undersiden av tverrliggeren før West Hams forsvar fikk klarert. En enorm mulighet for den høyreiste midtstopperen.

Etter hvert var det Liverpool som kjørte kampen, mens West Ham ble liggende dypt og forsvare seg. Som mot Southampton forrige helg slet Liverpool med å skape de helt store åpningene mot etablert forsvar, og de ble tvunget til å forsøke seg fra langt hold. Etter halvspilt førsteomgang forsøkte Philippe Coutinho seg med et langskudd, men Adrián i West Ham-målet, som hadde holdt nullen de siste tre seriekampene før dagens kamp, kunne lettet konstatere at skuddet gikk en meter over mål.

Nordtveit hadde en god start på West Hams midtbane. Han var solid defensivt og noterte seg blant annet for noen flotte crossere. Men det var likevel et mye tammere West Ham-lag man fikk se i første omgang enn det laget som kjørte over Tottenham forrige helg.

Sturridge danset inn ledelsen

Liverpool fortsatte å styre kampen og etter 35 minutter fikk de betalt. Daniel Sturridge ble nydelig spilt fri av Coutinho. José Fonte opphevet det som ville vært en soleklar offside, noe som førte til at Sturridge nærmest hadde en hel banehalvdel for seg selv alene mot Adrián.

Spissen viste at han ikke hadde glemt gamle kunster da han rundet den spanske keeperen med et par kjappe kroppsfinter før han enkelt trillet ballen i det tomme buret. Dermed kunne Sturridge igjen ta i bruk sin velkjente scoringsdans. 1-0 og fortjent ledelse til Liverpool.

Liverpool med englevakt

Rett før pause fikk West Ham en gigantisk dobbelsjanse etter en corner. Ballen falt ned på bakerste stolpe til André Ayew som fomlet noe med nedtaket. Han fikk likevel avsluttet relativt uforstyrret, men ballen gikk i stolpen.

Ballen spratt imidlertid rett ut igjen til Ayew og fra liggende tilstand taklet han nok en gang ballen i innsiden av stolpen og i klypene til Mignolet. Helt utrolig at det ikke sto 1-1 ved den anledningen.

Dermed kunne et lettet Liverpool gå til pause med ledelse.

Fløy ut av startblokkene

Liverpool gikk rett i angrep i den andre omgangen og etter kun to minutter hadde Adrián i West Ham-målet notert seg for ikke mindre enn tre svært kvalifiserte redninger.

Adam Lallana, Sturridge og Georginio Wijnaldum var alle farlig frempå med gode avslutninger, men Adrián hamlet opp med dem alle.

Slaven Bilic tok umiddelbare grep. Ut gikk midtstopper José Fonte og spissen Jonathan Calleri. Inn kom Sofiane Feghouli og unggutten Ashley Fletcher. Dermed gikk Bilic bort fra den etter hvert svært så populære trebacks-linjen.

West Ham opp i limingen

Det skulle imidlertid kun gå noen minutter før Liverpool og Coutinho fullstendig avgjorde kampen. Wijnaldum skjøt klokkerent i tverrligger fra langt hold. West Ham-forsvaret fikk ikke klarert ordentlig, og ballen falt ned til Coutinho på tjue meter. Den lille brasilianeren driblet seg unna et par taklingsforsøk før han satte ballen kontrollert i Adriáns lengste hjørne.

Nå raknet det for West Ham. Etter en kontroversiell situasjon i Liverpools straffefelt, gikk Liverpool rett i angrep.

De utnyttet de enorme rommene som West Ham hadde etterlatt seg og nok en gang var det Coutinho som ledet an. Coutinho passerte enkelt James Collins før han banket ballen i noten bak en forfjamset West Ham-keeper. 3-0 og nok en strålende scoring av Liverpools talisman.

TV-bildene viste at Slaven Bilic nok har grunn til å være misfornøyd med det målet. Winston Reid ble snytt for et klart straffespark da han fikk Wijnaldums albue i ansiktet i forkant av Liverpools scoring. Istedenfor 1-2 og liv i kampen sto det dermed 3-0 og kampen var i realiteten over.

Like etter kunne det blitt enda verre for West Ham da Divock Origi banket ballen i tverrligger fra langt hold.

Etter 75 minutter var ydmykelsen komplett. Etter mye klabb og babb i feltet, var det nevnte Origi som fikk æren av å hockeystyre inn 4-0. Wijnaldums skudd fra syv meter var på vei langt utenfor, men Origi sto på rett plass og kunne bare sette bredsiden til og styre ballen i mål fra to meter.

Flere mål ble det ikke i kampen.