Kanonkamp sikret norsk poeng mot Tsjekkia

Først ett minutt og 25 sekunder ut i forlengningen scoret Jan Kovar og sikret Tsjekkia 1-0-seieren over Norge i hockey-VM.

0-0 og ett poeng etter ordinær tid og tre perioder gjør at Norge sikret seg et svært viktig poeng med tanke på en plass i kvartfinalen.

Se høydepunkter fra Norges kamp mot Tsjekkia i Sportsnyhetene øverst!

Norge kjempet en heroisk forsvarskamp i store deler av kampen, og ble gang på gang reddet av en strålende Lars Haugen helt bakerst. Haugen ble fortjent kåret til Norges beste spiller.

Alt i alt gjorde et strålende lagarbeid at Norge tok poeng mot en av verdens absolutt beste hockeynasjoner.

– Det var bra det, vi jobbet knallhardt og det var 60 tøffe minutter, men vi klarte å holde nullen. Haugen sto jo helt sinnssykt i dag. Hele laget jobbet og det var herlig så se. Det slik vi må spille mot de store nasjonene, sa Alexander Bonsaksen til NTB etter kampslutt.

– Hele laget ofret seg i hvert eneste bytt og det eneste vi jobbet for hver andre. Da er det moro å være norsk igjen, sa backen som fra neste sesong skal spille i tyske Iserlohn.

Keeperen selv sa dette etter praktkampen:

– Det var veldig gøy, men surt mot slutten der. Jeg synes vi like gjerne kunne tatt med oss ett poeng til. Det hadde vært ennå gøyere, men jeg er stolt over innsatsen vi gjør. De er gode når de får de sjansen, men det var på håret, sa Lars Haugen til NTB.

Norge kunne faktisk ha ledelsen i kampen. Drøye ni minutter var spilt av 2. periode da Ken André Olimb plutselig kom til kampens hittil største sjanse i en overtallsperiode for Norge. Han mottok en pasning fra broren Mathis, men dessverre for Petter Thoresens menn klarte ikke «Kenna» og få pucken i mål bak Tsjekkias målmann Pavel Francouz. Lillebror Olimb riste oppgitt på hodet over seg selv etter «missen».

Helt på tampen av perioden vartet Lars Haugen opp med en magisk redning på et skudd fra Philadelphia Flyers-proffen Jakub Vorácek.

Tsjekkia mønstret for øvrig et lag som inkluderte seks NHL-proffer.

Presset
Norge var hardt presset spesielt de 12–13 første minuttene av 1. periode. Skuddene haglet rundt Norges målvakt Lars Haugen, men Färjestad-keeperen holdt tett. To ganger var Norge i undertall etter utvisninger av Alexander Bonsaksen og Kristian Forsberg, men som tidligere i mesterskapet forsvarte laget seg bra med én mann mindre på isen.

Mot slutten av perioden kom Norge langt mer med og produserte også noen avslutninger, men Tsjekkia vant likevel skuddstatistikken hele 12–3. Totalt ledet de skuddstatistikken 22-5 etter to perioder.

To tap i april
Norge møtte Tsjekkia til to treningskamper i midten av april også. Da var riktignok lagenes tropper annerledes enn under VM, men likevel var Tsjekkia det klart beste laget den gang og vant begge kampene som ble spilt. I den første ble det 4-0, og i den andre vant tsjekkerne 6–3. Norske målscorere var Jørgen Karterud, Thomas Valkvæ Olsen og Sondre Olden.

De nevnte målscorerne har alle hatt en anonym rolle for Norge så langt under dette mesterskapet. Karterud kom først inn i troppen da det ble klart at Mats Zuccarello ikke kom til VM, mens Valkvæ Olsen har vært en del syk under oppholdet i Paris. I tirsdagens kamp var han en av dem som måtte se kampen fra tribuneplass.