Tidligere Premier League-manager gjester TV 2-studio i helgen

Alan Curbishley har virkelig satt spor fra seg i engelsk fotball. TV 2 besøkte plassen der hans trenergjerninger var størst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se WBA-Chelsea fredag. Sendestart 20.30 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Charlton, London (TV 2:)

Premier League-sesongen nærmer seg slutten, og fredag kan Chelsea krones som mestere.

Alt som trengs er tre poeng borte mot WBA, og så er tittelen i boks. Du kan selvsagt følge det som kan bli Chelseas seiersfest direkte på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium, og denne helgen blir det også anledning til å stifte bekjentskap med en tidligere Premier League-manager.

Sammen med programleder Jan-Henrik Børslid og TV 2s Premier League-ekspert Simen Stamsø Møller skal nemlig Alan Curbishley bidra med sin fotballkunnskap i studio.

TV 2s programleder: – Bare til å skjerpe sansene
59-åringen er mest kjent fra sine 15 år i managerstolen i Charlton, som han ledet med stor suksess mellom 1991 og 2006. I løpet av den tiden førte han London-klubben til to opprykk til Premier League, og etablerte dem etterhvert i engelsk fotballs øverste divisjon.

Hans tid i klubben blir aldri glemt, noe også TV 2 fikk erfare da vi besøkte The Valley, Curbishleys hjemmebane i over 15 år, tidligere denne uken. Spesielt de eldre kvinnene i seniorklubben hadde mange lovord å komme med.

Se reportasje i videovinduet øverst!

Før tiden som manager var Curbishley også spiller i blant annet Charlton i to perioder, og han figurerte også for West Ham, Birmingham og Brighton i en karriere som varte hele 18 år og over 450 ligakamper.

– Vi gleder oss stort til å få en mann av Alan Curbishleys format i studio. Han har en helt unik bakgrunn som strekker seg helt tilbake til 1975 og frem til i dag. Fra toppspiller til ni år som manager i Premier League, og nå som PL-ekspert for PLTV i England. Han har med andre ord holdt seg oppdatert og fulgt utviklingen i engelsk toppfotball i over 40 år. Her er det bare å skjerpe sansene og lære fra en som har vært på «innsiden› i en mannsalder, sier TV 2s programleder Jan-Henrik Børslid.

Kjempet om Mesterliga-plass med Charlton
Til tross for den sterke spillerkarrieren er det altså som manager Curbishley er mest kjent, og spesielt for årene i Charlton, som i dag spiller på nivå tre i England. Både i 1997/98 og 1999/2000 ble det opprykk til Premier League under Curbishleys ledelse, og i årene som fulgte opplevde Charlton sine beste år i moderne tid. 7. plassen i 2003/04 var høydepunktet, i en sesong der de røde faktisk var kandidat til Mesterliga-plassene i en periode.

Totalt ledet Curbishley Charlton i 729 kamper som manager, kun én bak klubbrekorden til Jimmy Seed, som var manager i klubbens virkelige storhetsperiode. (Seed var manager fra 1933 til 1956, ledet dem til to strake opprykk og deretter 2.-, 4.- og 5.-plasser på øverste nivå før krigen brøt ut. Han var også sjef da de vant FA-cupen i 1947.)

Det kanskje sterkeste symbolet på Curbishleys suksess var dog kanskje det faktum at klubben ikke maktet å erstatte ham. Den påfølgende sesongen startet med Iain Dowie, som ble erstattet av Les Reed i november. Han varte kun en måned i jobben, og laget rykket til slutt ned med Alan Pardew i sjefsstolen. Siden har de aldri vært i nærheten av å komme tilbake til øverste nivå.

SPESIELL KAMP: Tidligere Charlton-manager Alan Curbishley i aksjon mot tidligere West Ham-manager Alan Pardew i oppgjøret mellom Charlton og West Ham i, 2006/07-sesongen. Foto: Scanpix
SPESIELL KAMP: Tidligere Charlton-manager Alan Curbishley i aksjon mot tidligere West Ham-manager Alan Pardew i oppgjøret mellom Charlton og West Ham i, 2006/07-sesongen. Foto: Scanpix

Reddet West Ham fra nedrykk
Etter perioden i Charlton tok Curbishley en kort pause fra managerdelen av fotballen, men returnerte allerede etter et halvår da han i desember 2006 overtok et West Ham-lag som så ut til å være på vei mot nedrykk fra Premier League.

En strålende snuoperasjon, regissert av Curbishley og iverksatt av blant annet Carlos Tévez i storform, sørget dog for at Øst-London-klubben reddet plassen. Laget vant sju av sine ni siste kamper, inkludert 1-0 på Old Trafford i siste serierunde, og reddet plassen med tre poengs margin.

Den påfølgende sesongen ble det 10. plass, før han havnet uklar med ledelsen i West Ham den påfølgende sommeren. Uenighet rundt overgangspolitikk førte til at Curbishley trakk seg fra managerjobben tre kamper ut i 2008/09-sesongen, til tross for seks poeng og den beste sesongstarten klubben hadde hatt på ni år.

Les også: Sa opp som manager - får erstatning

Uten managerjobb i snart ti år - ryktet å være på vei over alt
I årene som fulgte ble Curbishley, som en gang i tiden også ble satt i forbindelse med jobben som England-manager og ble intervjuet av FA som en av kandidatene da Steve McClaren fikk jobben, ryktet å være på vei til omtrent hver eneste Premier League-klubb som på et eller annet tidspunkt var uten manager, men noe managercomeback har aldri kommet.

Fremdeles er han dog så å si alltid blant oddsselskapenes heteste kandidater når en ny managerjobb blir ledig på markedet.

Varierende jobber som TV-ekspert og en kort tomåneders-periode som teknisk direktør i Fulham i den trøblete 2013/14-sesongen, samt en rolle i trenerteamet i samme klubb ett år senere, er de fotballrelaterte jobbene Curbishley har hatt de siste årene.

Fredag og lørdag skal han altså være med i TV 2s Premier League-studio, og i tillegg til Chelseas potensielle tittelavgjørende kamp mot WBA også være med i dekningen rundt Manchester City-Leicester, Bournemouth-Burnley og Stoke-Arsenal.

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!