– Jeg oppfatter det som en ny krenkelse, sier assistentdommer Reidar Gundersen til TV 2 etter at NFF tirsdag uttalte at de ville legge Svein-Erik Edvartsen-saken død.

Gundersen og en annen anonym toppdommer sto forrige uke frem og snakket ut om det de har opplevd som mobbing og trakassering fra Edvartsens side.

– Jeg undrer meg over denne uttalelsen og skjønner ikke helt hva han mener når han sier ny krenkelse. Vi har besluttet at at Edvartsen skal tre til side for hele 2017. Vi har jo ingen hjemmel i lovverket for å gi noen livstidsstraff, sier NFF-generalsekretær Pål Bjerketvedt til TV 2.

Han og NFF mottar kraftig skyts fra flere hold tirsdag kveld. Etter å ha uttalt at mobbesaken med Edvartsen var lagt død tidligere på dagen, mener generalsekretæren at han er misforstått og hevder NFF kommer til å etterforske alle påstander om mobbing.

Til TV 2 sa han imidlertid følgende tidligere på dagen:

– Nå har vi avsluttet denne saken, og dermed avslutter vi alle elementer den består av også.

– Så dere ser ikke mer på mobbing og trakassering?

– Sånn som situasjonen er nå, blir man enig, og vi har kommet fram til et forlik, så er saken løst. Og dermed legges også saken død, sa Bjerketvedt etter å ha fått gjentatte spørsmål om akkurat dette.

Dommerforeningen reagerer
Det var disse uttalelsen som fikk Dommer-Norge til å se rødt. Dommerforeningen har tidligere levert en nådeløs og enstemmig innstilling til NFF, der dommerne var enige om at Edvartsen ikke lenger kunne være en del av dommerteamet i Eliteserien.

– Vi tar løsningen til orientering og håper vi nå kan få ro og gode arbeidsforhold. Det fortjener et godt dommerkollegium, sier styreleder Ola Hobber Nilsen i Norsk Fotballdommerforening til TV 2, og stiller seg kritisk til NFFs håndtering av saken.

– Det er vanskelig for styret i NFDF å forstå hva NFF mener med at de ikke ville undersøke mobbing og trakassering, og samtidig arbeide for å gjenopprette tillit. Hvordan skal man gjenopprette tillit når man legger lokk på det som har ført til tillitsbruddet?

Slaktes av Øvrebø
Tidligere toppdommer Tom Henning Øvrebø skrev forrige uke kornikken «Skammens prosess» om Edvartsen-saken. Han reagerer svært sterkt på flere aspekter av NFFs håndtering av saken.

– Jeg blir mest trist av at man ikke tar påstandene om mobbing og trakassering på alvor. Hvis det er tilfelle at man ikke skal forfølge bekymringsmeldingene, blir det en ny krenkelse. Denne gangen fra NFF sin side, mot de som føler seg mobbet. Og som har tatt belastningen ved å stå fram i media. NFF legger lokk på det, og sier i praksis at «det skal vi ikke se nærmere på». NFF sier de tar mobbing og trakassering på alvor, men for å si det pent er det bare vås. Jeg stusser veldig over denne tilnærmingen, sier Øvrebø til TV 2.

– En ledelse uten ryggrad
Øvrebø tror det fremdeles er mye som ikke er kjent for offentligheten i denne saken.

– Sett utenfra, må det ligge flere ting bak som ikke har kommet fram. At Edvartsen og Elden har noe de kan bruke som pressmiddel eller noe annet - noe må det være som gjør at NFF ikke tør ta dette på alvor. De framstår som en ledelse uten ryggrad, som ikke tør å ta belastningen ved å gjøre en skikkelig faktaundersøkelse av hva som har skjedd i saken. Det burde vært gjort, både av respekt for de som har stått fram, og av respekt for Edvartsen, sier den tidligere toppdommeren.

– Dette er jo tvert imot. Vi har iverksatt et prosjekt der alle påstander fra alle kanter om mobbing og trakassering skal undersøkes. Det er noe vi aller høyeste grad tar på alvor, svarer Bjerketvedt.

Tirsdag kunne TV 2 fortelle at Svein-Erik Edvartsen og advokat John Christian Elden har oversendt NFF et over 50 sider langt dokument hvor en rekke tekstmeldinger fra ulike dommerkolleger er samlet. Meldingene skal være av det Edvartsen føler er rasistisk og sjikanerende karakter.

Øvrebø mener NFF også er helt nødt til å etterforske disse beskyldningene.

– Hvis Edvartsen nå kommer med melding der han beskylder sine kolleger for å mobbe, blir det en ny sak som må tas på alvor, ikke bare dysses ned. Da må de undersøke nærmere, i arbeidsmiljøet, for å se om det stemmer. Nå blir alt puttet i en skuff, og NFF håper det er glemt om et år og at tilliten er gjenopprettet. Men hvordan kan man opprette tillit til en person når han ikke er en del av et miljø? Og der man ikke tar tak i det dette faktisk dreier seg om, spør han.

– Dårlig episode av House of Cards
Den tidligere toppdommeren sår tvil om motivene til NFF-ledelsen i Edvartsen-saken.

– Jeg er ikke ute etter å ta Edvartsen, dommerforeningen eller Hauge, men synes det er merkverdig hvordan toppledelsen I NFF har opptrådt i denne saken. Jeg tenker at det må ligge flere ting bak. De ønsker taushet av ulike grunner.

– Hva synes du om at Edvartsen får en økonomisk kompensasjon for ikke å dømme mer i 2017?

– Det framstår som veldig merkelig at en dommer skal få kompensasjon når han ikke får dømme lenger, fordi han ikke har tillit. Som dommer er man oppdragstaker, ikke arbeidstaker. Det forsterker bare mistanken om at de ønsker å kjøpe seg taushet her, sier Øvrebø, og legger til:

– Hele greia minner om en dårlig episode i House of Cards, hvor Edvartsen og Elden har hovedrollene.

Vil rydde opp
Bjerketvedt føler seg som nevnt i innledningen av artikkelen misforstått.

NFFs generalsekretær hevder torsdag kveld at de skal komme mobbesaken til livs.

– Det er dommersaken vi har lagt død. Mobbing og trakassering det skal studeres og dannes bilde og er en egen sak. Vi prøver å danne oss en oversikt over dette, og det kan være større mørketall enn det vi er klar over, sier Bjerketvedt.

Håpet for NFF er at det nå skal roe seg.

– Jeg tenker at vi nå alle har et ansvar om å ta saken ned på et saklig nivå. Det er en kjempevanskelig sak med mange involverte. Den løsningen vi la frem i dag ble godt mottatt. Vi har fått den parkert og håper på normale arbeidsbetingelser fremover, sier han.