Zahid reddet poeng for Vålerenga med et sent straffemål etter sjansesløseri

En sen straffescoring signert Ghayas Zahid reddet VIF fra å gå på nok et nederlag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VIF-Stabæk 1-1.

Se straffesituasjonen og scoringene i sportsnyhetene over.

En nydelig scoring av danske Tonny Brochmann like før pause så lenge ut til å bli kampens eneste scoring, men en sen straffescoring av Ghayas Zahid reddet poeng for Ronny Deilas menn.

Det var den ellers så gode Sayuba i Stabæk-buret som laget straffesparket helt i sluttminuttene.

– Sayouba kommer med en helt strak fot på Bård Finnes ankel. Det kunne gått galt. Det er en fryktelig stygg takling, og det er innmari godt å se at ikke keeper kan gjøre hva de vil i eget felt, sa Jesper Mathisen i TV2s FotballXtra-studio.

Da hadde VIF hatt flere gode sjanser til å utligne allerede. Abdi Ibrahim bommet blant annet på åpent mål like før Brochmanns flotte 1-0-scoring.

– Sjansesløseriet til VIF begynner å koste dem dyrt, sa Morten Langli i TV 2s FotballXtra-studio underveis i kampen.

Det var et skadeskutt Vålerenga-lag som tok imot Stabæk på Ullevål. Vålerenga måtte klare seg uten Moa, Daniel Fredheim Holm, Rasmus Lindkvist, Simen Juklerød og Muhamed Keita.

Stabæk måtte på sin side klare seg uten Håkon Skogseid, Franck Boli, Marius Østvold, EL-Hadji Ba, Ahmed El-Amrani og Raymond Gyasi.

Stabæk åpnet best
Etter bare to minutter ble det stans i spillet da linjedommerens flagg knakk. Assistentdommeren jogget elegant over banen med et nytt flagg, og kampen kunne fortsette.

Etter tolv minutter viste stjerneskuddet Ohi Omoijuanfo seg frem for første gang. Han vendte flott opp og fyrte av et skudd fra drøye ti meter, men Jonathan Tollås Nation fikk blokkert forsøket.

Like etter smalt det i stangen fra Stabæks Moussa Njie. Et nydelig innlegg fra unggutten Hugo Vetlesen fant Njie på bakerste stolpe som fikk til en god avslutning på direkten. Dessverre for Stabæk smalt det kun klokkerent i stolpen bak en sjanseløs Marcus Sandberg i VIF-buret.

Etter 20 minutter slo Sayouba Mandé en heading fra Christian Grindheim opp i undersiden av tverrliggeren. Selv om dommeren endte opp med å blåse imot Grindheim for klatring, var det en strålende prestasjon av den ivorianske keeperen.

Sjansen til Grindheim fikk imidlertid fart på hjemmelaget, og nå var det de som førte kampen.

Stabæk snytt for straffe
Så smalt det fra Stabæk. Njie ble spilt nydelig fri i VIFs sekstenmeter av Tortol Lumanza. Idet han skulle til å bredside ballen forbi Sandberg, ble han taklet bakfra av Robert Lundström , og dermed ble det en enkel ball å redde for Sandberg. VIF-backen var borti ball, men presset Njie ganske kraftig i ryggen- Stabæk ropte på straffe, men Morten Langli og Jesper Mathisen i TV 2s FotballXtra falt til slutt ned på at dommer Kai-Erik Steen trolig gjorde rett i å la spillet gå.

– Vanskelig situasjon, for Lundström er tydelig på etterskudd. Men kanskje gjør dommer rett, sa Morten Langli.

VIF kontret mesterlig med Bård Finne og Ghayas Zahid like etter. Kun en svært patent Sayuba i Stabæk-målet hindret en Zahid-scoring for hjemmelaget.

Etter 36 minutter måtte Ivan Näsberg ut etter en skade. Inn kom en annen unggutt Markus Nakkim.

Brochmann med klassemål
Kampens virkelig store sjanse kom rett før pause. Zahid spilte Finne gjennom alene med keeper. Sayuba reddet mesterlig, men returen falt ned til Abdi på bakerste stolpe. Fra fem meter bommer utrolig nok Abdi på åpent mål. Enorm sjanse, og nesten utrolig at ikke VIF gikk opp i ledelsen.

Det skulle vise seg å bli kostbart. Bare minutter senere scoret nemlig Stabæk et aldeles nydelig mål. Tonny Brochmann dro seg inn i vertenes sekstenmeter og med utsiden skrudde han ballen via lengste stolpe og i mål. En strålende prestasjon av den lille dansken.

– En kunstscoring, sa Morten Langli i FotballXtra.

Det var også det siste som skjedde i omgangen. Dermed gikk Stabæk til pause med en fortjent ledelse på Ullevål selv om Vålerenga også misbrukte noen store muligheter tidligere i omgangen.

Store sjanser til begge lag
Andreomgang startet friskt og spillet bølget frem og tilbake. Stabæk fikk to gode muligheter ved Ohi og Brochmann til å doble ledelsen. Den største av dem fikk Brochmann da han var helt ledig på bakerste stolpe. Brochmann fikk tid til å legge ballen til rette, men keeper Sandberg berget VIF med en flott redning.

VIF-forsvaret fremsto igjen som alt annet enn patent. Stabæks fotrappe angrepsspillere ga dem gjentatte problemer, og ved flere anledninger var det kun marginer om å gjøre at Ohi ble spilt alene med Sandberg.

Etter 57 minutter fant Daniel Bertnsen Zahid med et strålende innlegg. Zahid var helt alene og skulle bare bredside ballen i mål, men bommet totalt og ballen gikk langt over.

– Det er større sjanse for å treffe mål enn tribunen. Og nå begynner sjansesløseriet å koste VIF, sa Langli.

– Man ser på måten han avslutter på at dette er en spiller uten selvtillit, sa Jesper Mathisen.

VIF førte kampen og kom til flere potensielle scoringmuligheter, men Stabæk forsvarte seg godt.

Etter 85 minutter vendte Bård Finne opp på rundt åtte meter og fikk fyrt av et skudd mot Sayubas lengste hjørnet. Stabæk-keeperen var der imidlertid med en strålende enhåndsredning.

Like etter var Sayuba i fokus igjen, denne gang for feile grunner. Keeper stupte inn på farlig vis i en duell mot Finne og dommer dømte korrekt straffe til VIF selv om Sayuba var først på ballen.

– De som mener at dette ikke var straffespark, kan ikke reglene! Strålende dømt. Grisete spill fra Sayuba, sa Jesper Mathisen.

Ghayas Zahid var sikkerheten selv, og dermed sto det 1-1.

Det var VIF som hadde initiativet resten av kampen, men flere mål ble det ikke.

– 1-1 var et helt greit resultat, oppsummerte Morten Langli.