Milner med straffebom da Liverpool misbrukte sjansen til å legge press på rivalene

Liverpool maktet bare 0-0 hjemme mot Southampton. Etter kampen tok James Milner skylden for at det ikke ble tre poeng.

Southampton-keeper Fraser Forster ble den store helten da Liverpool kun maktet 0-0 hjemme mot Southampton. Den store engelske landslagskeeperen reddet James Milners straffe midtveis i andre omgang, og stengte dermed buret mot Liverpool for fjerde gang i år.

Marko Grujic var svært nær på overtid med en knallhard heading, men også der sto Forster.

Dermed ble det en det en svært frustrerende kamp for Jürgen Klopp og Liverpool. De misbrukte en aller tiders mulighet til å legge press på Manchester-lagene og Arsenal i kampen om topp 4.

– En gavepakke til rivalene i topp 4-kampen, sa Jon Hartvig Børrestad i TV 2s Premier League-studio.

– Liverpool skapte ikke nok til å vinne, sa Brede Hangeland.

Etter kampen ble Milners straffebom, og Forsters utpsyking av Milner, den store snakkisen.

– Usportslig av Forster, sa Petter Myhre. – Tydelig en bevisst strategi, og han burde bli straffet.

–USPORTSLIG: Petter Myhre mente Fraser Forsters utpsyking av Milner var usportslig.
–USPORTSLIG: Petter Myhre mente Fraser Forsters utpsyking av Milner var usportslig. Foto: Paul Ellis

Resultatet betyr at Liverpool ikke lenger har skjebnen i sine egne hender.

– Nå må de håpe på at Manchester United, City og Arsenal avgir poeng i kampene fremover, sa Myhre.

–Min feil at vi ikke vinner
I møte med pressen etter kampen var James Milner en slagen mann.

– Det er veldig frustrerende. Straffen er min feil, og det er min feil at vi ikke får tre poeng. Det må jeg leve med, sa han til Sky Sports.

Milner svarte unnvikende på spørsmål om han ble utspyket av Fraser Forster.

– Jeg har vært med i gamet lenge nok ikke å bli påvirket av slike ting. Jeg kan ikke annet enn å ta skylden. Southampton var et vanskelig lag å bryte ned. Vi spilte ikke så godt som vi hadde ønsket. Nå må vi vinne våre resterende to kamper, og se om det er godt nok, sa en fattet Milner.

Liverpool festet grepet
Det var en treg start på kampen og først etter tolv minutter kom den første halvsjansen. Liverpool kombinerte fint på venstresiden og innlegget til James Milner fant Roberto Firmino på bakerste stolpe. Headingen til brasilianeren ble imidlertid altfor løs og Fraser Forster hadde små problemer med å plukke den ned foran Divock Origi.

Etter en rotete åpning hadde vertene nå tatt kontroll på kampen, og like etter vant Firmino ballen fra Oriol Romeu like ved Southamptons sekstenmeter. Fra svært gunstig posisjon skjøt han imidlertid rett i en Southampton-forsvarer.

Gjestene lå nå svært dypt og slet med å etablere noe spill. Samtidig var det lite rom for Liverpools angrepsspillere å boltre seg i. Dermed uteble de store scoringmulighetene, og den første halve omgangen var en svært sjansefattig affære.

Etter 30 minutter kokte det over for Klopp i finværet på Anfield. Dusan Tadic gikk ned noe overdrevet etter en duell med Lucas, og den eksentriske tyskeren på linjen svarte med å riste en vannflaske som om det var sjampanje, for så å kaste den hardt i bakken på wengersk manér.

Det oppsummerte en til da svært frustrerende omgang for vertene.

Fem minutter før pause forsøkte Emre Can seg med et forsøk fra langt hold. Tyskeren, som kanskje scoret årets mål på Vicarage Road mandag, traff ikke like rent denne gangen, men ballen fikk en skummel sprett da den traff et Southampton-bein. Forster klarte likevel å holde den i fast grep, og lagene gikk målløse til pause.

– Har Liverpool fått solstikk?
Verken Petter Myhre eller Brede Hangeland i TV 2s Premier League-studio var imponert over det de hadde sett til nå. Studioet lurte på om Liverpool hadde fått solstikk i det varme været.

– Det går altfor sakte når Liverpool angriper, sa Myhre.

– Det har vært traurig. Southampton har kommet for å forsvare seg, sa han og viste til at gjestene ikke hadde hatt en eneste avslutning i hele omgangen.

Brede Hangeland mente likevel at det var gode muligheter for Liverpool i andre omgang.

– Det er nesten en fordel for Liverpool om Southampton har ballen mer i andre omgang enn det de har hatt til nå, sa Hangeland.

– De kan bevisst la Southampton ha mer ball, for å presse dem og vinne ballen høyt.

Både Hangeland og Myhre lanserte Adam Lallana som en mulig nøkkel for Klopp i andre omgang, men ingen av lagenes managere hadde gjort noen bytter.

– Det er Liverpool som må trøkke til her, for Southampton kommer ikke til å gjøre det, sa Hangeland da spillerne entret banen igjen, men det var gjestene som åpnet best. Etter bare minuttet var Cedric nære ved å finne Manolo Gabbiadini i Liverpools femmeter, men Dejan Lovren kom sklidende inn og fikk avverget.

Etter 55 minutter satte Joel Matip ut skulderen og blokket en fremadstormende Romeu midt på banen. Spanjolen fikk seg en kraftig smell i ansiktet, men klarte å fortsette. Matip slapp unna uten straff.

Etter 60 minutter gjorde Claude Puel kampens første bytte. Ut gikk en anonym Soufiane Boufal og inn kom den tidligere Liverpool-spilleren Nathan Redmond.

Straffebom
Etter 63 minutter kom Liverpools store mulighet. En lang ball fra Lucas fant Origi som ble pakket inn av Southamptons forsvar. En hardt presset Jack Stephens valgte imidlertid å slå nedfallsfrukten tilbake til keeper med armen. Dommer Bobby Madley hadde ikke annet valg enn å idømme Liverpool et straffespark.

Den vanligvis så iskalde James Milner tok straffen, men Forster gikk rett vei og reddet Milners straffe på mesterlig vis. Dermed var Milners første straffebom på åtte år et faktum, og lagene var fremdeles like langt. TV-bildene viste etterpå hvordan Forster forsøkte å psyke ut Milner før straffen ved å skrape opp straffemerket og prate til venstrebacken.

Bare minutter etterpå gjorde Klopps sine to første grep, og det var arkitektene bak straffen, Origi og Lucas, som måtte ut. Inn kom Daniel Sturridge og Adam Lallana til stor applaus fra hjemmefansen.

Italienske Gabbiadini, som i starten av Southampton-karrieren ikke kunne unngå å score mål, har funnet livet i Premier League litt vanskeligere i det siste, og i det 69. minutt gikk han nok en gang målløs av banen. Inn kom irske Shane Long.

Kampen bølget nå frem og tilbake, og det var en mye livligere affære enn førsteomgangen. Southampton forsøkte seg mer offensivt, noe som ga Liverpool mer rom i andre enden. Coutinho hadde en god skuddmulighet i det 75. minutt, men nok en gang gikk ballen rett i Forsters store favn.

Like etter driblet Sturridge seg gjennom Southampton-forsvaret, men under hardt press fikk han bare til et tåskudd som Forster hadde få problemer med. Southampton virket slitne og etterlot seg mye rom på midtbanen.

Det store presset avtok imidlertid og selv om spesielt Sturridge var livlig, slet vertene med å skape sjanser. Like før slutt satte Klopp inn unggutten Marko Grujic for Georginio Wijnaldum i et siste desperat forsøk på å avgjøre kampen. Serberen kom svært nær på overtid med en knallhard heading, men nok en gang sto Forster i veien. Dermed endte det målløst på Anfield.

Coutinho var tilbake
Den gode nyheten før start for Liverpool var at Phillippe Coutinho var tilbake igjen på laget etter at han måtte forlate banen i kampen mot Watford mandag på grunn av en lårhøne. Daniel Sturridge og Adam Lallana, som også er friskmeldte etter deres skadeavbrudd, måtte imidlertid finne seg i en plass på benken. Lallana spilte en meget god kamp i comebacket mot Watford sist, men med kun seks dager mellom kampene, valgte Jürgen Klopp å hvile den engelske landslagsspilleren fra start.

Hos gjestene var det kun én endring. James Ward-Prowse erstattet Nathan Redmond på midtbanen.

Liverpool har allerede møtt Southampton tre ganger denne sesongen, uten å klare å finne nettmaskene en eneste gang. I Ligacupens semifinale var Southampton det sterkeste laget over to kamper. Etter uavgjort mot Bournemouth og tap for Crystal Palace de to siste hjemmekampene, var det knyttet stor spenning til om Liverpool ville klare å gi hjemmefansen noe å juble for i dag. Kun seier var godt nok for å befeste sin posisjon innenfor topp 4. Nå må de håpe på at Manchester-lagene og Arsenal avgir poeng i kampene fremover.

Etter kampen var manager Jürgen Klopp relativt optimistisk.

– Det er ikke over ennå. Vi må alle spille våre kamper. Vi skal til West Ham for å forsøke å vinne, og det er alt vi kan gjøre. Vi forsøker alt, og vi kommer ikke til å stanse, sa Klopp til Sky Sports.

Han ville ikke legge skylden på James Milner.

– Han burde ikke ta skylden, slik er fotball. Det hadde selvsagt hjulpet hvis han hadde scoret, men det var ikke den eneste avgjørende situasjonen i dag.