Sensasjonen fullbyrdet: EM-gull til Bryte-Felix

Felix Baldauf tok sitt første EM-gull, og Norges andre på to dager.

Norske Felix Baldauf tok EM-gull i bryting etter å ha slått Aleksander Grabovik fra Hviterussland 2-1 i finalen i 98-kilosklassen.

Dette er 22-åringens første internasjonale seniormedalje, og en sensasjon.

– Jeg skjønner ikke helt hva jeg har gjort. Folk er helt ville rundt meg her. Når andre klarer slike ting, så tenker jeg «fy f... dette er stort». Men når jeg står her selv, så skjønner jeg det ikke helt, sa en svært glad Baldauf til VG.

Bare for en måneds tid siden røk han tidlig ut av U23-EM, noe han beskrev som en «megasmell». Likevel gledet han seg til EM i Serbia.

– Jeg kan gå inn med lave skuldre og bare gjøre det jeg elsker: å bryte, skrev han på sin egen blogg før mesterskapet.

Etter gullmedaljen blir han hyllet av OL-medaljør Stig-André Berge.

– EUROPAMESTER!!!!!!!!!! Noen ganger feller man en tåre eller ti for andre utøvere. I dag gjør jeg det for deg @felixbaldauf. For en prestasjon du står for. Jeg har ikke ord. Du er en maskin, skriver Berge på Instagram.

– Herjer med konkurrenten

Baldauf startet finalen sterkt og tok det første poenget.

– Han har herjet med konkurrenten, sa kommentatoren på EMs offisielle streaming etter den første perioden.

Grabovik svarte og tok raskt et poeng tilbake i den andre perioden, før Baldauf igjen tok tilbake ledelsen da han fikk Grabovik ut av ringen.

Den ledelsen ga nordmannen aldri fra seg.

Baldauf vant EM som junior i 2014, etter å ha tatt sølv to år tidligere. I 2014 tok han også bronse i junior-VM. Han har også bronse fra U23-EM i 2015.

Sensasjonell finale

Likevel var det en sensasjon at Baldauf i det hele tatt kom seg til finalen.

Han slo ukraineren Dimitrij Timtsjenko (34) i semifinalen, men den norske 22-åringen sto for en enda større prestasjon i kvartfinalen.

Da tok en sensasjonell 2-2-seier mot armeneren Artur Aleksanjan (25), som har vært ledende i verden de siste fire årene, med blant annet OL-gull i Rio i fjor.

Tapet Aleksanjan var bare hans sjette nederlag i karrieren.

Fredag vant Grace Bullen (20) fra Fredrikstad EM-gull etter et tett oppgjør mot Mariana Cherdivara Esanu fra Moldova. Det var Norges første EM-gull i bryting på fem år.

Baldaufs gull er Norges første i gresk-romersk bryting på 25 år.