Toppdommere snakker ut: – Slik ble vi mobbet og trakassert av Svein-Erik Edvartsen

Reidar Gundersen tar til tårene i intervjuet. Svein-Erik Edvartsen kjenner seg ikke igjen i kritikken.

Den betente dommerkonflikten med Svein-Erik Edvartsen i spissen er enda ikke løst.

I forrige uke meldte TV 2 at flere dommere internt har sagt klart ifra om at de føler seg direkte mobbet og trakassert av Edvartsen. Nå står to eliteseriedommere frem med sine historier.

Reidar Gundersen, som selv dømmer på øverste nivå allerede til helgen, dømte i team med Svein-Erik Edvartsen i nærmere to år frem til august 2015, da han hevder å ha blitt «rett og slett ekskludert».

– Han sendte meg meldinger med beskjed om å bytte jobb, slutte som assistentdommer i Fifa og melde forfall til kamper. Dette var på bakgrunn av at jeg turte å si ifra underveis når jeg ikke fant meg i hvordan han snakket til meg og hans manglende respekt for jobben min, sier Gundersen til TV 2.

En annen toppdommer, som ønsker å være anonym av hensyn til seg selv og påkjenningen for hans nærmeste, vil også fortelle sin historie. Personen stod frem med sin historie foran dommerkollegene forrige uke, og forteller at han opplevde støtte og at flere andre stod frem med sine lignende historier etterpå.

– Jeg opplevde i 2015 og 2016 å bli utsatt for det jeg mener er mobbing og trakassering av Svein-Erik Edvartsen ved flere anledninger, skriver han i et fire sider langt brev som TV 2 har fått tilgang til.

– Jeg har blitt trykket ned av en person jeg har sett opp til i flere år i form av nedsettende og trakasserende SMS-er og meldinger i ulike sosiale medier. Dette påvirket min selvtillit og spesielt i vårsesongen 2016 gikk dette også ut over mine prestasjoner i kampene. Jeg opplevde at Edvartsen, som en erfaren dommer, klarte å misbruke tilliten som jeg hadde til han, skriver dommeren.

Via sin advokat sier Svein-Erik Edvartsen følgende i sakens anledning:

– Svein-Erik Edvartsen kjenner seg ikke igjen i kritikken, og finner det underlig at den kommer nå når det ikke engang ble hevdet på dommermøtet sist torsdag eller tidligere, etter at de sist gang hadde kontakt i 2015, skriver advokat John Christian Elden.

Les hele tilsvaret nederst i saken.

– Bare vær forsiktig...

Historiene kommer i kjølvannet av noen særdeles turbulente uker for den norske toppdommeren. 37-åringen får ikke dømme i Eliteserien i påvente av en avgjørelse i den pågående konflikten med eget forbund.

Nå står altså de første dommerne frem i saken.

– Det var ikke forståelse for at jeg ikke svarte på sosiale medier innen fem minutter. Da fikk jeg sånne meldinger, sier Gundersen om Edvartsens fremgangsmåter.

Underveis i intervjuet må han ta til tårene. Følelsene er så ferske og så sterke at det er vanskelig å holde dem tilbake.

I brevet fra den anonymiserte toppdommeren forteller han om et godt forhold til Edvartsen før det raskt endret karakter våren 2016. Og det var særlig via sosiale medier at meldingene kom, spesielt i etterkant av feil Edvartsen vurderte personen gjorde - på og utenfor banen.

– Disse episodene ble brukt flere ganger mot meg når SEE ved flere anledninger sendte meldinger etter at jeg hadde vært i aksjon i Tippeligaen. Jeg opplevde at SEE aldri kunne glemme mine «feiltrinn» og at trakasseringen bare fortsatte og fortsatte, skriver han.

Etter en offsidesituasjon tok Edvartsen kontakt med skarp kritikk av at det ikke ble dømt en soleklar offside. Dommeren svarte at han var enig i at det var offside, men at det var drøyt å kalle den soleklar.

Da fulgte Edvartsen opp med følgende tirade.

«Alle her inkludert meg mener den er soleklar… så får du og faggruppen mene hva de vil… Flere sier du har blitt høy på deg selv også… (snap). Bare vær forsiktig… Kun tips… Ingen glemmer drakta og stryk på test… Og nå feil på bana… Og feil ute… Jeg forsvarer deg bare så du vet det»

Messenger-samtale.
Messenger-samtale.

– Jeg prøvde så godt jeg kunne å svare saklig på kritikken, men SEE ga seg ikke. Min selvtillit var nå helt på bunn og jeg måtte jobbe med meg selv for ikke å la meg knekke. Jeg ble både sint, trist og såret på samme tid, skriver dommeren i brevet.

Rystet

Ola Hobber Nilsen i Dommerforeningen er rystet over Edvartsens metoder.

– Det er snakk om helt uakseptabel oppførsel dokumentert av to modige dommere som har valgt å stå fram med sine historier. Nå er dommerforeningens fokus å ta vare på og beskytte de to. Etter onsdagens møte forrige uke, og den entydige tilbakemeldingen som kom fra dommerne og assistentdommerne i Eliteserien, tyder mye på at dette bare toppen av isfjellet. Vi kan jo ikke ha det sånn, skriver Hobber Nilsen i en epost til TV 2.

Han forventer at NFF nå tar grep.

– Vi forventer at de tar ansvar og sørger for at dommerne får forsvarlige arbeidsforhold, og ikke blir utsatt for slik opptreden når de utfører oppdrag for NFF. Det har de plikt til etter loven, skriver Hobber Nilsen.

Til TV 2 sier Fotballforbundet fredag at de ikke er nær noen løsning på saken.

– Nei, vi arbeider fortsatt for å få en løsning til det beste for norsk fotball, sier direktør for konkurranse, Nils Fisketjønn.

Hobber Nilsen mener uansett at Edvartsens oppførsel gjør en videre dommerkarriere under Terje Hauge umulig.

– Dersom dommersjefen har fått tilsvarende bekymringsmeldinger, så skjønner vi hvorfor han har handlet som han har gjort. Han har åpenbart beskyttet dommerne sine. Med tanke på at han fått urimelige kritikken over flere uker i media, så står det respekt av at han har holdt ut. Nå burde han få lov til å gjør jobben sin uten påvirkning fra advokater. Dommerne er strålende fornøyd med Terje, og da er det synd han ikke har fått ha hatt fokus på fag som gjør at vi utvikler oss som dommere, skriver Hobber Nilsen i eposten.

Fikk beskjed om å bytte jobb

I intervjuet du kan se i videovinduet over forteller Reidar Gundersen om flere episoder der han fikk beskjed om at han ikke var skikket til assistentdommerjobben.

Hverken at han skulle være med datteren på 13 på treningsleir eller at han hadde viktige oppgaver på Meny-butikken der han var avdelingsleder var godkjent i Edvartsens øyne – om det på noen måte gikk utover dommerjobben.

– På grunn av varetelling kunne jeg ikke dra til en kamp på lørdag, slik han ønsket. Selv skulle han komme søndag ettermiddag, for han var i bryllup i Bergen. Jeg ble regelrett bedt om å bytte jobb om jeg ikke kunne komme dagen før, sier Gundersen rystet.

– Hva var årsaken til at han ønsket å være der dagen før?

– Han ønsket å være best mulig forberedt, men da må teamet være der sammen. Det var rart vi hadde krav på oss når han valgte å komme først på søndag.

– Hvordan opplevde du å få beskjed om å bytte jobb?

– Det var vondt å høre. Sårende og krevende. Du blir usikker på om du er ønsket.

Gundersen forteller at han i evalueringen på FIFA-samlingen i august fikk beskjed av Edvartsen om at han aldri kom til å gå i teamet hans.

– Hva var begrunnelsen?

– At jeg ikke var seriøs nok. Jeg prioriterte ikke ham før alt annet. I tillegg svarte jeg ikke raskt nok på meldingene på sosiale medier. Jeg ga beskjed om å ringe, for da fikk han tak i meg. Da svarte han med spørsmål om hvilken verden jeg levde i, sier Gundersen.

Han svarer «absolutt» på spørsmål ord som mobbing og trakassering er dekkende for Edvartsens oppførsel.

– Hvor går grensen for mobbing?

– Det er et veldig vanskelig spørsmål å svare på. Det er når du følelsesmessig berører seg på en negativ måte. Du får en vond følelse, og føler dine synspunkter blir ikke hørt eller respektert. Litt egne regler for andre. Jeg vil ikke si at det er en konstruktiv tilbakemelding å få beskjed om bytte jobb.

– Jeg var langt nede

Dommeren bak brevet TV 2 har fått tilgang til følte seg også trakassert, og selv da han konfronterte Edvartsen og ba ham ta det direkte med ham i stedet for i meldinger hjalp det ikke.

Han vurderte sin egen fremtid i yrket, og vurderte også å kontakte dommersjefen. Til siste turte han ikke på grunn av frykt for hva slags represalier.

Særlig etter en ny lang snapchat-melding 13. juni (se bilde).

– Jeg var langt nede etter denne meldingen, og igjen vurderte jeg om jeg skulle orke å fortsette med dømmingen om det skulle være slik. Hadde det ikke vært for de andre dommerkollegene, så hadde jeg ikke vært dommer i dag.

Han stod frem med sin historie på møtet på Gardermoen. Reidar Gundersen forteller at møtet var sterkt og følelsesladet. En av dommerne skal ha blitt oppfordret til å fortelle sin historie, men brøt sammen.

Snapchat-melding. FOTO: privat.
Snapchat-melding. FOTO: privat.

– Derfor vil jeg stå frem. Det er vondt å se kolleger bli behandlet på den måten. Det er vondt å se teamkolleger bli skjelt ut for filleting.

– Hvordan har du opplevd de siste uken?

– Det er belastende å bli minnet på det. Det er ikke minst belastende å se hetsen Terje Hauge har blitt utsatt for. Det er blodig urettferdig, for han gjør en fantastisk jobb for alle dommerne. Han er inkluderende og vil vårt beste. Du får tekstmeldinger før du skal dømme, og det gir en trygghet når du skal ut på banen og prestere. Det er urettferdig det han har vært utsatt for, sier han.

På spørsmål om hva konsekvensen blir om Edvartsen blir gjeninnsatt, svarer Gundersen følgende:

– Det er vanskelig å svare på, men slik jeg leser dommerne og medlemmene i Dommerforening, så kommer ikke det til å bli akspert. Hver enkelt får si hva det innebærer. For meg er det helt uaktuelt å dømme videre. Jeg slutter heller. Integriteten min er viktigere.

Svein-Erik Edvartsen sier følgende om saken, via sin advokat John Christian Elden:

Edvartsen noterer at det tilfeldigvis kommer identisk sak i NRK, VG og TV2 idag med en drittpakke som skal gjelde et forhold om dømming før 2015.

Edvartsen bekrefter at han stiller store faglige krav, særlig når det dømmes i internasjonal fotball. Det er også derfor han er rangert som nummer 2 i Norge. Tonen er til tider både røff og direkte.

Fotballdømming på topp nasjonalt og internasjonalt nivå krever mye - og ikke minst klare prioriteringer. For å lykkes på toppnivå må fotballdømming alltid prioriteres. Når det er snakk om internasjonale kamper, visste de alltid at Edvartsens team ville få to kamper ila. sommerferien. De visste tidlig hvilke datoer som måtte sperres til fotball. Til tross for dette, booket Gundersen ferie på de samme datoene. Dette satte teamet for øvrig i krevende situasjoner.

Dersom Gundersen føler seg mobbet, er det beklagelig og det har aldri vært Edvartsens hensikt. Det er dog merkelig at påstanden kommer to år etter at han har dømt med Gundersen.

Dommersjefen svarer:

Terje Hauge kjenner seg ikke igjen i at han tar avgjørelsene om hvem som skal dømme alene.

– Sammen med hoveddommerne diskuterer vi assistentdommerne og hvordan de står sammen. På bakgrunn av innspill fra alle de involverte, og i tillegg andre vurderinger som rangering, kvalitet og personlighet må jeg sette sammen teamene til det beste for alle. Jeg tar aldri noen grep uten at andre er konferert, sier Hauge til TV 2.

Gundersen dømte 9 kamper med Edvartsen i 2014 og 5 kamper i 2015 i Tippeligaen. Gundersen dømte ingen kamper med han i 2016 verken nasjonalt eller internasjonalt. Gundersen dømte heller ingen internasjonale kamper med han i 2015.

21/6-15 var sist gang Edvartsen dømte med Gundersen. Etter dette vraket NFFs dommersjef Terje Hauge han fra Edvartsens team. Dommersjefen har som kjent vært meget klar på at det er han alene som skal bestemme hvem som skal få være dommer eller assistentdommer i den enkelte team, og at han ikke finner seg i innblanding fra dommerne.

Edvartsen kjenner seg ikke igjen i kritikken, og finner det underlig at den kommer nå når det ikke engang ble hevdet på dommermøtet sist torsdag eller tidligere, etter at de sist gang hadde kontakt i 2015.