WASS-JUBEL: Celta Vigos Daniel Wass jubler for scoring i Europaliga-kampen mot russiske Krasnodar i åttedelsfinalen. Foto: AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA
WASS-JUBEL: Celta Vigos Daniel Wass jubler for scoring i Europaliga-kampen mot russiske Krasnodar i åttedelsfinalen. Foto: AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA

Slet benken i Fredrikstad – nå kan han knuse Mourinhos finaledrøm

Daniel Wass tilbrakte en hel høst på Fredrikstad-benken. Nå spiller han fast for et av Europas beste lag.

Høsten 2009 var ingen god periode for Fredrikstad Fotballklubb. Klubben kjempet en desperat kamp for å overleve i Tippeligaen, men det hele endte i et ydmykende kvaliktap mot Sarpsborg 08.

På benken den høsten satt en 20 år gammel danske. Nesten åtte år senere er han en nøkkelbrikke for et av Europas beste lag. Nå venter kanskje karrierens største kamp: Celta Vigo - Manchester United.

Slik havnet Wass i Fredrikstad
I august 2009 ble Daniel Wass hentet til Fredrikstad på lån. Unggutten hadde allerede spilt 53 kamper for den danske storklubben Brøndby, i tillegg var han fast på Danmarks U21-landslag.

Foran 2009/10-sesongen kom den rutinerte svenske landslagsspilleren Mikael Nilsson til Brøndby. Wass mistet plassen på laget.

På det tidspunktet satt Dag Solheim i FFK-styret. Klubben i hans hjerte var på vei ned til 1. divisjon. Solheim ringte en gammel venn for å spørre om råd.

– Jeg sier at Daniel Wass er den eneste fotballspilleren jeg noensinne har hentet. Vi var litt desperate og trengte en back. Jeg er kompis med Ståle Solbakken (som da var FCK-trener, jou. anm.), så jeg ringte ham for noen tips. Han anbefalte meg Daniel Wass fra Brøndby. «Hadde jeg trengt ham, ville jeg hentet ham med en gang selv», fortalte Ståle meg.

– Jeg kontaktet Brøndby, og vi fikk til en låneavtalen ut sesongen. Man så allerede på første trening at han var en klassespiller. Dessverre kom han på et ugunstig tidspunkt, sier Solheim til TV 2.

Benket av Nordlie
Wass fikk sin debut i 1-4-tapet mot Rosenborg. I den kampen var det Tom Freddy Aune som ledet laget. Han forteller at Wass fikk en spesiell oppladning til kampen.

– Daniel kom dagen før vi skulle møte Rosenborg. Han landet sent på kvelden. Vi hadde masse skader, så han ble kastet rett inn på laget, uten å ha trent sammen med sine nye lagkamerater. Han hadde ingen stor kamp og lagde i tillegg et straffe. Det ble en tøff start, forteller Aune.

– Han var en ung og veldig god fotballspiller, det var det ingen tvil om, sier den tidligere FFK-treneren, som nå er assistent i høytflyvende Sarpsborg 08.

Etter Rosenborg-nederlaget kom Tom Nordlie inn som hovedtrener, og Aune returnerte til sin tidligere assistentrolle. I trenerprofilens første FFK-kamp kom Wass inn fra innbytterbenken i 0-2-tapet mot Tromsø. Så ventet to måneder uten spilletid for dansken.

I den betydningsløse sisterunde-kampen mot Lyn fikk Wass tillit fra start. Fredrikstad vant 5-1 og backen scoret fra straffemerket. I kvaliktapet mot Sarpsborg 08 ble det 90 minutter med benkesliting for den blonde dansken. Det ble hans triste sorti med plankebyen.

– Han var en veldig god spiller, men i Fredrikstad var han ikke god nok. Vi kunne definitivt fått mer ut av ham, sier Dag Solheim.

Aune mener det er vanskelig å si hvorfor Wass ikke slo til i plankebyen.

– Vi så at han var veldig god fotballspiller. Men det er mange ting som spiller inn. Det var en ekstremt turbulent tid i klubben. Det var turbulens hele høsten. Han slet kanskje litt med å tilpasse seg norsk fotball. Det har uansett vært utrolig morsomt å følge karrieren hans i etterkant, sier Aune.

Wass-opptur etter Fredrikstad-fiaskoen
For Wass reiste seg virkelig etter nedturen. Han etablerte seg igjen på Brøndby-laget. Sommeren 2011, samme år som han fikk sin seniordebut for det danske landslaget, kom vesentlig større klubber på banen.

Den portugisiske storklubben Benfica hentet Wass, som nå også hadde vist offensive kvaliteter i sin nye vingrolle. Kun to måneder etter overgangen ble lysluggen lånt ut til franske Evian. Etter en vellykket sesong, som ble kronet med en plass i den danske EM-troppen, ble overgangen gjort permanent.

Han utviklet seg etter hvert til å bli en nøkkelspiller for Ligue 1-klubben. Den anvendelige dansken spilte både høyre- og venstreback, i tillegg til flere kamper på vingen. 27 mål og 13 assist på 147 kamper ble fasiten i Evian.

Etter nedrykket i 2014/15 gikk turen videre til Spania og Celta Vigo. Allsidige Wass etablerte seg fort i førsteelleveren. Han startet 31 ligakamper og scoret to mål i debutsesongen - en sesong der Celta imponerte med en sjetteplass.

Nøkkelspiller på Celta Vigo
Årets sesong er blitt enda bedre for Wass. 27-åringen, som blir mest brukt på midtbanen for Celta, står denne sesongen med 49 kamper, syv mål og fem assist i alle turneringer. 2-1-målet i Copa del Rey-triumfen i kvarfinalen mot Real Madrid viste at han også kunne hevde seg mot et av verdens beste fotballag.

Fra sekstenmeteren prikket han inn 2-1-scoringen bak Kiko Casilla. Lucas Vázquez utlignet til 2-2, men Celta gikk videre på bortemål. I semifinalen mot Alaves røk Wass og co. på et overraskende tap. Men det er fortsatt muligheter for flere cuptriumfer denne sesongen. I Europaliga-semifinalen venter José Mourinhos Manchester United.

Viasats La Liga-ekspert Petter Veland beskriver Wass som en spiller med mange viktige kvaliteter.

– Han er veldig viktig for dynamikken i laget. Wass er sterkt delaktig i å holde ballen i laget. Han sørger for muligheter for å åpne opp motstanderens forsvar. Han har ikke så fryktelig mange målpoeng, men han er veldig ofte tredje eller fjerde sist på ballen.

– Som oftest starter han som høyre indreløper eller kant. Han er også veldig løpssterk. Han er en sånn type som gjør en god jobb for laget og gjør medspillerne bedre. Han er også defensivt bra og er ikke redd for å ta grovarbeidet, sier Veland.

SENKET REAL: Daniel Wass (t. h.) jubler for scoring mot selveste Real Madrid i Copa del Rey. Foto: AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA
SENKET REAL: Daniel Wass (t. h.) jubler for scoring mot selveste Real Madrid i Copa del Rey. Foto: AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA

Celta Vigo slo Sander Berges Genk 4-3 sammenlagt i kvartfinalen. Dansken startet begge kampene, og alt tilsier at han starter torsdagens semifinale.

– Wass starter alle kamper av betydning. Nå har han i tillegg blitt hvilt i flere seriekamper i forkant av semifinalen, forteller La Liga-eskperten.

Wass, som for øvrig er fetteren til den tidligere Rosenborg-urokråken Nicki Bille Nielsen, står nå med 16 landskamper for Danmark. De to familiemedlemmene spilte sammen i Evian i nedrykkssesongen.

Best mot de beste
Dag Solheim tror Wass og Celta kan skape store problemer for Manchester United i torsdagens kamp.

– Jeg tror han kan vise seg frem. Manchester United har slitt i Europa mot lag som er vesentlig svakere enn Celta Vigo.

Petter Veland tror Celta kan gi rødtrøyene en svært tøff kamp på Bálaidos i Vigo.

– Det som er fascinerende med Celta Vigo, er at de ofte er veldig gode mot god motstand. I løpet av argentinske Eduardo Berizzo sin tid som hovedtrener har klubben vunnet eller spilt uavgjort på syv av de vanskeligste bortearenaene i Spania.

Det vil si borte mot Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Athletic Bilbao, Sevilla, Villarreal og Valencia.

– Når de har dagen, er de veldig vanskelig å stoppe. De har spillere som på en god dag kan skape store problemer for United. De har også en veldig spennende formtreer med danske Pione Sisto, som scoret mot United for Midtjylland i fjorårets Europaliga, svenske John Guidetti, som har spilt for Manchester City, og Iago Aspas, som hadde et lite vellykket opphold Liverpool. Alle tre har en viss form for relasjon til United.

Lagene har også fått en svært forskjellig inngang til kampen. Manchester United har hatt en svært intens periode med flust av kamper og skader, mens Celta Vigo har fått hvilt flere nøkkelspillere. Den spanske klubben ligger for øyblikket på 11. plass, og mulighetene for å kvalifisere seg for Europa gjennom ligaen er ikke tilstede.

– Celta satser alt på Europaligaen nå. Det er et veldig spennende utgangspunkt, avslutter Veland.