Celtic ydmyket Rangers - tok sin største borteseier på over 100 år

Høytflyvende Celtic tok en ny Old Firm-skalp mot Rangers.

Rangers - Celtic 1-5

Celtic tok sin største borteseier i Old Firm siden 1897. Kenny Millers 1-4-redusering ti minutter før slutt så ut til å hindre tangeringen, men i det 87. minutt viste en tidligere Rosenborg-spiller seg frem.

Mikael Lustigs 5-1-mål sørget for en historisk ydmykelse på Ibrox. Celtic, som sikret seg ligatittelen for flere uker siden, er nå hele 36 poeng foran sine rivaler.

Se alle scoringene i videovinduet øverst i saken.

Scott Sinclair, Leigh Griffiths, Callum McGregor og Dedryck Boyata scoret de andre Celtic-målene. Dermed scoret Celtic fem mål for første gang på Ibrox. Den tidligere rekorden var 4-0-seieren i 1897.

Slik var kampen
Rangers-manager Pedro Caixinha valgte å gjøre tre endringer fra forrige helgs 0-2-tap mot samme motstander. Inn i startoppstillingen kom blant andre veteranstopperen Clint Hill (38).

Celtic-kaptein Scott Brown var i utgangspunktet suspendert til kampen, men etter en vellykket protest ble suspensjonen droppet.

Det tok kun ett minutt før Celtic fikk en stor mulighet til å ta ledelsen på Ibrox. Callum McGregor og Leigh Griffiths kom to mot én, men førstnevnte valgte å skyte. Skuddet ble blokkert av en oppofrende Clint Hill, til Griffiths store frustrasjon.

Unggutt med klønete straffetabbe
Etter fem minutter fikk Celtic en enda bedre mulighet - denne gang fra ellevemetersmerket. 18-årige Myles Beerman kastet seg inn i en sen og unødvendig takling på Patrick Roberts, som var på vei ut av straffefeltet, og etter å ha konferert med assistentdommeren valgte dommer John Beaton å dømme straffe. Den satte Scott Sinclair sikkert i mål til 1-0. Det var engelskmannens 21. ligamål denne sesongen.

Supertalentet Moussa Dembélé måtte ut med en strekkskade i forrige helgs oppgjør, noe som gjorde at Leigh Griffiths fikk sjansen fra start. Den skotske Celtic-spissen viste frem glimrende avslutningsegenskaper etter 17 minutter. Takket være en god jobb av Stuart Armstong kom angriperen alene med Foderingham, og fra skrått hold dunket Griffiths ballen opp i motsatt hjørne til 2-0.

– Smertefullt å se på
Samme mann fikk avsluttet en presis kontring midtveis i omgangen, men avslutningen smalt i tverrliggeren. Rangers-spillerne var for øvrig i furore etter at Kenny Miller ble taklet svært hardt av Jozo Simunovic i forkant av kontringen. Kort tid senere fikk Sinclair en stor sjanse til å score sitt andre for kampen, men fra kort hold skjøt han utenfor mål.

Minutter senere fikk Josh Windass kampens første gule kort da han felte Sinclair bakfra. I tumultene som oppsto i etterkant ble

Like før pause prøvde Miller seg med et skudd fra 20 meter, men forsøket gikk like over mål. Det var det nærmeste Rangers kom i en omgang de virkelig slet med å henge med i.

– Det har vært smertefullt å se på. Celtic har dominert totalt, var Rangers-legenden Ally McCoist sin dom etter førsteomgangen.

Celtic fortsatte hardkjøret
Det startet i samme stil etter hvilen. Celtic fikk tidlig en strålende sjanse til å gå opp til 3-0, men Foderingham reddet McGregors skudd fra to meters hold. Syv minutter senere var McGregor mer presis da han prikket inn 3-0-målet.

Og det skulle bli enda verre for hjemmelaget. Etter 65 minutter headet Dedryck Boyata enkelt inn 4-0 for Celtic.

Etter 72 minutter fikk Rangers en sjelden målsjanse. Martyn Waghorn fikk heade upresset fra fem meter, men hodestøtet sendte ballen til side for mål.

Lustig sørget for historisk seier
Med 4-0-ledelsen lå Celtic an til å tangere sin største borteseier i Old Firm. Den forrige 4-0-seieren på Ibrox kom i 1897. Men den tangeringen ville ikke Kenny Miller ha noe av. Veteranen spilte vegg med Joe Garner, før han alene med Gordon utlignet til 1-4.

Men Celtic var fortsatt rekordhungrige. Med fire minutter igjen å spille satte den tidligere Rosenborg-spilleren Mikael Lustig inn 5-1-scoringen for gjestene.

Dermed tok Celtic sin største borteseier på Old Firm siden 4-0-seieren i 1897! Rangers ligger fortsatt på tredjeplass i ligaen med ni poeng opp til Aberdeen.

Tapet avslutter en skrekkelig Old Firm-sesong for Rangers. På de totalt seks oppgjørene har Rangers tapt 4-16 sammenlagt. Den eneste gangen de blåkledde klarte å få med seg noe var i 1-1-oppgjøret i mars. Celtic er nå kun fire kamper unna å gå en hel sesong uten serietap.

Slik stilte lagene

Rangers: Foderingham; Beerman, Hill, Wilson, Tavernier; Hyndman, Holt, Windass; Waghorn, Miller, Dodoo.

Celtic: Gordon; Lustig, Simunovic, Boyata, Tierney; Brown, Armstrong, McGregor, Roberts, Sinclair; Griffiths.