Sánchez sendte Arsenal til finale etter cup-drama

Arsenals største stjerne avgjorde FA-cupsemifinalen mot Manchester City. – For en triumf for utskjelte Arséne Wenger.

Arsenal-Manchester City 2-1 etter ekstraomganger

Se kampsammendrag fra thrilleren øverst.

Arsenal er klar for FA-cupfinale mot Chelsea etter å ha vunnet en thriller mot Manchester City etter ekstraomganger.

Alexis Sánchez ble den avgjørende faktoren da han fikk kontroll på ballen inne i Citys femmeter og hamret inn seiersmålet, elleve minutter ut i første ekstraomgang.

– Store spillere, store navn. Det er spillere som står frem og avgjør kamper som dette. Den kategorien hører Sánchez hjemme i, kommenterte TV 2s Øyvind Alsaker.

Det er Arséne Wenger enig i, som sier det er utelukket å selge matchvinneren til sommeren, til tross for at kontrakten går ut etter sesongen.

– Alexis Sánchez var som laget. Han hadde startproblemer og ble sterkere og sterkere. Han er et dyr, alltid klar til å drepe motstanderne. Han vil aldri gi opp. Han vil være her neste sesong fordi han har en kontrakt som vi forhåpentlig klarer å forlenge, sier Wenger.

Med det hadde Arsenal snudd kampen etter Agüeros ledermål, i en kamp som begynte med City-dominans, men etterhvert ble stadig mer Arsenal-dominert.

– For en triumf for utskjelte Arséne Wenger. Han trengte dette sårt, sa Alsaker rett før sluttsignalet lød.

– Vi har sviktet Arséne Wenger noen ganger denne sesongen, vi ønsker å vinne det for ham og for oss selv, sa midtbanespiller Aaron Ramsey etter kampen. Ramsey var skyld i Citys ledermål.

– I Arsenal vil vi at laget skal møte opp i store kamper, og jeg mener vi gjorde det i dag. Jeg er svært fornøyd. Folk satte spørsmålstegn ved oss, vi har hatt noen tøffe tider. I slike tider kan man dele eller samle seg, og i dag viste vi den riktige responsen, sa Wenger.

GLAD MANN: Arséne Wenger etter sluttsignalet.
GLAD MANN: Arséne Wenger etter sluttsignalet. Foto: Toby Melville

Snudde kampen

City vil føle seg snytt etter et par kontroversielle situasjoner i førsteomgang. De lyseblå skulle hatt straffespark og vil nok også føle seg urettferdig behandlet etter en scoring som ble avblåst for at ballen var ute uten at den var det.

– Arsenal var ute og kjøre i den førsteomgangen, men i andreomgangen kom Arsenal ut som et helt annet lag. Da var det jevnt, selv om City hadde to i stengene. I ekstraomgangene var Arsenal det klart beste laget, sa TV 2-ekspert Petter Myhre.

London-klubben, som har slitt i serien, er klar for sin 21. FA-cupfinale, mens Manchester City og Pep Guardiola kommer til å gå troféløse gjennom sesongen.

– Vi presterte som vi vil like å gjøre i en finale. Vi gjorde absolutt alt. Gratulerer til Arsenal, sa Guardiola etter kampen.

– Vi vil forbedre oss neste sesong. Vi konkurrerte her, vi hadde flere sjanser, men avslutningene var som de har vært gjennom sesongen.

Mye å gjøre for dommer

Det var sjansefattig i starten, men med en klar City-dominans.

Et hodestøt fra David Silva, og et litt mindre farlig tilsvarende fra Olivier Giroud var de to største sjansene det første kvarteret.

Så skulle dommer Craig Pawson få hendene fulle ut omgangen.

Arsenal hadde første nettkjenning, men Laurent Koscielny var korrekt avvinket for offside før han satte ballen i noten.

En smell for de rødkledde, men bare minutter etter fikk også City seg en smell. David Silva pådro seg en kneskade i duell med Gabriel og måtte etterhvert forlate banen.

Bare noen minutter senere ble City trolig snytt for straffe. Det var ikke stygt, men Alex Oxlade-Chamberlain satte frem foten og tok beinet til Sergio Agüero som gikk i bakken.

– Der er Arsenal heldige, konkluderte ekspertkommentator Petter Myhre.

City snytt for scoring

Og Arsenal skulle være enda heldigere.

I det 40. minutt trodde City at de hadde tatt ledelsen. Et innlegg fra Leroy Sané helt på dødlinjen gikk til Sergio Agüero på bakerste stolpe. Agüero skjøt, Cech reddet, men returen gikk bare til Raheem Sterling som banket ballen i nettet.

En vantro Sterling måtte imidlertid se at linjemannen vinket med flagget etter at han bedømt det skrudde innlegget til Sané å ha vært bak streken. Reprisen viste at det var den etter alle solemerker ikke, selv om det var marginalt.

Også Arsenal følte seg snytt av dommeren før pause da Alexis Sánchez falt i en duell med Jesus Navas på et frispark.

I skuddstatistikken var det ganske jevnt til pause, men City dominerte banespillet stort med 70 prosent av ballbesittelsen.

Arsenal presset, City scoret

Starten på den andreomgangen var mer jevn, og Arsenal fikk en kjempesjanse etter en lur frisparkvariant. Granit Xhaka fikk imidlertid ikke klem på avslutningen.

Arsenal trykket på, sendte folk fremover, og ble straffet. Aaron Ramsey mistet ballen til Yaya Touré, og City satte i gang kontringsmaskineriet.

En lang ball til Sergio Agüero som var fri i bakrom. Nacho Monreal kom aldri i kapp, og til tross for lange ballberøringer av Agüero kom ikke Cech ut – før det var for sent.

Argentineren chippet over tsjekkeren i Arsenal-buret og Manchester City i ledelsen.

– Det er Ramsey som mister på typisk Arsenal-manér, også er det Agüero som scorer på typisk Agüero-maner, sa Øyvind Alsaker.

– Det er så vakkert gjort av Agüero. Det er ekstremt vanskelig i det tempoet. Den chipen er strøken, istemte Petter Myhre.

Vingbackene fikset utligning

Men «The Gunners» fikk tørket kruttet og slått tilbake ti minutter senere.

Og det var vingbackene i Arséne Wengers nye 3-4-3-formasjon som gjorde det. Et strålende innlegg fra høyrekant Alex-Oxlade Chamberlain fant venstrekant Nacho Monreal som dunket ballen inn på første berøring fra kanten av femmeteren.

– En klassescoring av Arsenal, sa Alsaker.

– For en goal! Det er et strålende innlegg og Monreal løper ballen i mål. Strålende av begge to, sa Petter Myhre.

Kunne avgjort før ekstraomganger

Ingen av lagene er kjent for sitt gode forsvarsspill, og det åpnet seg opp stadig mer.

City hadde de største sjansene. Cech fikk fingrene på en Touré-volley og så ballen gikk på innsiden av stolpen og ut, Fernandinho headet i tverrliggeren, mens Arsenal truet bakrommet til City ved flere anledninger.

Danny Welbeck kom inn for Olivier Giroud og var nær å sette vinnermålet da han fintet Nicolas Otamendi fullstendig ut. Welbeck valgte å skyte fra skrått hold i stedet for å spille ballen til en umarkert Sánchez og skuddet gikk utenfor.

Slitne City straffet av Sánchez

Det var også Arsenal som fikk den første sjansen i ekstraomgangene. Rob Holding fikk heade ganske upresset, men ballen strøk tverrliggeren.

Begge lagene hadde tre bytter igjen med den nye regelen om at man kan bytte en ekstra i ekstraomgangen, og City brukte sine to første etter åtte minutter av første ekstraomgang. Sergio Agüero og Fernandinho måtte forlate banen, og inn kom Fernando Reges og Fabian Delph.

– Manchester City har vist mest svakhetstegn og ser mest slitne ut, sa Petter Myhre etter at Kompany ble dratt av, felte Welbeck og laget frispark.

Det som fulgte var Arsenals vinnermål. Frisparket fra Özil fant Laurent Koscielny som headet tilbake i feltet. Welbeck fikk ikke stokket beina, men ballen gikk videre til Alexis som fikk kontroll på ballen og hamret inn 2-1.

– City gjør enkle feil. Da er Sánchez nådeløs, sa Petter Myhre.

City presset på fremover for å få utligningen, men det ga også rom til Arsenal. Welbeck kunne ha lagt på til 3-1 før første ekstraomgang var over.

Siste forsøk fra Guardiola var å sette inn Kelechi Iheanacho, men det var Fabian Delph som fikk den største sjansen til å utligne i andre ekstraomgang.