TOK ALONSOS PLASS: Lucas Leiva (midten) gikk inn i Xabi Alonsons (t.v.) posisjon da baskeren gikk til Real Madrid.
TOK ALONSOS PLASS: Lucas Leiva (midten) gikk inn i Xabi Alonsons (t.v.) posisjon da baskeren gikk til Real Madrid. Foto: Lefteris Pitarakis

– Sammenligningen med Alonso var urettferdig

Liverpools mest trofaste spiller snakker ut om sine ti år i klubben.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Liverpool-Crystal Palace på TV 2 Sport Premium 2 og TV 2 Sumo klokken 17.30 søndag.

Da Xabi Alonso forlot Liverpool til fordel for Real Madrid sommeren 2009, hentet Rafael Benítez inn Alberto Aquilani som erstatter. Italieneren, som var skadet da ble kjøpt, slo aldri til i engelsk fotball.

Dermed var det Lucas Leiva, som to år tidligere hadde blitt kjøpt fra Grêmio i hjemlandet Brasil, som tok Alonsos plass. I noen svake sesonger etter baskerens exiten, var det ofte den blonde brassen som ofte fikk den hardeste kritikken.

– Sammenligningene som ble gjort mellom meg og Xabi Alonso, var ikke veldig rettferdige. Han var på et annet nivå og skulle spille for Real Madrid, men det åpnet en mulighet for meg og jeg fikk spille mer og fikk folk til å forandre mening, sier Lucas Leiva (30) til Daily Mail.

I sine to første sesonger hørte han Liverpool-fansen synge om at de hadde verdens beste midtbane med Steven Gerrard, Javier Mascherano og Xabi Alonso. Lucas måtte ofte finne seg i å ta plass på innbytterbenken.

– De to første årene gikk ikke så bra som jeg hadde ønsket. Jeg forlot Brasil på et veldig godt nivå, men her startet jeg på null. Jeg måtte bli sterkere og tilvenne meg intensiteten i engelsk fotball. Vi hadde også mange verdenspillere, og selv om du er ikke er veldig tålmodig som unggutt, men Rafa var positiv og hadde troen på meg, forteller Lucas.

Han mener samfunnet for øvrig har mye å lære av fotballen.

– Fotball kan være et veldig godt eksempel for alle, med ulike nasjonaliteten, religioner og kulturer i samme garderobe. Respekten er alltid der. Hvis ikke hadde det aldri fungert. Jeg mener at om folk utenfor fotballen hadde lært av det, hadde vi helt sikkert hatt en bedre verden, sier han.

I stort sett hvert overgangsvindu siden han kom til klubben har han vært koblet til andre klubber, men til sommeren har han vært ti år i Liverpool.

– Selvfølgelig har det vært en reise, med opp- og nedturer, men jeg tror det har hjulpet meg både som person og spiller. Til tider har jeg kanskje ønsket meg bort, men det har ikke passet for klubben. Andre ganger er det klubben som har ønsket at jeg skulle dra, men det var ikke riktig mulighet for meg. Jeg har imidlertid aldri vært i tvil om at klubben har hatt respekt for meg, og jeg har hatt det samme for den, forteller Lucas.

– Jeg er virkelig stolt. Det er ikke vanlig for en utenlandsk spiller å være i samme klubb i to år. Det er stort å oppnå.

Lucas trekker frem Gerrard, sin lagkamerat gjennom åtte år, når han blir spurt om hvem som har vært hans beste lagkamerat.

– Jeg mener han kunne blande måten utlendinger spiller på med lidenskapen og kvalitetene engelske spillere har.

Lucas' kontrakt med Liverpool går ut etter neste sesong. Det er fortsatt ikke klart hva som skjer, men det er meldt at han skal i samtaler med manager Jürgen Klopp etter sesongen. Denne sesongen har han fått 16 kamper fra start og 10 som innbytter. Flere av kampene har vært som midtstopper.