Matics vidunderlige kanonkule punkterte ellevill cupthriller

Chelsea slo Tottenham i en semifinale for historiebøkene.

Chelsea-Tottenham 4-2

Se kampsammendraget øverst.

FA-cupsemifinalen mellom Chelsea og Tottenham levde opp til at det var Storbritannias to beste lag for øyeblikket.

Dramatikk, vakre mål fra begge lag og en kamp som bølget frem og tilbake.

Punktumet var også verdig. Ti minutter før full tid satte Nemanja Matic 4-2 og sendte Chelsea til FA-cupfinalen med en perle av de sjeldne.

Fra 30 meter dundret han til, traff tverrliggeren ved krysset og ballen hamret ned på innsiden av streken.

Vantro over scoringen

Både kommentatorer og Chelsea-spillere slet med å skjønne hva de så. Kurt Zouma så vantro ut da han ble filmet, mens han tydelig ytret ordene «Oh my god».

– Det er et av de vakreste målene som er scoret på nye Wembley. En kanon i krysset. Helt eventyrlig, sa TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

– Det er kanskje det hardeste skuddet jeg har sett live noensinne. Jeg skvatt nesten. Vi må nesten ha bilder i sakte film for å se hvor bra det var, sa ekspertkommentator Petter Myhre.

De to klarte nesten ikke å holde latteren tilbake i begeistringen over fotballkunsten Matic leverte.

Scoringen kom på toppen av kunstscoringer fra Harry Kane og Dele Alli, frisparkscoring og Hazard-suser i en kamp som hadde det meste.

– Det var en vanvittig fotballkamp som hadde alt. Vi hadde store forventninger før kampen, og de ble oppfylt så det sang, sier Brede Hangeland i studio etter kampen.

REAKSJON: Kurt Zouma kunne ikke tro det da han så Matics siste scoring. FOTO: TV 2.
REAKSJON: Kurt Zouma kunne ikke tro det da han så Matics siste scoring. FOTO: TV 2.

Chelsea-ledelse, vakker Kane-utligning

Chelsea stilte overraskende til oppgjøret med både Diego Costa og Eden Hazard på benken. De kom senere på banen, og var med på å sikre seieren.

Tottenham kom tilbake to ganger, men etter Hazards 3-2-mål klarte de det ikke.

– Conte står igjen som en geni etter kampen. Vi lurte på hva som foregikk når han satte de to på benken fra start, men han fikk betalt, sier Hangeland.

De blåkledde begynte imidlertid godt og tok ledelsen på et frispark etter at Toby Alderweireld meide ned Pedro etter fem minutter.

Willians frekke frispark gikk i keeperhjørnet, men Hugo Lloris trodde skuddet skulle komme over muren. Dermed ble sisteskansen tatt på feil bein og 1-0 til Chelsea.

Det var hans niende frisparkmål på de siste to sesongene.

Og de blå var toneangivende i starten av kampen, men kampbildet endret seg etter litt magi av Tottenhams storscorer Harry Kane.

Et frispark var alt Spurs trengte. Det var ikke engang spesielt godt slått, men Kane fikk på vakkert vis styrt ballen videre mot lengste hjørne med hodet.

– Det er nesten umulig å score derfra. Han har bare en mulighet å guide den videre i målet. Han gjør det helt perfekt. Det er en magisk avslutning, roste Trevor Morley.

Straffespark og ny kunstscoring

Etter det var laget fra Nord-London bedre med på Wembley, i en kamp som ble litt mindre åpen etter utligningen.

En ny dødball, og en ny klønete involvering fra Tottenham i forsvarsposisjon, ble imidlertid en utslagsgivende faktor.

En sklitaklende Son felte Victor Moses inne i 16-meteren og Chelsea fikk straffesparket som Willian brukte til å sende laget sitt i ledelsen igjen.

Spurs-fansen vil nok føle at Moses falt lett, og at det var et strengt idømt straffespark, men TV 2s eksperter var klar på at straffesparket var greit.

– Han faller litt lett, men Son gjør en stor feil. Han er for langt inne, sklir inn og gir Moses muligheten, sier Brede Hangeland.

– Moses gjør det strålende der. Son burde ikke gått inn på den måten. Det er en straffe. Det må ikke være kontakt for å være straffe. Han har kastet seg inn i veien for Moses, konkluderte Trevor Morley.

Men Tottenham var ikke ferdig med å score vakre mål. Seks minutter ut i andreomgang kombinerte Christian Eriksen og Dele Alli på lekkert vis for 2-2.

Et fantastisk innlegg fra Eriksen fant Alli stormende gjennom bak Chelsea-forsvaret og engelskmannens avslutning var sikker.

– En kunstscoring av Tottenham Hotspur. En utsøkt pasning og en fantastisk avslutning. Det er mange store øyeblikk fra Wembley, men en slik scoring blir å finne på diverse kavalkader. Et vidunderlig mål, sa TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Hazard kom inn og scoret

Bare minuttet etter ville Tottenham ha straffespark da Alli ble felt av Nathan Aké. Bildene viste at Aké var på ball, men spørsmålet var om han var borti hælene til Alli først. Dommer Martin Atkinson vinket i alle fall spillet videre.

Med Tottenham som det førende laget det første kvarteret av andreomgang hentet Conte fram kavaleriet fra benken: Costa og Hazard inn for henholdsvis Michy Batshuayi og tomålsscorer Willian.

Og selv om det ikke ga utslag i banespillet der Tottenham fortsatt dominerte, ble kvaliteten utslagsgivende – nok en gang etter dødball.

Et hjørnespark ble klarert, men bare ut til Eden Hazard på kanten av 16-meteren. Hazard dundret til og markkryperen gikk inn i hjørnet og førte Chelsea foran for tredje gang i kampen.

Alle gode ting er tre, for etter Hazards pene nettkjenning fulgte Nemanja Matic opp med sin scoring av de sjeldne.

4-2 og game over i en FA-cupsemifinale som vil bli husket.

– Tottenham var best i banespillet, men Chelsea var dødelig effektive og scoret fire mål på fem skudd på mål, sier Brede Hangeland.