Michele Scarponi (37) omkom etter kollisjon

– Han var en inkluderende og åpen fyr, sier Astanas norske syklist.

Den var den italienske sportsavisen La Gazzetta dello Sport som først meldte at sykkelstjernen Michele Scarponi (37) døde etter en frontkollisjon med en varebil under en treningsøkt lørdag morgen.

Øverst ser du hvordan sykkelverden minnes Scarponi

Italienerens sykkelag, Astana, bekrefter den tragiske nyheten i en pressemelding.

Helsepersonell skal ha vært på ulykkesstedet få minutter kollisjonen, men livet sto ikke til å redde. Ifølge avisen døde han momentant i sammenstøtet. Ulykken skjedde i et veikryss i nærheten av hans hjem i Filottrano på den italienske østkysten.

– Dette er en tragedie som er for stor til å forklares med ord, skriver Astana i pressemeldingen.

Scarponi etterlater seg kone og to sønner.

– Sjokkerende
Scarponis norske lagkamerat, Truls Korsæth, mottok beskjeden ved frokosten tidlig lørdag morgen før dagens etappe i Kroatia rundt.

– Det er sjokkerende, rett og slett. Jeg trodde først det var en dårlig spøk. Vi har ikke rukket å få et skikkelig møte om det ennå, men det er ganske trykket stemning i laget. Det er mange på laget som kjenner Michele veldig, veldig god. Han var en inkluderende og åpen fyr, så dette påvirker mange på Astana, sier han til TV 2 Sporten, før han fortsetter:

– Jeg kjente ham ikke så lenge, men han tok meg veldig godt imot da jeg kom inn på laget. Han har vært en inkluderende lederskikkelse helt fra dag én, og alltid med godt humør. Han har vært en viktig brikke for samholdet.

– Hvordan blir det å konkurrere nå?

– Det blir merkelig, svarer Korsæth.

– Åpenbaring på at dette ikke er risikofritt
Korsæth mener ulykken får han til å tenke på egen sikkerhet.

– Man er klar over at sykling er risikofylt, og når det skjer så tett, gjør det et ekstra sterkt inntrykk. Det er en åpenbaring på at dette ikke er risikofritt. Scarponi var også en rutinert type med god teknikk, så det sier litt.

Den norske FDJ-rytteren Odd Christian Eiking sitter med samme følelse.

– Det gjør at man tenker seg om to ganger på om det vi driver med er farlig, sier han til TV 2.

– Det var et sjokk å våkne opp til. Jeg tror mange er spesielt lei seg på grunn av at det er Scarponi. Han var alltid sprudlende og glad, og han var en av rytterne i feltet som ga av seg selv, sier Eiking.

– Det er tragisk det som har skjedd. Jeg kjente ham ikke selv. Trafikken er jo ikke et trygt sted og ulykker skjer, men det er tragisk når det ender så alvorlig som det har gjort i dag, er Alexander Kristoffs kommentar overfor TV 2.

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad er redd vi ikke har sett den siste alvorlige ulykken.

– Kampen om veien mellom bil og sykkel blir stadig mer intens, for det er flere gærninger som kjører bil. Vi har sett flere ulykker med toppsyklister, som med John Degenkolb og laget hans som ble påkjørt av en bilist. Det er også mindre kjente syklister som har blitt kvestet og omkommet. I fjor vår mistet to ryttere livet under konkurranse. Det er en farlig sport, sier han.

Kaggestad mener noe må gjøres med trafikksikkerheten for syklister.

– Det er opp til veimyndighetene. Jeg tenkte det på det tidligere i dag, da jeg kjørte inn til Oslo. Det var smalt og det krydde av syklister. Hvor mye tenker syklistene på hva som kan treffe dem? I Frankrike er de flinke til å merke med en klar oppfordring til bilistene om å holde halvannen meters avstand. En ting er sykkelveier, men merking er med å sikre syklister.

Giro-kaptein
Scarponi skulle være Astanas kaptein i årets Giro d'Italia, etter at Fabio Aru måtte trekke seg som følge av en kneskade. Han vant treukersrittet sammenlagt i 2011.

– Dette var en av verdens beste syklister og han var i strålende form. Han ville vært en topp fem-kandidat sammenlagt i Giro d'Italia, mener Johan Kaggestad.

Det er bare fem dager siden han vant en etappe i Tour of the Alps. Han endte på fjerdeplass sammenlagt, og returnerte til sitt hjem fredag kveld.

– Scarponi var også kjent og verdsatt for sine menneskelige kvaliteter; smilende og alltid med en vits på lur. Han trente ofte med sin papegøye Frankie, noe han delte på sin Twitter-profil. Han var en av de mest populære rytterne i feltet, skriver La Gazetta dello Sport.

– Jeg har ikke ord, har Vincenzo Nibali skrevet på Twitter.

Mange i sykkelmiljøet har tatt til sosiale medier for å hedre Scarponi: