Faren om Europas mest ettertraktede fotballspiller: – Han er en freak

Kylian Mbappé (18) kan bli verdens dyreste fotballspiller. Slik ble han et fenomen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Mbappé score og Monaco slå ut Dortmund i Sportsnyhetene øverst.

Kylian Mbappé er tenåringen gigantene i Fotball-Europa sikler etter.

Tre dager yngre enn Martin Ødegaard (født 20. desember 1998), men allerede toneangivende for en Champions League-semifinalist.

Med fem mål på de fire sluttspillkampene som er spilt så langt, ett av dem i onsdagens 3-1-seier over Borussia Dortmund, har 18-åringen tatt klubbfotballens gjeveste turnering med storm.

Timet og tilrettelagt

Samtidig har han erobret Frankrike, etter en karriere som både har vært planlagt og forutsett. Familien var sportsgal, og Mbappé ble raskt smittet.

– Han er mer enn en entusiast. Han er en freak, har pappa Wilfried Mbappé sagt til France Football.

– Det er 24 timer i døgnet. Han ser på alt. Han har alltid ønsket å hente inspirasjon fra sine idoler. Spesielt med internett, YouTube og TV-spill. Han kunne se fire eller fem kamper på rad.

Faren har holdt i sønnens fotballtømmer siden oppveksten i Bondy, nord i Paris. Wilfried var trener i AS Bondy, en klubb Kylian spilte for fra han var seks år gammel. Samtidig fikk han spille med sin eldre halvbror Jirés Kembo-Ekoko (nå 29), og hans venner på fritiden. Kembo-Ekoko er også en profesjonell fotballspiller, nå i Al-Nasr i Emiratene. Kylians mor er en tidligere håndballspiller på høyt nivå.

Da fotballtalentet var 12 flyttet han til Clairefontaine-akademiet som har fostret mange av de største franske toppspillerne.

– Da han startet var det tydelig at han hadde noe. Vi tenkte: «Oh, la la!». Det har vært en rask utvikling, men han har ikke kommet ut av ingenting, sa faren til France Football i for.

Det tok ikke lang tid fra han kom til Clairefontaine til han skapte overskrifter i fransk presse.

– Alle sa at han ville bli et fenomen fra han var svært ung og man kunne se hvorfor, sier den franske journalisten Julien Maynard.

Mbappé var ettertraktet allerede da han gikk til Monaco som 14-åring, men valgte klubben over Real Madrid, Chelsea, Manchester City, Liverpool og Bayern München, blant andre.

– Dyr klausul

I 2015, som 16-åring, fikk han sjansen til å trene med Monacos a-lag i en landslagspause, og siden har han vært der.

Etter å ha blitt matchet forsiktig i høst, er Mbappé nå et selvskrevet førstevalg på topp. Så langt denne sesongen er han den mest effektive spilleren i Europas fem største ligaer (England, Spania, Tyskland, Italia og Frankrike), med en scoring eller assist omtrent for hvert 60. minutt han har spilt.

En tenåring som leverer allerede, og som kan levere i lang tid fremover.

I avisene linkes han til alle Europas toppklubber, med Real Madrid og Manchester United blant de som nevnes oftest. Monacos sportsdirektør, Antonio Cordon, avviser imidlertid at Real Madrid har vært i kontakt med klubben med tanke på en overgang.

– Med det beste for Monaco i tankene så håper jeg han blir, men vi vet hvordan markedet fungerer, og hvordan fotballen er, sier Cordon til Cadena Cope.

– Han har en klausul i kontrakten, og det er ganske mye penger. Jeg vet ikke akkurat hvor mye, men det er mye.

– Blir verdens dyreste

Det er blitt rapportert bud på 100 millioner euro, eller i overkant av 900 millioner kroner. Den endelige summen kan bli enda høyere. Ifølge Manchester Evening News har Monaco satt en pris som tilsvarer 130 millioner pund (1,4 milliarder kroner).

Det vil i tilfelle knuse den eksisterende rekorden på 89 millioner pund for Paul Pogba...

– Mbappe kan bli verdens beste spiss de neste ti årene. Alt ligger til rette for det. Han er 18 år gammel. Går han til Real Madrid som det blir spekulert i, så tror jeg han blir verdens dyreste gjennom tidene, sa Morten Langli i Viasats studio etter at Monaco hadde sendt Dortmund ut av Champions Leauge.

– Det blir én milliard for Mbappé. Det er noen klubber som vil ha den rekorden også, å ha gjort verdens dyreste kjøp.

Monaco-spissen har scoret 13 mål i Ligue 1 denne sesongen, og har med det passert Thierry Henry, den franske legenden han sammenlignes med, i samme alder.

Under 18-åringens første samling med det franske landslaget imponerte han også. Såpass mye at Antoine Griezmann tok til orde for at Mbappé ville sette andre angrepsstjerner på benken snart.

Hode og fysikk

Men hva er det egentlig som gjør ham så spesiell?

– Selvtilliten, viljen og evnen til å løpe og utfordre spillere. Fyren er et enormt talent, sier tidligere Manchester United-spiller, nå ekspert i britiske BT Sports, Rio Ferdinand.

Han mener også at muligheten til å være i Monaco og lære av en gammel ringrev som Radamel Falcao, også han med stadig mer vind i seilene, gavner 18-åringen.

Og både Falcao, andre lagkamerater og franske fotballeksperter roser den lynhurtige spissen, men ikke bare for hans fysiske evner.

– Han er svært moden og intelligent. Det er derfor han har vært så suksessfylt så langt, sier journalisten Julien Maynard til The Guardian.

– Det er vanskelig å sette ord på det, men når han har ballen kan alt skje. Jeg følger svært mange unge spillere, og man kunne se at Mbappé var et spesielt talent.

– Han er en svært intelligent spiller. På tross av at han er så ung, har han mye klasse og har lært seg å lese kampbildet på dette nivået svært raskt, sa Falcao etter seieren over Dortmund ifølge ESPN.

– Det er ikke rart at alle er så opptatt av ham. Han er fantastisk, spiller strålende, og er bare 18 år. Han løper som om han kjører motorsykkel. Han har ingen respekt. Det er veldig bra, men samtidig er han rolig, høflig og han fremhever aldri seg selv, sier Monaco-keeper Danijel Subasic til kroatiske 24sata.

Stoppet med harde taklinger

Selv om Mbappé selv er høflig og rolig, får han ikke nødvendigvis en hyggelig behandling av motspillere.

De er begynt å skjønne at skal man stoppe ham må man ta i litt ekstra. Det hevder i alle fall Subasic. I ligacupfinalen der Paris Saint-Germain vant 4-1 over Monaco hadde den erfarne brasilianske landslagsstopperen Thiago Silva blinket seg ut 18-åringen som et mål.

– Silva var etter Mbappé fra første til siste minutt. Han taklet ham hardt og man kunne se at han gikk etter ham og ønsket å ødelegge selvtilliten hans, sier Subasic.

– I garderoben etterpå var Mbappé veldig lei seg, gråt nesten, han var virkelig nedfor. Jeg syns synd på ham, og sa til ham at slike ting er normalt når han hadde vist hvor sterk han var, og at i fremtiden vil alle gå etter ham på den måten.

Det vil være uavhengig av klubbtilhørighet.

Så er spørsmålet om 18 år gamle Kylian Mbappé lytter til det 14 år gamle Kylian Mbappé sa i et intervju:

– Å spille for Real Madrid. Det er bedre å prøve å treffe månen, på den måten vil du lande i skyene om du mislykkes.

Da vil han også få spille med idolet Cristiano Ronaldo.

PS: Kylian Mbappés yngre bror Ethan er nå stjernen på AS Bondys U11-lag, og er ifølge franske medier et gedigent talent, som allerede blir speidet på av store franske klubber.