Real Madrid-Bayern München 4-2 (6-3 sammenlagt)

Se dommertabbene i Sportsnyhetene øverst!

Etter å ha sett sitt lag ryke ut av Champions Leagues kvartfinale etter en serie feilaktige dommeravgjørelser, ba Carlo Ancelotti om at videodømming blir innført.

– Dommerens prestasjon var fryktelig. Vi ble straffet av dommeren. En slik serie med feil er uhørt, sier Ancelotti.

– I en kvartfinale må man han dommer med mer kvalitet. Eller ha video. Det er for mange feil, sa Ancelotti etter kampen.

Han svarte «ja» på spørsmålet om han ba UEFA innføre videoteknologi.

To av Cristiano Ronaldos tre scoringer var offside, og i tillegg ble Arturo Vidal feilaktig utvist mot slutten av kampen.

– Dummeste jeg hører

Bayern München-treneren får støtte av veldig mange som så dramaet på Bernabeu tirsdag kveld.

Blant dem TV 2s ekspert Jesper Mathisen.

– I en kamp mellom to giganter så er det dommeren som blir den soleklart avgjørende parten. Det er trist at vi skal bruke tid på det istedenfor gode prestasjoner av spillerne, sier en oppgitt Mathisen til TV 2.

– Det er det dummeste jeg hører at noen mener at dette vil ødelegge fotballens sjarm eller natur.

Carlo Ancelotti ser Arturo Vidal gå av banen etter å ha blitt feilaktig utvist mot Real Madrid. 
Carlo Ancelotti ser Arturo Vidal gå av banen etter å ha blitt feilaktig utvist mot Real Madrid.  Foto: Daniel Ochoa De Olza

Han mener tiden nå er overmoden for videodømming.

– I tennis, NFL, NBA og NHL fungerer det helt sømløst. Det er ingen som kan si at det gjør idretten mindre sjarmerende. Det som er lite sjarmerende og ødelegger for fotballen er når kamper mellom to giganter som Real Madrid og Bayern München avgjøres av dommerne, sier Mathisen.

– Nå finnes det så teknologi og i tillegg krystallklare bilder fra alle slags kamper på et visst nivå, at det er vanskelig å forstå at fotballen skal henge så langt etter.

– Tvinger seg frem

Fotballeksperten mener det bare er et tidsspørsmål før videodømming er innført.

De som tidligere har tvilt er i ferd med å snu, også mye på grunn av at man ser at det fungerer veldig godt i andre idretter. Testen i kampen mellom Spania og Frankrike var også en suksess mener han.

– Det tvinger seg rett og slett frem, sier Mathisen.

– Man kan se i sofaen tre-fire sekunder etterpå om avgjørelsen er riktig, men dommerne får ikke den muligheten, selv om teknologien til å ha noen i en TV-buss som hjelper deg er der. Og slike avgjørelser har så mye å si for både klubber og supportere.

Han mener også, som Ancelotti, at dommerne trenger hjelp.

– Fotballen går fortere og fortere. Dommerne får en vanskeligere og vanskeligere oppgave, og alle små feil blir sett på grunn av videoteknologien. Det er små marginer, og det går fort med motsatte bevegelser på kryss og tvers. Dommerne må få forutsetninger for å kunne dømme prikkfritt. Det har de rett og slett ikke nå, sier Mathisen.

– Så får vi heller leve med at vi ikke har like mye å diskutere i FotballXtra.

Han mener fotballen kan se til andre idretter og kombinere ulike videoteknologier.

Mållinjeteknologien er det ingen som tviler på var lurt lengre, og han tror det samme vil skje på andre områder.

– Der det går på skjønn er det alltid vanskelig for ex antall hoder å tenke likt, selv med videodømming, men om det er offside eller om ballen er inne eller ikke. Det må være verdens enkleste ting å ha videodømming på, sier Mathisen.

– Se til tennis

Han mener også at fotball bør se til tennis på andre områder som taklinger, filming eller hands.

Utfordringssystemet gir spillerne sjansen til å stille spørsmål ved en dommeravgjørelse, for så å få den vurdert på nytt via video.

Ved å begrense antallet utfordringer vil det ikke stykke opp spillet for mye, mener Mathisen.

– Man bør ha et visst antall muligheter til å utfordre dommeravgjørelser. La oss si at hvert hadd en utfordring i hver omgang eller kamp. En takling som Vidals hadde vært omgjort, eller det kunne vært brukt på en filming som dommeren ikke så. Det finnes teknologi til at dette skal fungere relativt smertefritt, sier han.

– Bruk videodømming på om det er mål, eller offside, og så gir man en mulighet til å utfordre. Så får det være opp til kaptein eller trener, eller hvem det nå måtte være å ta avgjørelsen.