MUSKULATUR: Disse bildene av maratonløperne Geoffrey Kiruis og Eliud Kipchoges bein vekker oppsikt. Bildet av Kirui er fra  Boston Maraton, mens Kipchoge er fra da han vant OL i Rio.
MUSKULATUR: Disse bildene av maratonløperne Geoffrey Kiruis og Eliud Kipchoges bein vekker oppsikt. Bildet av Kirui er fra  Boston Maraton, mens Kipchoge er fra da han vant OL i Rio. Foto: Twitter/Scanpix

Maratonstjernenes bein forbløffer eksperter

Striper på lårene til kenyanske maratonløpere får mange til å klø seg i hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag løp Geoffrey Kirui inn til seier i Boston Maraton.

Overraskende i seg selv, da det var første gang at Kirui løp det sagnomsuste maratonet i den amerikanske byen.

Men det er noe annet som vekker mer oppsikt: Hans utrolige lårmuskulatur, der det går striper på tvers av låret til maratonløperen.

The Telegraph er blant mediene som skriver om Kiruis oppsiktsvekkende bein.

– Kenyanerne trosser fysiologisk vitenskap med sine muskulære bein, skriver storavisen.

Kenyaneren har stripene til felles med sin landsmann og olympisk mester Eliud Kipchoge - øverst fotografert under OL i Rio.

Selv eksperter på muskulatur syns bildene er oppsiktsvekkende.

– Jeg har ikke sett dette før, sier professor i idrettsfysiologi ved Norges Idrettshøyskole, Truls Raastad til TV 2.

Han er leder av «Muskelgruppa» ved Idrettshøyskolen, en gruppe som jobber med forskning og undervisning tilknyttet muskulære tilpasninger til trening.

– Det er ikke så lett å bedømme på bildet, men det ser ikke ut til at det er muskulaturen fordi det skal ikke være noen slike striper i den og jeg kan ikke se det samme på standbeinet der muskulaturen er kontrahert. Det kan eventuelt være blodårer, men jeg synes det ser litt for parallelt ut til å være det også... Merkelig, skriver Raastad i en e-post.

Det var en twitter-melding fra en journalist med idrettsvitenskap som spesialfelt som gjorde at saken ble plukket opp av internasjonale medier, som nevnte Telegraph, Independent, USA Today, Total Pro Sports og kroatiske 24Sata.

– Olympisk mester Kipchoge og Boston Maraton-vinner Kirui viser disse horisontale muskel-stripene. Jeg har aldri sett dette før disse bildene, skriver Sports Science-skribenten Ross Tucker på twitter.

Ifølge Sports Illustrated-journalist Chris Chaves har ekspert i idrettsvitenskap og muskulatur David Epstein konkludert med at det trolig handler om lite underhudsfett på tvers av quadriceps-muskelen som ligger på fremsiden av lårene.

– Det viser verken doping eller skaper noen form for mistanke, skriver Chaves.