Det eneste som var igjen etter konkursen var vaffelrøre for 3000 kroner

Halden Håndballklubb gikk dukken med 2,5 millioner kroner i gjeld.

Da bostyreren overtok restene av Halden håndballklubb, som slo seg selv konkurs i vinter, var det ikke mye å hente av verdier for de mange kreditorene.

– Det var veldig lite. Noen håndballer, noen kjegler til å drible rundt og en fryser full av vaffelrøre. Det var vel det. Jeg fikk omsatt det for ca. 3000 kroner, sier advokat, og bostyrer Ole Richard Holm-Olsen til TV 2.

– Insolvent i flere år

Holm-Olsen er midt i arbeidet med å gjøre opp boet, og er forsiktig med å konkludere hvor det gikk galt. Men at klubben i realiteten styrte mot konkurs lenge før de meldte oppbud i februar, er på det rene.

– Det har jeg ikke konkludert med ennå, men de har i alle fall vært insolvent i hele 2015, og hele 2016, sier han.

For å spille i eliteserien i håndball, må alle klubber ha lisens fra Norges håndballforbund. Men til tross for den elendige økonomien, fikk Halden lisens. Før årets sesong fikk de lisens under overvåkning, og startet sesongen med tre minuspoeng. At de tilsynelatende drev klubben på kreditors regning i flere år, spilte ikke inn i tildelingen. Lederen i lisensnemda, Arne Sverre Modahl, mener det var innenfor regelverket å gi Halden lisens.

– Mange klubber budsjetterer kanskje litt optimistisk. Er det muligheter til å lure systemet?

– Det er det alltids. Men i utgangspunktet så har vi jo resultater for det året som har gått, og vi sammenligner jo budsjettene med resultat. Og hvis det er for store avvik, så stiller vi jo spørsmål om hvordan dette kan skje, sier Modahl.

– Har kontroll

Bostyreren svarer lakonisk på om dette var tilfellet for Halden Håndballklubb.

– Forstår du at de kunne få lisens av forbundet etter å ha gått tilbake og sett på regnskapene?

– Jeg forstår det ut fra budsjettene, sier Holm-Olsen.

– Men ikke ut fra regnskapene?

– Jeg forstår det ut fra budsjettene, gjentar han.

Men Modahl mener rutinene er gode nok for å avdekke og stanse grove tilfeller av dårlig klubbdrift.

– I forhold til å gi lisens er kontrollrutinene gode nok, sier han – og utdyper:

– Klubbene selv har ansvaret for en ansvarlig drift, og vi forholder oss til det vi får sendt inn. Vi er jo ikke ute etter å degradere klubbene. Vi ønsker å få dem med. Og tilfellet til Halden så gjorde de en del grep. De kuttet kostnader, og skal ha ros for det. Så var det inntektene som til sist ikke kom med. Vi forholder oss til reglementet, og ifølge reglementet var vi nødt til å gi dem lisens.

Forbundet tapte store penger

Paradoksalt nok var Håndballforbundet den største kreditoren til Halden Håndballklubb. Det var de også da Nordstrand gikk konkurs sommeren 2016. Generalsekretæren innrømmer at de har tapt store beløp på dette.

– Jeg har ikke helt oversikten. Men at det ligger rundt 8-900 000 kroner er vel realistisk. Dette er jo penger vi heller skulle ha brukt på aktivitet, sier Erik Langerud til TV 2.

Generalsekretær Erik Langerud. 
Generalsekretær Erik Langerud.  Foto: Ruud, Vidar

De prøvde i det lengste å holde liv i klubben, og tilbød en langtidsnedbetaling av gjelden. Men da Halden selv innså at det totalt hadde for mye utestående, strandet alle forsøk på å redde dem fra konkurs.

I følge Langerud har forbundet nå lært en lekse fra de to konkurssakene det siste året. Han varsler derfor skjerpede krav overfor gjeldstyngede klubber.

– Ja, helt klart. Jeg tror vi må bli tøffere med våre egne tiltak overfor der vi har utestående penger. At vi må stille større krav til betaling på forfall enn det vi har gjort, er det ingen tvil om at den retningen går vi i nå, basert på de to konkursene vi har vært gjennom, sier Langerud.