Kristoff krasjet ut av Paris-Roubaix og skadet hånden: – Jeg klarte ikke å bremse

Greg van Avermaet (BMC) gikk til topps i Paris-Roubaix da uhell ødela for Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se den dramatiske spurten øverst.

Greg van Avermaet (31) vant Paris-Roubaix, og tok med det monumentet han har jaktet på.

Han avgjorde en høydramatisk spurt inne på velodromen i Roubaix. Zdenek Stybar ledet til det gjenstod 50 meter, men van Avermaet var sterkest på slutten. Sebastian Langeveld ble nummer tre.

– Jeg er veldig glad. Alt gikk perfekt. Jeg var litt redd for Stybar ettersom han ikke jobbet med oss, men spurten gikk veldig bra, sier van Avermaet i seiersintervjuet etter løpet.

– Jeg er veldig rask i slike spurter, og jeg er veldig glad for at jeg lykkes å vinne et monument. Jeg måtte vente lenge på det.

Storfavoritten kronet med det en fantastisk vårsesong. Van Avermaet har vunnet Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem tidligere i sesongen, men har aldri klart å vinne et av sykkelsportens monumenter.

– Det er fortjent, det er så fortjent, sa TV 2-kommentator Christian Paasche.

– Både hjulet og beina punkterte

De norske vinnersjansene ble i stor grad ødelagt av teknisk trøbbel.

Både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff falt av tetfeltet etter trøbbel med sykkelen, og havnet langt bak vinnerne.

Et dekkskifte ga trøbbel for Boasson Hagen, mens Kristoff måtte bytte hele sykkelen – og de var etterhvert sjanseløs til å hente igjen favorittene.

– Det er absolutt ikke bra i forhold til i fjor. Jeg satt greit foran lenge, så punkterte jeg og mistet teten. Jeg fikk nytt hjul, men etter det følte jeg at beina punkterte også, sier Boasson Hagen.

– Det er en kombinasjon av punkteringen og at kroppen ikke er der den skal være. Jeg tror ikke hjulet jeg fikk var helt på topp. Det var mye lyd i det. Den var nok ikke helt på topp den nøytrale servicen.

Kristoff måtte til slutt bryte etter å ha krasjet.

– Jeg vet ikke hva som skjedde. Plutselig hadde jeg lite bremsekraft i forhold til hva jeg forventet. Jeg gikk rett frem i en sving, krasjet, og skadet hånden. Til slutt måtte jeg stå av fordi jeg ikke klarte å sykle brosteinstrekkene, sier Kristoff til TV 2.

Det vakte oppsikt da det ble kjent at den norske stjernen valgte å droppe besiktigelsen av løypen.

Han frykter imidlertid ikke kritikk for det valget etter å ha bommet på svingen.

– Det var ikke fordi jeg ikke kunne løypen at jeg krasjet. Jeg visste svingen kom, og så den komme, men jeg klarte ikke å bremse.

Sportsdirektør Jose Azevedo var ikke spesielt godt fornøyd etter rittet.

– Vi er alle skuffet, fordi vi forventer å være i fronten og kjempe om seieren, sier han til TV 2.

– Tony Martin punkterte på en av brosteinssektorene. Han mistet kontakten med tetgruppen da han måtte skifte hjul. Plutselig var han ett minutt bak. På den neste sektoren krasjet Alex. Da mistet vi sjansen vår, sier han.

Til tross for gode plasseringer i Milano-Sanremo og Flandern rundt har ikke Kristoff vært på pallen i de største rittene. Det er sportsdirektøren skuffet over.

– For å være ærlig kan vi ikke være fornøyde med resultatene i vårsesongen. Vi forventer mer. Vi skulle hatt en seier eller en pallplass, sier Azevedo.

Høydramatisk

Det var, selv til Paris-Roubaix å være, en høydramatisk utgave av rittet, der det svinget mye frem og tilbake med punkteringer og sykkeltrøbbel for de ulike kanonene.

Den første av storfavorittene som fikk trøbbel var nettopp Greg van Avermaet. Han fikk trøbbel og måtte bytte sykkel med 102 kilometer igjen.

Kort tid etter kom en dårlig melding fra Team Katusha. Alexander Kristoff hadde punktert rett før Arenberg-skogen. Tony Martin fortsatte å kjøre.

Etter det legendariske brosteinspartien kom meldingen om at skaden var begrenset. Både han og van Avermaet satt i en gruppe bak hovedfeltet med en overkommelig avstand opp til hovedfeltet.

Men for Kristoff var det vendepunktet i rittet.

– Jeg visste det ble tungt da jeg punkterte før Arenberg. Jeg følte meg fin før det, satt i god posisjon og hadde gode bein. Så punkterte jeg der man helst ikke skal punktere og brukte en del krefter på å komme tilbake. Etter det var jeg på grensen og følte meg aldri bra igjen. Jeg kom meg tilbake i løpet, men jeg følte ikke at jeg var helt tilbake i løpet, sier Kristoff til TV 2.

Vinner Greg van Avermaet og Alexander Kristoff kjører sammen i Paris-Roubaix før Kristoffs krasj.
Vinner Greg van Avermaet og Alexander Kristoff kjører sammen i Paris-Roubaix før Kristoffs krasj. Foto: Philippe Lopez

Over og ut for de norske

Edvald Boasson Hagens vinnersjanser var i stor grad over da han fikk problemer med sykkelen med 70 kilometer. Først punkterte han, akkurat i det favorittene begynte å sette fart.

Nordmannen fikk et nytt hjul av en nøytral servicebil, men fikk også trøbbel med det. Trolig tok bremsene på hjulet.

Alexander Kristoff holdt lenge følge med favorittene, men var aldri blant de som satt tonen i rittet, til tross for at trener Stein Ørn sa til TV 2 underveis i rittet at Kristoff var i kjempeform.

– Formutviklingen har vært perfekt. Han har nok aldri vært fysisk bedre enn han er nå, sa Ørn.

Med 40 kilometer igjen var imidlertid også Kristoff hektet av gruppen med de store favorittene, og meldingene kom på at den norske stjernesyklisten hadde måtte bytte sykkel.

Grunnen var altså krasjen som gjorde at han måtte stå av.

15 med vinnersjanse

Det ble ganske tydelig at seieren da ville stå mellom en gruppe på 15 ryttere.

Etterhvert etablerte det seg to grupper, i tillegg til BMC-rytteren Daniel Oss som lå litt foran resten syklistene, men som prinsipielt hadde en hjelperytterrolle.

Den første hovedgruppen inneholdt navn som BMC-kapteinen Greg van Avermaet og Zdenek Stybar (Quick-Step), mens en annen hadde både Tom Boonen (Quick-Step) og Peter Sagan (Bora-Argon) etter at sistnevnte punkterte på et av de 29 brosteinspartiene.

Med 15 kilometer igjen satte van Avermaet inn et rykk og fikk bare følge av Stybar og Stefan Langeveld (Cannondale-Drapac). Med ti kilometer tydet alt på at seieren ville stå mellom de tre med 50 sekunder ned til forfølgerne.

Belgieren kom sammen med Stybar og Sebastian Langeveld inn på velodromen, men de tre ventet lenge med å åpne spurten. Så lenge at det ble dramatisk da Gianni Moscon and Jasper Stuyven tok igjen de tre som lenge så suverene ut, men kreftene til forfølgerne var raskt slutt, og iskalde van Avermaet kunne juble for seier.

PS: En norsk sykkelopptur i dag var at Emilie Moberg vant den femte etappen av Healthy Ageing Tour i Nederland.

Halden-jenta tok dermed sin første internasjonale seier på sykkelsetet siden 2012. Søndagens 117,9 kilometer lange etappe hadde start og målgang i byen Borkum.

Moberg var raskest på de siste meterne og vant spurten foran nederlandske Lucinda Brand og danske Amalie Dideriksen. Svenske Sara Mustonen sørget med sin fjerdeplass for at det var stor skandinavisk dominens i toppen.

Moberg fulgte dermed opp den sterke innsatsen til Team Hitec-lagvenninnen Susanne Andersen på lørdagens etappe. Hun tråkket der inn til en meget sterk andreplass.