Soloprestasjoner og drømmemål fra Liverpools angripere i fartsfylt Merseyside-derby

Sadio Mané og Philippe Coutinho leverte enkeltmannsprestasjoner fra øverste hylle da Liverpool slo Everton på Anfield.

Se høydepunktene i videovinduet øverst!

Liverpool - Everton 3-1

Merseyside-derbyet er et av de mest klassiske oppgjørene i engelsk fotballs historie, og lørdagens utgave skriver seg inn i historiebøkene med solid skrift.

Det gjør det først og fremst på grunn av strålende scoringer fra hjemmelaget, både i form av Sadio Manés 1-0-mål og Philippe Coutinhos 2-1-vidunder.

– For en soloprestasjon. Han viser en klasse som ligger ett hakk for høyt for Everton, uttalte kommentator Øyvind Alsaker om den første scoringen.

– Det er en vanvittig enkeltmannsprestasjon. Det er nesten umulig å stoppe Coutinho og Mané i de situasjonene der, uttalte Brede Hangeland etter den andre av de to.

Coutinhos 2-1-variant var også offer for en meget detaljert pause-analyse fra Petter Myhre i TV 2s Premier League-studio. Der viste eksperten hvordan Coutinho utnyttet forsvarsspillernes fotstilling for å skaffe seg akkurat nok plass til å utøve magien.

– Det er angrepskunst. Det er vanskelig å stoppe Coutinho i slike situasjoner, sa Myhre.

Etter kamp var Jürgen Klopp fornøyd.

– Vi scoret vidunderlige mål. Det at vi slapp inn et mål etter en dødball er ikke et stort problem. Det var tre viktige poeng, det er bra for sjelen til klubben, og vi må fortsette, sa Liverpools manager til TV 2 etter kampslutt.

Et stort skår i gleden for Liverpool var dog Sadio Manés skade i 2.omgang.

– Dette er dramatiske bilder, var bare en av tingene Øyvind Alsaker sa fra kommentatorplass.

Les mer i egen sak her: Liverpools toppscorer ut med skade

Klopp fikk også spørsmål om de mange tøffe taklingene i kampen, og om det skulle vært delt ut røde kort.

– Det er ikke min jobb å se etter slikt. Vi har alle øyne. Jeg trenger briller, men du trenger åpenbart ikke briller. Hvis du synes det var røde kort, så si det. Hvis ikke, la være å si det. Det er ikke min jobb å gjøre det, svarte han kryptisk til TV 2.

Slik var kampen: Høyt åpningstempo fra Liverpool
Jürgen Klopps lag gikk ut i hundre, og temperaturen var som alltid høy i et Merseyside-derby. Ross Barkley satte inn en sen takling i ankelen til Emre Can allerede i løpet av de første fem minuttene av oppgjøret.

– Vi husker Barkley mistet hodet i desember-møtet på Goodison med en fæl takling på Henderson den gangen, minnet Alsaker om.

Mané lurte inn 1-0: – Hvordan skal du stoppe dette?
Allerede før ti minutter var spilt kom altså ledermålet. Mané fikk fritt spillerom, avanserte på tvers av Everton-forsvaret og satte 1-0 i nettet mellom beina på forsvarsspillerne.

– Hvordan skal du stoppe dette? For en spiller han er. Skudd mellom beina. Det er alltid livsfarlig, konkluderte den tidligere Premier League-stopperen Brede Hangeland fra ekspertkommentatorplass.

Mané ble også Liverpool-helt i det motsatte oppgjøret i den blå delen av Stanley Park i desember.

– Matchvinneren fra Goodison skriver seg inn i den rike folkloren som omhandler Merseyside-derbyet, uttalte Øyvind Alsaker.

Mané har vist seg å være kanskje Liverpools viktigste spiller, for det var uten ham de slet som mest i januar.

– Han er den mest uunnværlige spilleren til Jürgen Klopp. Vi så det da han var i Afrikamesterskapet med Senegal. Klopp har ingen ordentlig erstatter for ham, sa Alsaker.

Susende taklinger - dommeren fikk det tøft
Ti minutter senere var det nære ved at Philippe Coutinho doblet ledelsen, da han også fikk dratt seg fri fra de blå forsvarerne og avsluttet mot Joel Robles i gjestenes bur. Spanjolen fikk dog opp en hanske, og ble i tillegg reddet av Phil Jagielka som stod bak ham og headet unna forsøket på streken.

Like før 25 minutter var spilt var det Emre Can sin tur til å være sent ute i en situasjon med Ross Barkley, og da begynte også nye taklinger å hagle. Tom Davies, 18-åringen som har trådt sine barnesko i Everton-systemene, ble førstemann i dommer Anthony Taylors bok, da han var altfor sent ute og meide Sadio Mané i bakken.

– Det går fort utpå her. Det er høy intensitet når disse lagene møtes, sa Alsaker.

22-åring utlignet i sin første kamp for sesongen
Minuttet senere var det en annen Everton unggutts tur til å oppleve et øyeblikk av høy temperatur. Hjørnesparket til Leighton Baines ble stusset videre av Phil Jagielka, og da Romelu Lukaku misset med sitt skuddforsøk lå plutselig ballen på et sølvfat foran beina på Matthew Pennington.

22-åringen, som spilte sin første kamp for sesongen og kun femte Premier League-kamp totalt, dunket 1-1 i nettet fra kloss hold.

– Han opplever sin største stund på fotballbanen, ropte en ekstatisk Alsaker.

Coutinhos drømmescoring fikk frem superlativene
Everton skulle dog kun ha ledelsen i to minutter, for da leverte Philippe Coutinho en scoring nesten kun han har i registeret. Brasilianeren avanserte i banen, dro seg fri fra Pennington og bøyde ballen i Joel Robles' lengste hjørne.

– Oi, oi, oi. Han er tilbake. En drømmescoring. Robles er hjelpeløs tilskuer. Hvilken respons. Hvis dette er Coutinho og hans nivå i innspurten, nivået han holdt frem til skaden i november, så har Liverpool selvfølgelig en klassespiller der fremme, sa Øyvind Alsaker.

Ved siden av ham på kommentatorplass satt TV 2s Premier League-ekspert Brede Hangeland og var like imponert.

– For en prestasjon. Den er helt utagbar oppe i hjørnet og en vanvittig enkeltmannsprestasjon. Det er nesten umulig å stoppe Coutinho og Mané i de situasjonene der, sa den tidligere Premier League-stopperen.

Barkley-kortet som måtte komme
Fem minutter før pause fikk Ross Barkley sitt helt fortjente gule kort, og nok en gang kom det etter et klønete ankeltråkk på en av de røde. Dejan Lovren fikk unngjelde, og dommer Taylor hadde ikke noe annet valg enn å begynne å lete i sin lomme.

Duellene i midtbaneleddet fortsatte å florere etter hvilen, og fem minutter ut i omgangen oppstod en situasjon da Ross Barkley skled. Emre Can endte opp med å tråkke Everton-midtbanespilleren oppå håndflaten.

– Mente han det da? Barkley sklir, og så tråkker han ham på hånden, sa Hangeland fra kommentatorplass.

Mané ut med skade - erstatteren scoret
To minutter senere oppstod det dramatikk da Sadio Mané ble liggende etter en duell, og reprisene viste at han hadde fått beinet under seg da han landet.

Les mer om situasjonen i egen sak her: Mané-skade skår i Liverpools derbyoppgjør

Kun fem minutter etter skaden var det dog duket for mer Liverpool-jubel. Divock Origi hadde kommet fra benken og fikk fritt spillerom til å dunke inn 3-1-målet etter en hurtig kontring.

I det som var hektiske minutter tok det deretter ikke lang tid før en ny Liverpool-spiller lå nede med skade. Denne gangen var det Emre Cans kne som fikk gjennomgå etter et ublidt møte med Ashley Williams knotter.

Ingen sluttspurt fra Everton - nå skiller ni poeng
Den tyske landslagsspilleren kunne dog fortsette, mens Everton-stopperen fikk det gule kortet. Det gjorde også Can selv et par minutter senere, da han kom inn med knottene i hoftehøyde på Idrissa Gueye.

Avslutningen av kampen ble mindre intens, og Liverpool cruiset inn til 3-1-seier. Dermed tok Jürgen Klopp sin tredje strake derbytriumf mot den blå delen av byen. Seieren tok Liverpool opp på en foreløpig 3. plass på tabellen, og økte avstanden til ni sine blå rivaler til ni poeng.

Har du fått med deg disse klippene?