#

2SITERT

– Stavanger er som den kuleste gutten i klassen. Den som Frisk Asker gjerne vil være.

- Stavanger er som den kuleste gutten i klassen. Den som Frisk Asker gjerne vil være.

Et bortskjemt Stavanger-publikum forventer gull, skriver TV 2s ishockeyekspert Erik Follestad Johansen i sitt skråblikk på NM-finalene i ishockey.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I morgen starter endelig finalene i sluttspillet.

Stavanger mot Frisk Asker. Oljepenger mot Varnergruppen. Gulldresser mot Dressmann. Vest mot øst. Vår og høst mot fire årstider.

Stavanger er som den kuleste gutten i klassen. Den som Frisk Asker gjerne vil være.

Asker ønsker seg fin hall, god organisasjon og de vil vinne titler. De kan klare en av de tre nevnte i løpet av april, hvis de er smarte og har marginene på sin side.

Litt sånn som Storhamar hadde da de slo nettopp Frisk i finalene i 2008. Den gangen spilte brødrene Abbott, Markus Eriksson, Johnny Nilsen og ikke minst en som heter Mats Aasen på Frisk Asker. Mats Aasen tok senere frem mellomnavnet Zuccarello. Det klinger visst litt bedre over dammen. Forstå det den som kan...

Den gangen var Asker «underdogs». Tippet nord og ned av mange, men tok til slutt et sensasjonelt seriegull. I sluttspillet tapte de 6. finale på Hamar. På overtid.

Det kokte i Asker den våren. Ikke fordi folk måtte utsette båt- og hyttekjøp som følge av finanskrisen, men fordi bygda endelig hadde et lag å være stolt av. Bortsett fra noen stødige seilere og en meget dyr bøtte i 2002, har det vært mange år mellom norgesmestertitlene i Asker.

Som nevnt over gikk det ikke hele veien i 2007. Eirik Skadsdammen klaska inn det avgjørende målet på overtid og løftet taket i Hamar OL-amfi. Jeg husker det godt. Jeg er litt usikker på om det var Henrik Ødegaard eller jeg som mistet markeringen på det målet. Det var sikkert meg.

Etter at den lille magikeren, nå kun kalt Zucca, pakket bagen sin og forlot Asker til fordel for Sverige og New York, har det ikke vært mye å glede seg over i Askerhallen. To kvalikspill og seks ganger ut i kvartfinalen. God tid til å pusse båt med andre ord, men for de som er glad i hockey ser man jo gjerne at sesongen varer så lenge som mulig.

Men, i år har de klart å få til noe i den slitte og gamle Askerhallen. En kvartfinale-exit ville vært katastrofalt i år. Da hadde tallene blitt røde. De kvittet seg med Vålerenga på seks kamper, gjorde relativt kort prosess med Lillehammer, og nå venter altså Norges desidert beste lag de siste årene.

Jeg har tidligere snakket om hvor veldrevet og flott det er i Stavanger. Det kan ingen ta fra dem. At de skal vinne absolutt alt de tar del i på Norsk jord er heller ikke noe å diskutere. Fasiten er tre seriegull og fem NM-gull de siste fem sesongene.

Før dette sluttspillet var jeg usikker. Nedadgående form etter jul fikk meg til å lure på om de skulle få det så lett i år. Fire strake seiere i både kvartfinale og semi sier sitt.

Tommy Kristiansen, Kristian Forsberg, Dennis Sveum, Henrik Solberg med flere har klart å innarbeide en vinnerkultur.

Men kan vi kalle denne finaleserien for David mot Goliat?

Sammenligner vi budsjett, omsetning, organisasjon, og fasiliteter er det natt og dag.

Setter vi de to lagene opp mot hverandre skal det også være fordel Stavanger.

Men ikke mye. Frisk har truffet bra på utlendingene sine i år. Sammen med ekte Askergutter som Henrik Ødegaard, Fredrik Lystad og ikke minst Anders Bastiansen har det sett bra ut så langt. I tillegg meldes det om at Nick Pageau skal være spilleklar for Frisk. Spilleren som ble omtalt som tidenes back-signering og har hatt et veldig skadeopphold skal rett inn i finaleserien uten å ha spilt en eneste seriekamp for de orange?

Et bortskjemt Stavangerpublikum forventer gull. Det har blitt tradisjon at både gulldressen og 22 nybarberte menn åpner uteserveringen i Vågen.

Å tape denne transportetappen av en sesong ville være krise.

I Asker vil de si seg fornøyd uansett utfall. Finale er godkjent.

Men det sitter 22 spillere i kjelleren i Askerhallen som hvisket om gull i august. Da lo folk. De ler ikke nå.

Første kamp er i DNB-Arena i morgen ettermiddag. Det meldes om fullt hus, hvilket det bør bli i Asker til mandag også. Det er tross alt ni år siden sist, og det kan fort bli ni år til neste gang!

Sendestart på TV 2 Zebra og tv2sumo.no lørdag kl 17.50.

Lik TV 2 Sporten på Facebook