Vladimir Putin og Sergej Lavrov under en seremoni i Kreml tidligere denne måneden. Foto: AFP PHOTO / POOL / Maxim Shipenkov
Vladimir Putin og Sergej Lavrov under en seremoni i Kreml tidligere denne måneden. Foto: AFP PHOTO / POOL / Maxim Shipenkov

Vil ha Arctic Race til Russland

En av Putins mest betrodde menn vil ha Arctic Race til Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekreftet utenriksminister Børge Brende da han besøkte Harstad torsdag. Ministeren fortalte NRK at spørsmålet ble tatt opp av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under et møte i Arkangelsk. Det var NRK Troms som først omtalte saken.

Arctic Race-leder Knut-Eirik Dybdal er svært begeistret over de spennende nyhetene.

– Vi har lenge hatt en ønske om å krysse grensen med et ritt til Murmansk. Folk i nord har et tett samarbeid med Russland på mange områder. I feburar hadde vi et møte med Børge Brende i Kirkenes. Der var også den russiske sykkelpresidenten og russiske myndigheter til stede. De var tydelige på at dette var noe de ønsket, sier Dybdal til TV 2.

Nå viser det seg at saken har nådd helt opp til toppnivå i russisk politikk.

– Torsdag fikk jeg en telefon fra UD om at dette hadde blitt tatt opp av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i en middag med Børge Brende. Det er utrolig spennende og svært gode nyheter, sier Dybdal.

– Hvortid kan en etappe fra Norge til Russland bli en realitet?

– 2018 er blitt nevnt som en mulighet. Vi skal snakkes om dette allerede på mandag. Det er en del brikker som skal falle på plass, men neste år kan være mulig. Da vil det også skje samtidig som 25-årsjubileet for Barentssamarbeidet. Det hadde vært fantastisk, sier Dybdal.

Dybdal mener dette kan skape et bedre klima for samarbeidet i nord.

– Idrett er en god døråpner, og jeg mener dette sender gode signaler. Det ikke mange idretter som faktisk kan krysse en grense på denne måten, sier Arctic Race-sjefen.

Arctic Race of Norway ble arrangert for første gang i 2013. Den gang stakk Thor Hushovd av med sammenlagtseieren. Årets utgave blir arrangert i august.