REAGERER: Therese Johaug sammen med sin advokat Christian B. Hjort før høringen i dopingsaken på Ullevaal stadion tidligere i vinter.
REAGERER: Therese Johaug sammen med sin advokat Christian B. Hjort før høringen i dopingsaken på Ullevaal stadion tidligere i vinter. Foto: Junge, Heiko

Johaug-leiren reagerer: – Regelverket er inkonsekvent og lite gjennomtenkt

Therese Johaugs advokat Christian B. Hjort reagerer på at saken mot Fredrik Bendiksen ble henlagt. Legens advokat er lettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antidoping Norge bekreftet onsdag at de henlegger saken mot tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen - legen som tok på seg all skyld for Therese Johaugs dopingsak.

Antidoping Norge hadde en tett dialog med WADA om hvordan regelverket skulle tolkes før Bendiksen-saken ble henlagt.

Therese Johaugs advokat Christian B. Hjort reagerer kraftig på at Bendiksen slapp unna sanksjoner fra påtalenemnden.

Jeg tenker at det viser at WADA-koden er et lite gjennomtenkt regelverk. De tok en avgjørelse om å utelukke Johaug i 13 måneder. Der ble det lagt til grunn at det var ubetydelig å bebreide Johaug. Mens Bendiksen, som er å bebreide for en profesjonell feil, finnes det ikke noen grunnlag for sanksjoner fordi det kreves forsett, sier Hjort til TV 2 Sporten.

– Er regelverket urettferdig?

– Det er inkonsekvent og lite gjennomtenkt, svarer han.

– For Johaug føles dette tungt
Hjort forteller at Johaug tok meldingen om at Bendiksen slipper sanksjoner tungt.

– For Therese Johaug så føles det tungt. Hun stolte på legen, men det var ikke godt nok og fikk 13 måneder utestengelse. Legen som gjorde en profesjonell feil går fri, slår han fast.

– Vi vil jo overfor CAS påpeke hvordan regelverket er inkonsekvent. Vi går for frifrinnelse også i CAS, slår han fast.

Han vil ikke utelukke at Johaug-leiren nå vil ta rettslige skritt mot Bendiksen.

– For oss er det nå dopingsaken som er det helt sentrale. Vi bruker ikke tid på det nå, men det vil jeg ikke utelukke, svarer han på spørsmål TV 2 Sportens spørsmål om de vurderer søksmål mot Bendiksen ved en senere anledning.

– Ikke over før Johaug er tilbake i skisporet
Fredrik Bendiksen hadde forventet å få straff, røper legens advokat Anders Schrøder Amundsen.

– Det har vært en tøff periode for Bendiksen, så han er lettet over innstillingen på henleggelse. Samtidig er det vanskelig for Bendiksen når det ligger an til utestengelse for Johaug, så for hans del er det vanskelig å bli ferdig med saken før hun er tilbake, sier advokat Anders Schrøder Amundsen i Legeforeningen.

– Er din klient overrasket over utviklingen?

– Han var forberedt på utestengelse. Absolutt. Men det er en naturlig følge av at WADA ikke anket dommen med begrunnelsen at det måtte vært gjort med forsett av helsepersonell, svarer Amundsen.