Elverum Håndballs trener Michael Apelgren innrømmet at fire av hans spillere fikk rødt kort med vilje i 30-22-seieren mot Lillestrøm i eliteserien for en drøy uke siden.

Ifølge lokalavisen Østlendingen har NHFs påtalenemd oversendt en innstilling til straff til domskomiteen. Der heter det at Elverum-trener Michael Apelgren utestenges fra all håndball i én måned.

Se reaksjonen til TV 2s juss- og håndballekspert i videovinduet øverst.

Apelgren får ikke lede, trene eller kommunisere med laget, og han får heller ikke jobbe fra Elverum Håndballs lokaler i løpet av de 30 dagene han er utestengt.

I tillegg innstilles det på at tre av de fire spillerne som pådro seg røde kort med intensjon blir ilagt to kampers karantene. Det gjelder Petter Øverby, Tine Poklar og Kristian Bliznac.

– Her synes jeg Håndballforbundet har vært utrolig tydelige og sagt klart ifra om at sånn atferd og spill er noe vi ikke vil ha i vår øverste liga. Jeg synes det er riktig, selv om jeg er overrasket over at innstillingen er såpass streng, sier TV 2s juss- og håndballekspert Randi Gustad.

Hun regner med at Elverum nå jobber med å finne en løsning som gjør at straffen blir lettest mulig å håndtere i et hektisk kampprogram.

Har gitt svar
Den endelige dommer vil foreligge i løpet av et par dager. Elverum Håndball har en frist på 14 dager fra dommen foreligger til å anke saken til appellutvalget.

Elverums daglige leder Erik Henriksen bekrefter overfor TV 2 at de har mottatt innstillingen.

– Vi har visst om denne innstillingen, og har gitt et svar til domskomiteen. Utover det ønsker vi ikke å kommentere saken, sier han.

– Hvordan vil det være å klare seg uten treneren i en måned?

– Det kan alle tenke seg, sier Henriksen, uten at han vil utdype.

Henriksen skriver i en tekstmelding til TV 2 at de vil benytte seg av spillerne og trener frem til en dom foreligger.

– Spillet burde gått sin naturlige gang
Randi Gustad mener at en straff lik innstillingen vil ha store konsekvenser for Elverums sluttspill.

– De har treneren på tribunen i den viktigste perioden i løpet av hele sesongen. I herrehåndball er det i sluttspillet det avgjøres hvem som får kvalifiseringsplassen til Champions League, som er det klart gjeveste. Det derfor Apelgren gjør disse disposisjonene. Det er klart at dette er kritisk for Elverum og de tre spillerne. Han skulle så åpenbart latt spillet gå sin naturlige gang og heller kanskje risikert at én spiller måtte stå over én av tre kamper. Elverum har den bredeste og beste stallen og burde holdt seg for gode til dette. Konsekvensen av å bryte regelen er mye større, mener hun.

– Risikerer Elverum å miste Champions League-plassen nå?

– Klart det, men vi må huske at dette er en innstilling. Det skal gjennom domsutvalget og det er en ankemulighet. Jeg regner med at Elverum ikke er enig om nivået på denne sanksjonen det legges opp til, så siste ordet er nok ikke sagt. Håndballforbundet vil markere tydelig hva slags atferd som er greit er tydelig, sier Gustad.

– Moralsk forkastelig
Apelgren forklarte bakgrunnen for de fire røde kortene slik:

– Jeg sto i en vanskelig situasjon, der regelverket er som det er. Det er noe jeg har påpekt over tid. Sluttspillet avgjør hele sesongen, og det er små marginer som kan avgjøre. Jeg anser min jobb som trener å maksimere muligheten for å vinne, men det er absolutt ingen god følelse. Jeg ryker heller ut av sluttspillet for et bedre lag enn på grunn av utestengte spillere, sa svensken til TV 2 dagen etter kampen.

Flere andre trenere og personer i håndballmiljøet reagerte sterkt på kortskandalen.

– Jeg reagerer kraftig på dette fordi det er noen uskrevne regler som må følges i håndballens kjerneverdier. Det de har gjort er langt unna det norsk håndball står for og er moralsk forkastelig, sa Haslum-trener Tom-Eirik Skarpsno til TV 2 Sporten.