Overrasket alle med å starte med Nordtveit: – Han var en av de beste spillerne på banen

Lars Lagerbäck forklarer valget av Håvard Nordtveit fra start.

Nord-Irland-Norge 2-0

Mange ble overrasket da Lars Lagerbäck valgte å starte med Håvard Nordtveit fra start istedetfor Sander Berge mot Nord-Irland.

Men for den nye landslagssjefen var Nordtveit det rette valget.

– Grunnen er at han har vist på trening, og utfra et helhetsperspektiv med hvilke spillere vi ville ha, så syns jeg Håvard var det rette valget, sier Lagerbäck på pressekonferansen etter kampen.

– Det angrer jeg definitivt ikke på etterpå. Jeg syns han var en av de beste spillerne på banen. Definitivt.

Det stemmer kanskje, selv om det ikke sier så mye. TV 2-ekspert Jesper Mathisen ga spilleren karakteren 3 på spillerbørsen.

Dette skrev Mathisen i sin evaluering: – Veldig upresis i 1.omgang, og merkelig opptreden på 0-2. Spiller seg opp i 2.omgang, og har et godt forsøk på frispark. MEN: Den Nordtveit hadde flest pasninger til var vel Gareth McAuley? Og alle de pasningene kom med hendene... Hvorfor skal vi kaste langt når Nord-Irland har 3-4 fyrtårn som knuser alt av våre spillere i luften hver eneste gang?

– Veldig gøy å få starte

Børskarakteren var det imidlertid bare Rune Almenning Jarstein som toppet av de norske spillerne, selv om Mathisen utroper Sander Berge, som bare spilte i femten minutter, til Norges beste.

Nordtveit har bare spilt en kamp for West Ham i 2017. Da som høyreback.

Haugesunderen har slitt med både prestasjonene og skader.

– Før samlingen hadde jeg en god prat med Lars, og vi visste at jeg ikke har spilt siden midten av januar. På det første møtet var han tydelig på at det beste laget spiller, og da tenkte jeg at det var bare å «gunne på» og vise at også jeg kan spille fotball. Det ble til en plass i startoppstillingen, og det er jo veldig gøy, sier Nordtveit til TV 2.

– Følte du at du var rusten og led under et par måneder uten kamp?

– Nei. Du må jo komme inn i rytmen, men kroppen kunne vært mer ødelagt etter disse 90 minuttene. Det betyr at jeg har gjort det godt i opptreningsfasen etter den siste skaden i West Ham.

– Hvor demoraliserende var måten du ble omtalt på av Mourinho på og selvmålet som kom rett før du ble skadet og fikk pause?

– Det er kjekt at de kan navnet mitt, og så er det kjekt at de legger merke til at jeg spiller. Utenom det er det alltid media som øser opp ting. Det er ikke slik at jeg går og legger meg og griner under dynen

– Det gjør det ikke anspent og krampeaktig?

– Nei, nei, nei.. Det er bare kjekt.

Ydmyk Berge

De som hadde sett landslagstreningene var rimelig sikre på at Berge ville starte.

19-åringen uttaler seg derimot svært ydmykt rundt benkingen.

– Jeg var ikke forbauset på noen som helst måte. Noen sekvenser var vi på lag og noen andre var vi ikke på lag, så det varierte mye. Og sånn ble det til slutt, sier Berge som ble byttet inn for kaptein Stefan Johansen etter 74 minutter.

– Det var en stor opplevelse, og 15 minutter man kan ta med seg videre. Det at jeg i det hele tatt er med her og fikk de minuttene jeg fikk er veldig stort. Det er stort for meg. Selv om vi taper er det mye å ta med seg videre.