Fiaskostart for Lagerbäcks Norge: – Forsvarsspillet er nesten ikke til å tro

87 sekunder tok det før Norge lå under mot Nord-Irland i Lars Lagerbäcks debutkamp.

Se direkte etter kampen: Intervjuer og Jespers dom.

Nord-Irland-Norge 2-0

Se scoringene øverst. Video fra Eurosport.

Defensiv trygghet har blitt nevnt som den viktigste faktoren for norsk suksess under Lars Lagerbäck. Både av ham selv og ekspertisen.

Med fasit i hånd kan det virke som om seks dagers trening var altfor lite til å få det til med det norske landslaget.

Til pause stod det 2-0 til Nord-Irland i en kamp der Norge måtte vinne for å ha et håp om å komme seg til VM-sluttspillet 2018. Det ble også sluttresultatet.

Begge målene kom etter svakt forsvarsspill.

– Vi er ikke i nærheten. Nord-Irland vinner alt av viktige dueller, sa en oppgitt TV 2-ekspert Jesper Mathisen etter det andre målet.

– Forsvarsspillet er nesten ikke til å tro. De har all tid i verden på begge scoringene.

Lars Lagerbäck er klar på at laget hans ikke var godt nok, spesielt i første omgang, der han omtaler laget som passivt:

– Jeg forventet mer enn hva vi gjorde i første omgang. Jeg forventet ikke at vi skulle se så passive ut, sier Lagerbäck på pressekonferansen.

– Jeg har et stort ansvar for at vi ser slik ut i førsteomgang. Det var ikke et vinnerlag på banen i førsteomgang. Det var sikkert en kombinasjon av mange årsaker. Det er jeg som har ansvaret. Det er jeg som skal sørge for at de har riktig inngang og holdning til kampen, sier Lagerbäck.

Så fikk han spørsmål om VM-sjansene.

– Realistisk sett er sjansene våre er minimale nå, sier Lagerbäck etter kampen.

Norge ligger nest sist i gruppe C med tre poeng på fire kamper.

Effektivt Nord-Irland

Nord-Irland var effektive. De utnyttet de grove feilene nådeløst når de kom.

For utover scoringene laget de ikke mange målsjanser. Så strukturelt var det ikke de store problemene for Norge.

– Det er et skuffende resultat, men Nord-Irland har to målsjanser. Det er meget respektabelt på bortebane. Problemet er at de scorer på begge, tidligere landslagssjef sier Egil «Drillo» Olsen til TV 2.

– Utover det så har vi ikke så store problemer defensivt. Det er kanskje litt mer skuffende det vi gjør fremover. Midtbaneleddet er altfor lite kreativt. Norge ender opp med å slå innlegg mot de som er mye bedre fysisk enn de vi har. Det er den store skuffelsen.

Marerittstart

Sluttresultatet er ille, og starten var heller ikke bra. Lagerbäck fikk den verst tenkelige starten på karrieren som norsk landslagssjef.

Bare 87 sekunder etter at kampen var blåst i gang ledet nordirene 1-0.

– Jeg jublet ikke akkurat. Man vet hva det betyr å få det første målet. Det er ikke mentalt bra. Det gjør det vanskelig å snu seg, sier Lars Lagerbäck på pressekonferansen etter kampen.

Jamie Ward mottok ballen inne i 16-meteren, rundet Even Hovland som aldri kom seg helt opp i spissen.

– Det første målet er nok Hovlands feil. Han er for passiv og kommer seg ikke opp i motspilleren, sier Drillo.

Da fikk Ward en enkel oppgave med å skru ballen forbi Håvard Nordtveit og i lengste hjørnet bak Rune Almenning Jarstein.

Even Hovland erkjente at det ikke var godt nok fra Norge i Belfast, og fra ham selv da Nord-Irland tok ledelsen etter bare 87 sekunder.

– Jeg kunne vært tettere i ham. Han får løsnet et skudd. Det er godt av ham, men for dårlig av meg, sier Hovland til TV 2.

Søderlund nær, så kom 0-2

Norge slet med å få et virkelig grep om kampen. Nordirene vant de fleste duellene, og virket til å ha veldig god kontroll defensivt.

Rett før halvtimen var spilt fikk Norge sin første sjanse. Alexander Søderlund hamret til fra 20 meter, og skuddet traff tverrliggeren.

Marginene var i mot i det tilfellet, men akkurat da virket det som om Norge var på vei inn i kampen. Da slo lynet ned igjen.

En upresset Steven Davies fikk all den tiden og rommet han trengte til å slå en stikkpasning gjennom til en umarkert Conor Washington.

Svakt forsvarsspill og alene med Rune Almenning Jarstein kunne QPR-spissen, foretrukket foran Kyle Lafferty, enkelt sette 2-0 mellom beina på den norske keeperen.

– Det er både strukturfeil og at vi mister ballen på egen banehalvdel for første gang i kampen. Det ble man straffet for, sier Egil «Drillo» Olsen.

– Vi taper på at de er lure, de løper inn bak oss og tar overgangene godt. To sjanser og to mål i sekken. Det er kjipt, sier Alexander Søderlund.

Bedre i andreomgang

Sju minutter ut i den andre omgangen tok Lars Lagerbäck grep. En anonym Tarik Elyounoussi ble byttet ut til fordel for Mats Møller Dæhli. Ti minutter senere erstattet Adama Diomande Alexander Søderlund.

Norge hadde et bedre fotfeste i kampen i den andre omgangen, men slet med å skape de store mulighetene. Sannheten var nok at Nord-Irland var nærmere 3-0 før Sander Berge erstattet kaptein Stefan Johansen med et kvarter igjen.

Berge skaffet et frispark raskt, og det ble Norges største sjanse i den andre omgangen. Håvard Nordtveit dundret til med en markkryper som gikk under muren og tvang frem en redning av Michael McGovern.

Det ble også siste mulighet.

– Det var ganske lærerikt. Vi fikk en tøff start. De spilte litt sånn som vi vil spille, og de har en del rutine. Vi har nettopp begynt med dette her. Det er mye bra å ta med seg. Vi må se framover. Nå er vi helt ute, og nå kan vi konsentrere oss om å jobbe, sier Tarik Elyounoussi.