Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har de siste dagene satt fokus på det økende pengehysteriet i barne- og ungdomsfotballen. Fotballpresident Terje Svendsen mener at det er klubbene sitt ansvar å holde prisene nede.

– Dette er en utfordring som vi tar på alvor. NFFs rolle blir å forsterke fokuset på at fotball skal være for alle, men det er klubbene selv som må sette prisen på sine tilbud, sier fotballpresidenten til NFF sine nettsider.

Joshua King er en av landslagsspillerne som har uttalt seg om problematikken.

– Når man er ung ser man ikke på pengene. Da vil man spille og glede seg. Det er selvfølgelig trist. Det kan hende man hadde hatt mye flere talenter i Norge hvis det ikke hadde kostet penger, uttalte King til TV 2 tidligere denne uken.

Kompleks problemstilling
– Det er svært bekymringsfullt at barn og ungdom som vil spille fotball slutter på grunn av økonomi. Fotball er verdens mest populære idrett, og det gir oss store muligheter og stort ansvar for å inkludere barn og ungdom inn i vårt fellesskap, sier Svendsen.

Mange klubber har nå egne akademier, som går utenfor det ordinære lagstilbudet. Dette vil naturlig nok medføre ekstra kostnader.

– Stadig flere klubber gir i dag et økt aktivitetstilbud – også i form av akademier utenom lagstilbudet. Økt aktivitetstilbud er positivt. Samtidig medfører det økte kostnader for klubbene og dermed også foreldrene. Det viser kompleksiteten i det, sier fotballpresidenten.

Svendsen mener også at NFF allerede har lagt til rette for at prisene skal kunne reduseres.

– NFF satser stort på å utdanne trenere til barne- og ungdomsfotballen, og vi har redusert prisen på Grasrottrenerkurset. Det er et bidrag til økt kvalitet og mer frivillig arbeid som igjen kan gi grunnlag for reduserte priser, sier Svendsen.

Slik kan klubbene ta tak
Presidenten mener det viktigste er at alle klubber har et bevisst forhold til problemstillinger knyttet til barrierer som hindrer deltakelse, uavhengig om det handler om økonomisk vanskeligstilte eller andre grupper. Svendsen mener at NFF har satt dette temaet på dagsorden gjennom NFF Kvalitetsklubb. For å bli sertifisert som en Kvalitetsklubb, må klubbene gjennom en prosess som omfatter en rekke ulike områder.

– For å bli NFF Kvalitetsklubb, må klubben ha en ansvarlig for inkluderingsarbeid, og styret må vedta en inkluderingsstrategi som identifiserer utfordringer og tiltak inn mot utsatte grupper. Det er over 300 klubber som når er sertifisert eller i prosess, og vi tror NFF Kvalitetsklubb over tid vil ha en positiv effekt, sier Svendsen.