– Elverum-utvisninger er i grenseland mot kampfiksing

Lillestrøm klager Elverum inn til Norges Håndballforbund.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elverum fikk fire røde kort i søndagens 30-22-seier mot Lillestrøm i eliteserien. I etterkant innrømmet trener Michael Apelgren at spillerne ble utvist med vilje.

– Vi kommer til å anmelde episoden. Dette får ringvirkninger for neste serierunde, for de møter jo Halden, som vi kjemper mot i bunnen. Vi ser veldig alvorlig på det. Forbundet har bedt om en uttalelse fra oss, og jeg vet at styret har begynt å forfatte et brev, bekrefter Lillestrøm-trener Stian Bjermeland til TV 2.

Elverum-kvartetten soner karantene i siste seriekamp mot Halden onsdag kveld, før de er klare igjen til sluttspillet.

Apelgren forsvarer avgjørelsen overfor TV 2 dagen derpå.

– Jeg sto i en vanskelig situasjon, der regelverket er som det er. Det er noe jeg har påpekt over tid. Sluttspillet avgjør hele sesongen, og det er små marginer som kan avgjøre. Jeg anser min jobb som trener å maksimere muligheten for å vinne, men det er absolutt ingen god følelse. Jeg ryker heller ut av sluttspillet for et bedre lag enn på grunn av utestengte spillere, sier svensken.

– Risikerer å ende på tribunen
TV 2s håndballekspert Randi Gustad reagerer på Apelgrens avgjørelse.

– Jeg synes det er helt sjokkerende. Jeg forstår at treneren sier at han skal maksimere vinnermulighetene, men det er ikke for enhver pris. Det er et bredere ansvar. Ved å gjøre dette, bryter han idrettens verdier, som også er nedfelt i forbundets regelverk. Nå risikerer han i stedet at sluttspillet kan ende på tribunen for flere, så det er et høyt spill, sier Gustad, som mener Håndballforbundet bør ta affære mot Elverum.

– Vi har demokratiske virkemidler for å endre regelverk, og å vise det på denne måten er ikke mest effektivt. Det er i grenseland mot kampfiksing. Jeg skjønner at de kommer til å gjøre alt for å vinne neste kamp, men å være med bevisst å manipulere et resultat eller i hvert fall hvem som er i en kamptropp, kan man jo sette spørsmålstegn ved om er kampfiksing, mener hun.

Forbundet undersøker saken
Kommunikasjonansvarlig i Norges Håndballforbund, Kirsten Birkeland, sier følgende til TV 2:

– Vi har tatt kontakt med alle parter og bedt om deres synspunkter på hendelsen. Når vi har fått det inn, vil vi se på hvordan saken skal håndteres videre, sier hun.

– Frykter du en reaksjon fra Håndballforbundet?

– Jeg vet ikke eksakt hvordan reglene ser ut. Vi har spilt en håndballkamp, gjort en jobb og vunnet. Utvisningene påvirker ikke resultatet. Jeg vil ikke kalle dette en protest, men det er konsekvensen av at regelverket ikke er bedre, sier Elverum-trener Apelgren til TV 2.

Lillestrøm-trener Bjermeland mener Elverum er med å ødelegge renommeet til håndballen.

– Det blir for respektløst av Norges beste klubb. De burde holdt seg for gode til det. Det har blitt en sånn kynisme i toppidretten, og det ser vi på mange andre arenaer også. Kampen ble en latterlig forestilling til slutt. Spesielt når de skal motta medaljene for seriemesterskapet av håndballpresidenten selv. må det være en dum avgjørelse å ta. Det er flaut, sier han.

– Liten tro på spillerne
Apelgren forstår at folk oppfatter utvisningene som et brudd på fair play.

– Det var en vanskelig situasjon. Jeg ser at det er mange som antyder at vi ikke burde vært så tydelige, men vi ønsket å være ærlige. Når man først gjør en sånn handling, er det mer moralsk å være ærlige, mener Apelgren.

– Dette vitner om at han har liten tro på spillerne sine, for han må heller vise hvordan spillerne skal unngå å komme i rødt kort-situasjoner, sier Gustad.

Søndagens motstander, Lillestrøm, ligger på kvalifiseringsplass med to poeng opp til Halden på trygg grunn. Elverum møter nettopp Halden onsdag, og det blir uten de fire utviste spillerne fra kampen i søndagens kamp.

Stian Bjermeland sier at avgjørelsen om å klage inn Elverums fire utvisninger blir forsterket av at Lillestrøm møter Halden i siste kamp.

– Jeg synes vi har vist respekt for motstanderne og bunnstriden. Lillestrøm hadde en god sjanse, for vi spilte med én mann mindre i 22 minutter og var uten tre nøkkelspillere. Vi har aldri vært så motiverte til en betydningsløs kamp som den på onsdag, sier Michael Apelgren.

Lik TV 2 Sporten på Facebook