Her er rumpeflekken som kan avsløre verdensrekordholderen

Sportssjefen mener dommerne i Vikersund umulig kunne sett om Stefan Kraft sto.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha satt den vanvittige verdensrekorden på 253,5 meter i Vikersund, var Stefan Kraft klokkeklar på at han ikke var nedi med rompa.

Selv om bildene viste at han var ekstremt dyp i nedslaget omtrent nede på sletta. Men et bilde TV 2 tok av Kraft i sekundene etter fallet, viser at hoppdressen har et tydelig merke i rumpa og er fuktig av snøen.

– Oi, ja. Ser man det, sier Johann Forfang når han får se bildet.

Kraft selv reagerer slik på bildet.

– Jeg vet ikke hva det er. Kanskje det er Photoshop, ler østerrikeren.

– Unaturlig

Men TV 2 kan garantere at bildet ikke er manipulert. I den norske leiren mener de klart at bildet er mistenkelig, og et mulig bevis på at Kraft kan ha vært nedpå med rumpa.

– Det ser litt unaturlig ut, sier Andreas Vilberg, som syr hoppdressene til det norske laget. Han mener den mørke flekken på Krafts dress kan ha blitt laget av granbaret i bunnen av bakken.

Det spesielle er at Stefan Kraft etter rekordhoppet var skråsikker på at han ikke var nedi snøen med rompa.

– Vi så på dressen min at alt var tørt, ingen våte flekker, og jeg tror ikke jeg har vært borti noe, sa Kraft til Nettavisen lørdag kveld.

Men etter å ha sett TV 2s bilder av sin egen dress, er tonen en annen.

– Vi er litt usikre på hva bildet sier. Hva tenker du selv?

– Jeg vet ikke jeg heller. Det var et purt adrenalinkick, og det eneste jeg tenkte var at jeg måtte stå, og ikke falle, sier Kraft.

De norske hopperne er i alle fall enige om én ting.

– Er man nedi med rævva så er det jo fall, sier Johann Forfang.

Robert Johansson som fortsatt hadde hatt rekorden dersom Krafts hopp hadde blitt dømt til fall, ønsker ikke å bidra for mye i diskusjonen.

– Jeg vet ikke. Det er ekstremt vanskelig å si, sier Johansson, til TV 2.

Andreas Stjernen mener saken kan diskuteres, men at det blir irrelevant så lenge dommerne allerede har sagt sin mening om saken.

– Når det er så på grensa, så må jo dommerene bare dømme det de ser. Men jeg synes ikke bildet beviser så mye. Han satte en vanvittig rekord, og dommerne dømte stående. Det er det jeg tenker, sier Stjernen.

Kritisk til dommerne

Hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, rister på hodet når han ser TV 2s bilde av Kraft. Han mener det kan være med å bekrefte inntrykket av at verdensrekorden kanskje burde vært dømt til fall. Han mener i alle fall at dommerene i Vikersund ikke hadde et godt nok grunnlag til å fastslå om Kraft var nedi med rompa.

– De sitter så langt unna at det kan dem umulig se, sier Clas Brede Bråthen, som selv sto i dommertårnet da Kraft bunnet bakken.

– Jeg har normalt syn, og jeg kunne ikke se om han var nedi fra den posisjonen.

Bråthen mener det er på tide at dommerene vurderer om de skal sitte et annet sted enn i tårnet på siden av bakken. Særlig siden nedslaget er det de oftest feilbedømmer.

– Hvis du skal avgjøre noe så viktig som et skirenn med pengepremier og alt det der, og du sitter på feil plass - og faktisk er litt enig i at du er for langt unna sjøl også - så er det kanskje på tide å se på om man kan gjøre noe annerledes, sier Bråthen.

– Rettferdig

Men i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) er de komfortable med at dommerne har all makt. Renndirektør Walter Hofer lar seg ikke berøre av det han ser på TV 2s bilde.

– Dette er en rettferdig greie. Dette er dommere som bedømmer det de ser i virkeligheten. Og selv ikke video kan forandre dette, forklarer Hofer, som mener det eneste som kunne ha fratatt Kraft rekorden er at han selv hadde innrømmet at det var fall.

– Hvis løperen sier at han ikke var nedi, så er det ikke noe vi kan gjøre. Dessuten er det en ny regel som sier at man kan være borti bakken med en del av kroppen. Har man én hånd nedi er det greit, men har man begge, så er det fall, forklarer den myndige østerrikeren.