Fourcade med kjempetabbe: – Det er helt utrolig

Martin Fourcade kom til første skyting uten ammunisjon. Likevel vant han helt overlegent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se kjempetabben over! (video med tillatelse fra NRK)

Martin Fourcade har vunnet verdenscupen suverent, og hadde tydeligvis tatt seg en mental ferie før sesongavslutningen i Holmenkollen.

Da han ankom første skyting hadde franskmannen ikke med seg ammunisjon.

– Jeg fikk det bekreftet av treneren, han har ikke ladet opp magasinene sine. Det er helt utrolig, sier NRKs Ola Lunde.

– Det er helt og holdent min egen feil, innrømmer Fourcade til NRK.

Litt skadefryd fra storebror
Fourcades bror, Simon, sørget for at han fikk de tre siste magasinene på den andre skytingen.

– Jeg tror Martin glemte å ha kuler i magasinet sitt før start. Da han kom til første skyting hadde han ingenting, og han ba om et nytt. Deretter ordnet jeg tre magasiner med kuler til ham som han fikk på den andre skytingen, sier han til NRK.

På spørsmål om broren har tatt ferie mentalt er det en aldri så liten skadefryd som viser seg.

– Kanskje, men jeg er nesten fornøyd med det. Noen ganger sier han jeg går i mine egne tanker, men nå kan jeg si det samme om ham, ler Simon Fourcade.

Vant suverent - risikerte å bli disket
Fourcade hadde likevel ingen problemer med holde hodet kaldt. Franskmannen skjøt faktisk feilfritt, og etter å ha kommet seg til siste skyting i ensom majestet tok han seg tid til å juble etter å ha skutt ned alle fem blinkene.

Franskmannen var helt suveren, men seieren var imidlertid ikke helt i boks. Juryen skulle vurdere det som skjedde på standplass, og det var en sjanse for at Fourcade kunne bli disket.

– Jeg bryr meg ikke om jeg vinner eller ikke. Det viktigste er hva jeg viser der ute. Om juryen mener jeg ikke fortjener seieren, tror jeg de 29 karene som kom bak meg vet at jeg gjorde det, sa Fourcade til NRK etter målgang.

Andrejs Rastorgujevs gikk inn på andreplass, Simon Eder på tredje og Emil Hegle Svendsen på en oppløftende fjerdeplass, 42,2 sekunder bak den suverene vinneren. Han kunne dermed inntatt pallen om Fourcade ble disket.

– Jeg skjøt feilfritt og tapte første 20 sekunder på første skyting. Likevel vant jeg med 30 sekunder. Det er viktig å respektere reglene, jeg er den første til å si det, men jeg håper prestasjonen taler for seg selv og at juryen vil respektere det om jeg ikke gjorde noe farlig, sier Fourcade.

Og juryen besluttet til slutt å la det sportslige tale for seg selv. Fourcade ble stående som vinner.

– Vi har en fantastisk jury, gliser Fourcade etter å ha fått nyheten.

Tungt for Thingnes Bø
For Johannes Thingnes Bø ble jakten på vinterens tredje seier tidlig ødelagt. Stryningen måtte ut i to strafferunder allerede etter første skyting. 26-åringen vant fredagens sprint og tok tredjeplassen på lørdagens jaktstart. Søndag ble det en 29. plass etter fire bom.

Storebror Tarjei Bø var i mål som nummer tolv. Han hadde tre bom søndag.

Ole Einar Bjørndalen nøyde seg med kun en strafferunde på andre skyting, men i sporet gikk det ikke fort nok for veteranen. Han var i mål på 17. plass. Det skilte 1.21,2 minutter opp til Fourcade.

Fredrik Gjesbakk imponerte med ti treff på de to første skyting, men pådro seg to bom på stående. Han endte på 23. plass.